?
...nejen v jižních zemích; u nás se kdysi prodával jeden film, jehož název už si nepamatuji, ale nabízel se zároveň jako diapozitivní i negativní film, takže z laboratoře jsme dostali zpět diapozitivy spolu s negativy a „barevnými snímky“. Film neměl velký úspěch, protože barvy byly trochu divné a protože se musel posílat do laboratoře v USA, protože byl založen na kinematografickém materiálu (kopírovací materiál) a kvůli této emulzi, která kazila snímky, se mohl vyvolávat pouze v kinematografických laboratořích.
Ale nápad s diapozitivy a negativy byl skvělý...
?
?
?
Pokud vím, šlo o Eastman 5247. V roce 1981 jsem takový film jednou použil. Co se týče barevného podání, materiál však, jak je popsáno výše, zaostával za běžně dostupnými barevnými negativními filmy. Proto jsem to nechal jen u nákupu z zvědavosti – stejně jako asi většina ostatních uživatelů. Archivní trvanlivost je však bezvadná – nedávno jsem skenoval několik negativů, které jsou mezitím 32 let staré. Výsledky byly lepší než tehdejší zvětšeniny.
?
Později jsem se pustil do výroby barevných diapozitivů (nicméně z běžných Kodacolor negativů). K tomu sloužil pozitivní film Kodak (také v kazetě pro malý formát), který se vyvolával v procesu C-41. Není známo, kolik provozovatelů minilabů se muselo podrobit psychiatrické léčbě, protože z negativního procesu najednou vzešel „diapozitiv“. Výsledky byly každopádně vynikající – s dobrou maximální hustotou a barevným podáním připomínajícím kino. Získali jste diapozitivy, ale měli jste stejné možnosti korekce barev a hustoty jako u papírové fotografie. Filtrování a expozici jsem určoval pomocí analyzátoru. Postup byl poněkud pracný v tom smyslu, že nejprve bylo nutné otestovat citlivost a barevnou rovnováhu; pokud se však drželo jedné šarže, výsledky byly konzistentní. Pozitivní materiál již pravděpodobně neexistuje; jistě by se však dal pro tento účel použít 35mm filmový materiál, který slouží k výrobě divadelních kopií. Možná pole pro experimentování pro dodavatele CineStill?
?
Zda pro to v současné době existuje trh, nedokážu posoudit. Možná kopírovací filmy – na rozdíl od záznamových materiálů – nemají žádnou rušivou ochrannou vrstvu a daly by se snadno převinout. Zřejmě i Agfa v Morselu nadále nabízí kopírovací materiál, podle datového listu z roku 2011 (
http://www.agfa.com/sp/global/en/binaries/CP30%20technical%20datasheet_Oct%2011_tcm611-36871.pdf
) každopádně bez zadní vrstvy proti odleskům („.... no carbon black antihalation backing layer to be removed..."). Kdo sežene pár metrů materiálu, mohl by si ve své kutilské dílně navinout film na kazety pro malý formát a vyzkoušet, zda je – stejně jako předem upravený Kodak Vision3 500T / CineStill? – kompatibilní s C-41.
?
S pozdravem
?
tepe