MirkoBoeddecker
Právě přišla zpráva z Itálie:
€
€
Vítejte
Dobrý den a vítejte na tomto mailing listu.
Jen pár slov, abychom poděkovali všem, kteří se přihlásili k odběru, i když na domovské stránce Ferranie je momentálně zobrazena pouze jedna značka.
€
Myslíme si, že stojí za to odpovědět na některé otázky, které se často objevují na diskusních fórech, která také sledujeme.
€
Jak víte, společnost Ferrania před několika lety ukončila výrobu fotografických produktů a poté byly některé budovy a vybavení demontovány nebo prodány, protože se zdálo, že budoucnost filmu je po zavedení digitální technologie navždy ohrožena. Samozřejmě sníme o tom, že film uvedeme do nové éry, kde bude moci žít v symbióze s technologiemi digitálního zobrazování.
€
Po více než roce práce se konečně pokoušíme znovu zahájit malou výrobu filmu. Ale změna měřítka výrobního procesu není snadný proces: některé chemické produkty již nejsou na trhu k dispozici, bývalí pracovníci a inženýři společnosti Ferrania musí být znovu zapojeni do zcela nového výrobního procesu atd.
€
Na mnoha z výše uvedených problémů jsme intenzivně pracovali a nyní můžeme s hrdostí říci, že nastal okamžik, kdy můžeme skutečně začít vyrábět film.
€
Právě teď probíhá šestiměsíční výzkumný a vývojový projekt, jehož cílem je vyrobit první Jumbo filmu. Pokud se nám během tohoto období podaří vyřešit všechny zbývající technické problémy a pokud nám trh poskytne přiměřenou předběžnou zpětnou vazbu, budeme připraveni pokračovat a začít dodávat nový film v prvním čtvrtletí roku 2014!
€
Dobře, teď je otázka: jaký druh filmu?
Myslíme si, že je lepší začít s modernizací těch emulzí, které se vyráběly jako poslední. První dva, které vyrobíme, jsou barevný negativní film odvozený od Ferrania Solaris FG-100 Plus (pouze pro fotografie) a profesionální barevný reverzní film odvozený od Scotch Chrome 100.
€
A jaké formáty?
Máme vybavení na výrobu filmů téměř ve všech fotografických a filmových formátech: 110, 120, 126, 127, 135, 220, Super 8, Double 8, 16 mm, 35 mm a 70 mm, ale zpočátku uvedeme na trh pouze ty, o které je na trhu zájem.
Další podrobnosti budou následovat, prosím, sledujte nás i nadále!
S pozdravem
€
Tým FILM Ferrania
Copyright © 2013 FILM Ferrania s.r.l., Všechna práva vyhrazena.
Tento e-mail jste obdrželi, protože jste si na našem webu vyžádali novinky. Děkujeme za váš zájem!
Naše poštovní adresa je:
FILM Ferrania s.r.l.
Viale della Libertà, 57
Ferrania - Cairo Montenotte, SV 17014
Itálie
€
€
€
€
WolfgangF
Ahoj, to zní dobře.
To by asi znamenalo, že by se daly zase vyrábět filmy formátu 127.
€
S pozdravem Wolfgang
Xenar
Tím pádem by pravděpodobně existovala i možnost znovu vyrábět filmy formátu 127.
Ano, pokud se najde někdo, kdo k tomu vyrobí vhodné cívky. To se v současné době jeví jako „úzké místo“.
MirkoBoeddecker
Hlavní novinkou je, že se zde jeden malý výrobce chystá znovu začít vyrábět barevné diafilm.
?
Zapomeňte na seznam formátů, které lze vyrobit. Barevný diafilm mimo uzavřené impérium Fuji, které si říká: „Nemluvíme s nikým kromě Boha“.
?
Ano!
gurkensaft
I pro mě byl ten plánovaný diafilm tou nejdůležitější informací.
Skvělá zpráva (už jen to, že se tomu vážně věnujete), těším se!
S pozdravem, Torsten
AchimBauer
Ahoj všichni,
€
Filmy Solaris se v Japonsku stále prodávají, objevil jsem tam jednu stránku, ale mám dojem, že si tam někdo koupil práva na název a něco se děje s kazetami.
Proto by bylo zajímavé vědět, jak se ten nový film bude jmenovat.
