MirkoBoeddecker
Właśnie dotarła wiadomość z Włoch:
€
€
Witamy
Witajcie i zapraszamy na tę listę mailingową.
Chcielibyśmy tylko krótko podziękować wszystkim, którzy się zapisali, mimo że na stronie głównej Ferrania widnieje obecnie tylko jedna marka.
€
Uważamy, że warto odpowiedzieć na kilka pytań, które często pojawiają się na forach dyskusyjnych, które również śledzimy.
€
Jak wiecie, firma Ferrania kilka lat temu zaprzestała produkcji wyrobów fotograficznych, a następnie niektóre budynki i urządzenia zostały zdemontowane lub sprzedane, ponieważ wydawało się, że los filmu został na zawsze przypieczętowany po wprowadzeniu technologii cyfrowej. Oczywiście marzymy o wprowadzeniu filmu w nową erę, w której będzie on mógł współistnieć w symbiozie z technologiami obrazowania cyfrowego.
€
Po ponad roku pracy w końcu próbujemy ponownie rozpocząć niewielką produkcję filmu. Jednak zmiana skali procesu produkcyjnego nie jest łatwym zadaniem: niektóre produkty chemiczne nie są już dostępne na rynku, byli pracownicy i inżynierowie Ferrania muszą ponownie zaangażować się w zupełnie nowy proces produkcyjny itp.
€
Wiele pracowaliśmy nad wieloma z powyższych kwestii i teraz z dumą możemy powiedzieć, że nadszedł moment, aby naprawdę zacząć produkować film.
€
Obecnie trwa sześciomiesięczny projekt badawczo-rozwojowy, którego celem jest wyprodukowanie pierwszej rolki filmu Jumbo. Jeśli w tym okresie uda nam się rozwiązać wszystkie pozostałe kwestie techniczne i jeśli rynek da nam rozsądne wstępne opinie, będziemy gotowi do działania i wysyłki nowego filmu w pierwszym kwartale 2014 roku!
€
Ok, teraz pytanie brzmi: jaki rodzaj filmu?
Uważamy, że lepiej zacząć od odświeżenia ostatnich wyprodukowanych emulsji. Pierwsze dwa rodzaje, które wyprodukujemy, to kolorowy film negatywowy oparty na Ferrania Solaris FG-100 Plus (tylko do fotografii) oraz profesjonalny kolorowy film odwracalny oparty na Scotch Chrome 100.
€
A jakie formaty?
Dysponujemy sprzętem do wywoływania filmów w niemal wszystkich formatach fotograficznych i kinowych: 110, 120, 126, 127, 135, 220, Super 8, Double 8, 16 mm, 35 mm i 70 mm, ale na początku wprowadzimy do oferty tylko te, na które jest zapotrzebowanie na rynku.
Wkrótce więcej szczegółów, śledź nas dalej!
Pozdrawiamy
€
Zespół FILM Ferrania
Copyright © 2013 FILM Ferrania s.r.l., Wszelkie prawa zastrzeżone.
Otrzymujesz tę wiadomość, ponieważ poprosiłeś o aktualności na naszej stronie internetowej. Dziękujemy za zainteresowanie!
Nasz adres pocztowy to:
FILM Ferrania s.r.l.
Viale della Libertà, 57
Ferrania - Cairo Montenotte, SV 17014
Włochy
€
€
€
€
WolfgangF
Cześć, brzmi to całkiem nieźle.
W takim razie prawdopodobnie pojawiłaby się też możliwość ponownego produkcji filmów w formacie 127.
€
Pozdrawiam, Wolfgang
Xenar
W ten sposób prawdopodobnie pojawiłaby się również możliwość ponownego produkcji filmów formatu 127.
Tak, o ile znajdzie się ktoś, kto wyprodukuje odpowiednie szpule. Wydaje się, że to właśnie jest obecnie „wąskie gardło”.
MirkoBoeddecker
Najważniejsze jest to, że pewien niewielki producent zamierza ponownie rozpocząć produkcję kolorowych filmów slajdowych.
?
Zapomnijcie na chwilę o liście dostępnych formatów. Kolorowe filmy slajdowe poza hermetycznym imperium Fuji, które „nie rozmawia z nikim poza Bogiem”.
?
Tak!
gurkensaft
Dla mnie również najważniejszą informacją była zapowiedź filmu slajdowego.
Świetna wiadomość (już sam fakt, że poważnie się tym zajmujecie), nie mogę się doczekać!
Pozdrawiam, Torsten
AchimBauer
Witam wszystkich,
€
W Japonii nadal dostępne są filmy Solaris, znalazłem stronę, na której mam wrażenie, że ktoś nabył prawa do nazwy i coś się dzieje w tej sprawie.