A také kdy se dostane do prodeje.
Jo a Mirko, Fuji Diamarkt není úplně izolovaný, na trhu jsou stále Avichromy v různých formátech a pod různými názvy.
Ale i tak mě těší, že na trh přichází nový diafilm. Možná ve startovacím balíčku s čipy a Kellergeistern, aby se oživily staré časy.
€
Pozdrav Achim
MirkoBoeddecker
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[size=0]Vchod do továrny[/size]
?
Na podzim jsem se zastavil ve Ferranii, abych se podíval, jak to tam vypadá.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[size=0]Stará velká továrna, odkud jsme dříve odebírali zboží[/size]
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[size=0]Kancelář[/size]
?
Zvenku je vše jako vždy a jídelna je také stále v provozu.
Stále se tu podávají antipasti, primi, secondi a dolce :-)
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
?
Projekt Ferrania je rozhodně zajímavý a má reálnou šanci na úspěch.
Právě se znovu uvádí do provozu malá odlévací stroj a uklízí se zařízení pro výrobu malých emulzí.
Přistupují k tomu přesně tak, jak bych to udělal já, a snaží se vyrábět na zkušebních zařízeních.
Velmi pěkné. Pokud to vyjde, dalo by se tam možná odlévat i něco jiného.....
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[size=0]Klimatizace malého odlévacího stroje[/size]
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[size=0]Dílna[/size]
?
Sledujte, jak se Mr. Scotch Chrome vrací na scénu!
?
Držíme palce a už brousíme děrovací razníky ;-)
?
S pozdravem,
?
Mirko
AchimBauer
Ahoj Mirko,
?
[size=8]Technická zařízení<span style="font-size:18px;">?!!! Cože??!![/size]</span>
?
[size=8]<span style="font-size:18px;"><span style="font-size:12px;">Pokud mi to nikdo nedokáže vysvětlit, vysvětlil bych si to sám z kontextu takto: zkušební zařízení jsou malé stroje[/size]</span></span>
pro experimentální, testovací a podobné účely a pro malosériovou výrobu, které se nyní využívají i pro výrobní účely, protože dřívější zkušební množství a dnešní prodejní čísla se navzájem blíží.
?
Oficiální vysvětlení pojmu „technická zařízení“ by však bylo přesto zajímavé.
?
S pozdravem Achim
MirkoBoeddecker
Správně, Achime. Pilotní linky se tehdy stavěly pro vývoj nových produktů*.
Mohou vyrábět malé množství pomocí stejné technologie jako velké linky.
Zda to bude ekonomicky výhodné, je jiná otázka, ale co se týče samotné proveditelnosti, jsem relativně optimistický.
€
* Ve společnosti Agfa se ještě rozlišovalo mezi pilotním a technickým zařízením.
V tomto ohledu jsem měl raději použít pojem pilotní zařízení.
Technická zařízení stála v technickém centru pro lití, kde byla sama (lití zařízení) vyvinuta (Agfa vyráběla své vlastní lití zařízení, stejně jako Kodak a Fuji, protože nezávislí výrobci nemohli splnit požadavky na kvalitu).
U společnosti Ferrania se jedná o něco mezi tím, protože zařízení je sice také vlastním vývojem, ale později již nebylo využíváno jako výzkumné zařízení pro stavbu dalších zařízení, nýbrž bylo uvedeno do běžného provozu jako pilotní zařízení pro vývoj nových produktů.
€
Doufám, že jsem vše objasnil :-)
Quinquaginta
Dobrý den,
?
ještě pár doplňujících informací k tomuto tématu z mé strany. Před několika týdny jsem byl ve společnosti Ferrania, mluvil jsem s tamějšími odpovědnými pracovníky a mohl jsem si prohlédnout zařízení (moje návštěva tam měla poněkud jiný kontext než Mirkovy návštěvy).
V příštím čísle časopisu PhotoKlassik (vyjde v prosinci) vyjde můj krátký článek o projektu Film Ferrania. Mimochodem, v aktuálním čísle je pěkná reportáž o ADOXu, která stojí za přečtení.
Nechci reportáži příliš předbíhat, jen snad tolik jako doplňující informace:
?