Dlatego ciekawie byłoby dowiedzieć się, jak ma się nazywać ten nowy film.
A także kiedy trafi do sprzedaży.
Aha, Mirko, Fuji Diamarkt nie jest aż tak odizolowany, na rynku nadal dostępne są kasety Avichrom w różnych formatach i pod różnymi nazwami.
Mimo to cieszę się, że na rynek trafi nowa kaseta diafilmowa. Być może w pakiecie startowym z chipami i Kellergeistern, aby przywrócić dawne czasy.
€
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
[size=0]Wejście do fabryki[/size]
?
Jesienią odwiedziłem Ferrania, żeby zobaczyć, jak wygląda sytuacja.
[size=0]Stara, duża fabryka, z której kiedyś się zaopatrywaliśmy[/size]
?
[size=0]Biuro[/size]
?
Z zewnątrz wszystko wygląda jak zawsze, a stołówka też nadal działa.
Wciąż są też antipasti, primi, secondi i dolce :-)
?
?
Projekt Ferrania jest na pewno interesujący i ma realne szanse powodzenia.
Mała odlewnia jest właśnie ponownie uruchamiana, a mała emulsja jest sprzątana.
Podchodzą do tego dokładnie tak, jak ja bym to zrobił, i próbują produkować na urządzeniach technicznych.
Bardzo dobrze. Jeśli się uda, to może udałoby się tam odlać też coś innego.....
?
[size=0]Technika klimatyzacyjna małego odlewnika[/size]
?
[size=0]Warsztat[/size]
?
Zobaczcie, jak Mr. Scotch Chrome wraca na scenę!
?
Trzymamy kciuki i już szlifujemy wykrojniki do perforacji ;-)
?
Pozdrawiam,
?
Mirko
AchimBauer
Cześć Mirko,
?
[size=8]Instalacje techniczne<span style="font-size:18px;">?!!! H??!![/size]</span>
?
[size=8]<span style="font-size:18px;"><span style="font-size:12px;">Jeśli nikt mi tego nie wyjaśni, to na podstawie samego kontekstu sam bym to sobie tak wyjaśnił: instalacje pilotażowe to małe maszyny[/size]</span></span>
przeznaczone do celów badawczych, testowych i podobnych oraz do produkcji małoseryjnej, które obecnie są wykorzystywane również do celów produkcyjnych, ponieważ wcześniejsze ilości próbne i dzisiejsze wyniki sprzedaży są zbliżone.
?
Jednak oficjalne wyjaśnienie dotyczące instalacji pilotażowych byłoby mimo wszystko interesujące.
?
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
Trafiłeś w sedno, Achim. Instalacje pilotażowe budowano wówczas w celu opracowywania nowych produktów*.
Pozwalają one na produkcję niewielkich ilości przy użyciu tej samej technologii, co duże instalacje.
To, czy będzie to opłacalne, to już inna kwestia, ale jeśli chodzi o same możliwości, jestem stosunkowo optymistyczny.
€
* W firmie Agfa nadal rozróżniano między instalacją pilotażową a instalacją techniczną.
W związku z tym lepiej byłoby użyć terminu „instalacja pilotażowa”.
Instalacje techniczne znajdowały się w centrum technicznym odlewnictwa, gdzie same (instalacje odlewnicze) zostały opracowane (Agfa sama produkowała swoje odlewnice, podobnie jak Kodak i Fuji, ponieważ niezależni producenci nie byli w stanie spełnić wymagań jakościowych).
W przypadku Ferrania jest to sytuacja pośrednia, ponieważ instalacja ta również jest własnym opracowaniem, ale później nie była już wykorzystywana jako instalacja badawcza do budowy kolejnych instalacji, lecz została wprowadzona do regularnej eksploatacji jako instalacja pilotażowa do opracowywania nowych produktów.
€
Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystkie niejasności :-)
Quinquaginta
Witam,
?
Kilka dodatkowych informacji na ten temat z mojej strony. Kilka tygodni temu byłem w Ferrania, rozmawiałem z tamtejszymi kierownikami i miałem okazję obejrzeć zakłady (moja wizyta miała nieco inny kontekst niż wizyta Mirko).
W następnym numerze magazynu „PhotoKlassik” (ukazuje się w grudniu) ukaże się moja krótka relacja na temat projektu Ferrania Film. Nawiasem mówiąc, w bieżącym numerze znajduje się ciekawy artykuł o ADOX, bardzo warty przeczytania.
Nie chcę zbytnio wyprzedzać treści artykułu, ale może tylko tyle jako uzupełnienie:
?