1. Fotografie závodu Ferrania: Fotografie, které Mirko zveřejnil, ukazují převážně záběry z podnikových areálů „staré“ Ferranie. Výrobní závod Film Ferrania na snímcích není. Výrobní závod Film Ferrania se nachází v bývalém výzkumném a vývojovém centru, které je umístěno v samostatném komplexu budov (snímek z výrobního zařízení triazetátu [v popředí] byl pořízen ze střechy této vícedílné výzkumné budovy; tam jsem také stál a fotografoval...;-) ).
Jídelnu však využívají i zaměstnanci společnosti Film Ferrania. Stejně jako zaměstnanci chemického závodu, který se nachází na firemním areálu (ti částečně vyrábějí také suroviny pro nové filmy). Dále se na areálu nachází také továrna na solární panely Ferrania.
?
2. Výrobní zařízení: Zařízení, s nímž chce Film Ferrania brzy znovu zahájit výrobu, se poněkud liší od zařízení jiných výrobců filmů. Dříve se tam totiž neprováděly pouze čistě produktové testy pro výzkum a vývoj, ale také menší produkce, které šly jako testy trhu k vybraným odběratelům.
Stroje tam (emulgační a potahovací stroj) jsou o něco větší než zkušební zařízení u některých jiných výrobců.
Konkrétní příklad: Minulý týden jsem byl u Ilfordu a zúčastnil se „Ilford Factory Tour“. Tam nám na tamním zkušebním zařízení předvedli zkušební potahování (mimochodem naprosto fascinující zážitek, zažít něco takového jen pár centimetrů před vlastníma očima).
U Ilfordu se tamní malý potahovací stroj používá opravdu jen pro testy: potažené vzorky jsou široké asi 20 cm a dlouhé max. 2 metry. Pro potřebné testovací účely to zcela stačí. Ale pro sériovou výrobu tento stroj použít nelze.
Malý stroj ve společnosti Ferrania má naproti tomu šířku (hrubou) přibližně 35 cm a může potahovat master role dlouhé až 600 m. Sériová výroba je tak alespoň technicky možná. Jak již bylo řečeno, dříve se to ve společnosti Ferrania dělalo také takto, takže to pro ně není nic zásadně nového. A inženýři a chemici, kteří nyní pracují ve společnosti Film Ferrania, jsou dlouholetí a zkušení zaměstnanci, kteří tam dříve již zodpovídali za výrobu.
?
3. Je nový projekt ekonomicky životaschopný? No, uvidíme. Nakonec to ale do značné míry leží také v našich vlastních rukou, v rukou nás fotografů. Pokud projekt podpoříme a budeme filmy pravidelně používat, pak má určitě šanci.
Pokud se však opět ozve to samolibé a malicherné reptání a prosadí se přístup „lakota je cool“, protože filmy nebudou prodávány za výprodejové ceny jako v drogeriích, pak tento velmi odvážný projekt bohužel šanci mít nebude.
?
Na našem specializovaném trhu máme (naštěstí!!) několik malých a středních dodavatelů, kteří se opravdu „roztrhají“, aby nám fotografům dodávali požadované produkty i za těch nejtěžších tržních podmínek.
Většina uživatelů si vůbec nedokáže představit, jaké velké obtíže je třeba v tomto tržním prostředí denně překonávat.
Těmto firmám a jejich zaměstnancům vzdávám nejvyšší úctu.
Mezi tyto malé, flexibilní a mimořádně angažované firmy patří například Ilford, ADOX, Impossible, Maco, FilmoTec, Tetenal, InovisProject a také Film Ferrania.
?
A ještě jedna věc: Když například ADOX a Impossible začínali, obě společnosti jasně komunikovaly, že se jedná o začátek, který s sebou nese odpovídající počáteční obtíže. Že nelze očekávat dokonalost hned od startu. Správně žádaly o trpělivost a solidaritu a o to, aby je zákazníci v tomto procesu dalšího vývoje doprovázeli.
Myslím, že naši solidaritu a podporu při novém startu a obnově výrobního programu si zaslouží i Film Ferrania.
?
S pozdravem,
Henning
Rolf-Werner
Kde a jak bude možné tento materiál sehnat? Budou ho prodávat přímo, nebo ho bude mít v nabídce například FOTOIMPEX?
?
Rolf