1. Zdjęcia zakładu Ferrania: Zdjęcia opublikowane przez Mirko pokazują głównie obiekty należące do „starej” firmy Ferrania. Zakład produkcyjny Film Ferrania nie jest widoczny na zdjęciach. Zakład produkcyjny Film Ferrania to dawne centrum badawczo-rozwojowe, które mieści się w oddzielnym kompleksie budynków (zdjęcie zakładu produkcji triazetanu [na pierwszym planie] zostało zrobione z dachu tego wieloczęściowego budynku badawczego; tam też stałem i robiłem zdjęcia...;-) ).
Stołówka jest jednak również wykorzystywana przez pracowników Film Ferrania. Podobnie jak przez pracowników zakładu chemicznego znajdującego się na terenie firmy (którzy częściowo ponownie wytwarzają surowce do nowych filmów). Ponadto na terenie znajduje się również fabryka paneli słonecznych Ferrania.
?
2. Zakłady produkcyjne: Instalacja, dzięki której Film Ferrania zamierza wkrótce wznowić działalność, nieco różni się od instalacji innych producentów filmów. Dawniej przeprowadzano tam bowiem nie tylko czyste testy produktów na potrzeby badań i rozwoju, ale także mniejsze produkcje, które trafiały do wybranych odbiorców w ramach testów rynkowych.
Maszyny tamtejsze (maszyna do emulgowania i powlekania) są nieco większe niż instalacje pilotażowe u niektórych innych producentów.
Konkretny przykład: w zeszłym tygodniu byłem w firmie Ilford i wziąłem udział w „Ilford Factory Tour”. Tam na lokalnym stanowisku badawczym zademonstrowano nam próbne powlekanie (nawiasem mówiąc, absolutnie fascynujące doświadczenie, móc zobaczyć coś takiego z odległości zaledwie kilku centymetrów od własnych oczu).
W firmie Ilford ta mała maszyna do powlekania jest naprawdę używana tylko do testów: powlekane próbki mają około 20 cm szerokości i maksymalnie 2 metry długości. Do potrzebnych celów testowych to w zupełności wystarcza. Ale do produkcji seryjnej tej maszyny nie da się użyć.
Natomiast mała maszyna w firmie Ferrania ma szerokość (brutto) około 35 cm i może powlekać rolki wzorcowe o długości do 600 m. Dzięki temu produkcja seryjna jest przynajmniej technicznie możliwa. Jak już wspomniano, wcześniej w firmie Ferrania również tak się to robiło, więc przynajmniej dla nich nie jest to nic zasadniczo nowego. A inżynierowie i chemicy, którzy obecnie pracują w Film Ferrania, to wieloletni i doświadczeni pracownicy, którzy już wcześniej byli tam odpowiedzialni za produkcję.
?
3. Czy nowy projekt jest opłacalny ekonomicznie? Cóż, zobaczymy. Ostatecznie jednak zależy to w dużej mierze od nas samych, od nas, fotografów. Jeśli wesprzemy ten projekt i będziemy regularnie korzystać z tych filmów, to z pewnością ma on szansę na sukces.
Jeśli jednak znów pojawią się te zadufane i małostkowe narzekania, a przeważy podejście typu „skąpstwo jest fajne”, ponieważ filmy nie będą sprzedawane po cenach z drogerii, to ten bardzo odważny projekt niestety nie będzie miał szans.
?
Na szczęście!! na naszym niszowym rynku mamy kilku małych i średnich dostawców, którzy naprawdę dają z siebie wszystko, aby w najtrudniejszych warunkach rynkowych dostarczać nam, fotografom, pożądane produkty.
Większość użytkowników nie ma pojęcia o ogromnych trudnościach, z jakimi codziennie trzeba się zmagać w tym otoczeniu rynkowym.
Tym firmom i ich pracownikom składam najwyższy szacunek.
Do tych małych, elastycznych i niezwykle zaangażowanych firm należą np. Ilford, ADOX, Impossible, Maco, FilmoTec, Tetenal, InovisProject, a także Film Ferrania.
?
I jeszcze jedno: kiedy na przykład ADOX i Impossible rozpoczynały działalność, obie firmy jasno komunikowały, że to dopiero początek, wiążący się z odpowiednimi trudnościami startowymi. Że nie można oczekiwać perfekcji od samego początku. Słusznie proszono o cierpliwość i solidarność oraz o towarzyszenie producentowi w tym procesie dalszego rozwoju.
Myślę, że nasza solidarność i wsparcie przy ponownym uruchomieniu i odbudowie programu produkcyjnego są również zasłużone dla firmy Film Ferrania.
?
Pozdrawiam serdecznie,
Henning
Rolf-Werner
Gdzie i w jaki sposób będzie można nabyć ten materiał? Czy będą go sprzedawać bezpośrednio, czy też będzie go na przykład oferować FOTOIMPEX?
?
Rolf