sigint
Ahoj všichni,
jsem tu na fóru nový a hned mám otázku ohledně Caffenolu.
Chtěl jsem vyvolat svitkový film APX100 formátu 120 pomocí Caffenolu a poté ho zafixovat Calbe A300.
Zvolil jsem následující postup:
oplach, vyvolání 15 min, oplach, fixace 12 min, voda, smáčedlo
Snímky jsou jasně rozpoznatelné, takže vývoj nějak fungoval. Problémem nyní je, že nosný materiál je zbarven do tmavě šedé barvy. Rozdíl mezi místy podrobenými expozici a místy, která nebyli podrobena expozici, je minimální a pro pozdější účel použití (kyanotypie) není vhodný.
Moje otázka zní: V čem může být problém a mohu negativy ještě zachránit? (bylo by hezké, ale není to důležité)
Zkusil jsem pro test ponořit jeden negativ do bělicí lázně C41, čímž se vše trochu zprůhlednilo. Výsledek však nebyl použitelný. (Doporučila mi to známá)
Díky předem za vaše nápady.
S pozdravem,
Bastian
KlausWehner
Ahoj Bastiane,
srdečně tě vítáme na tomto fóru.
Mám na tebe pár otázek: proč jsi nepoužil osvědčenou a zavedenou vývojku?
Co jsi od Caffenolu očekával?
Proti použití instantní kávy k vyvolávání filmů hovoří podle mého názoru to, že
a. obsah redukujících látek není definován a není standardizován a
b. existuje řada dalších (organických) složek, které mohou mít vliv na film.
(Je například možné, že popsaný „závoj“ způsobily nedefinované organické barviva).
Jelikož to všechno nevíme přesně, není snadné najít protiopatření.
Pro cyanotypie potřebuješ negativy s vysokým kontrastem.
V budoucnu bych to zkusil se standardní vývojkou (např. D-76) s delší dobou vyvolávání nebo vyšší koncentrací.
Myslím, že při krátkém hledání najdeš dostatek seriózních informací.
I když se ti podaří ten podivný závoj z filmu odstranit, kontrast bude stále příliš nízký.
Proto bych do toho nepovedeného filmu už tolik práce a času neinvestoval.
Ale: takové neúspěchy jsou užitečné. Můžeš se z nich hodně naučit.
S pozdravem
Klaus
sigint
Ahoj Klausi,
nejprve ti děkuji za příspěvek. Proč Caffenol? Chtěl jsem mít vývojku, kterou lze snadno a rychle sehnat. Ustalovač se sice dá skladovat relativně dlouho, ale vývojku je obvykle třeba rychle spotřebovat. Teď jsem si ale pořídil opravdovou vývojku a funguje to.
…
Ten tip s vyšší koncentrací vyzkouším. Ale už jsem si v laboratoři vyrobil cyanos s negativy a výsledek mi připadal použitelný. Bohužel mám ale stále problémy s výrobou cyano papíru, protože při stejném expozičním čase jsou výsledky někdy použitelné a jindy ne. (Exponuji pomocí UV osvětlovače)
…
S pozdravem,
Bastian
KlausWehner
Ahoj Bastiane,
pokud pracuješ s vlastnoručně namíchanou vývojkou (ať už s kávou nebo bez ní), je to přece pravý opak „jednoduchého a rychlého“ postupu.
Potřebuješ různé chemikálie (z různých zdrojů), musíš je odvážit (odměřit) a rozpustit. Poté by mělo následovat zkušební vyvolání, abys určil dobu vyvolávání...
„Jednoduché a rychlé“ je práce se standardním vývojovým roztokem. Ten si koupíš společně s filmy a ustalovačem.
Pokud se budeš držet uvedených časů doby vyvolávání, dostaneš hned použitelný výsledek.
Jak jsem již řekl: vyšší kontrast pro kyanotypie získáš prodloužením doby vyvolávání nebo použitím vývojky s vyšší koncentrací.
Hodně úspěchů a zábavy!
Dej mi někdy vědět, jak to fungovalo.
S pozdravem
Klaus
Urnes
Ahoj Bastiane,
když píšeš, že cyanové filmy jsou někdy použitelné a jindy ne, obvykle to nesouvisí s povrchovou úpravou papíru. Jedním z důvodů je určitě, jak už napsal Klaus, negativ. Pokud nám popíšeš, co nefunguje, určitě ti můžeme pomoci. Expoziční čas by měl být u UV osvětlovače (cca 20 cm nad obrázkem) poměrně konstantní, kolem 20–25 minut.
S pozdravem Sven.
sigint
@Klaus: No, šlo mi hlavně o to, aby se to dalo rychle sehnat. Ingredience na Caffenol se dají koupit v supermarketu za rohem. Ustalovač vydrží dost dlouho, ale vývojka se rychle spotřebuje. To s kontrastem vyzkouším, ale v tom můj problém nespočívá.
@Urnes: Používám stejný negativ, takže na tom to být nemůže. A jednotka pro expozici je taky stejná. Problém je v tom, že snímky jsou příliš světlé, jako bych je neexpozicoval dost dlouho. Papíry jsem měl čerstvě potažené, proto si myslím, že to bude tím. Neměl jsem ale destilovanou vodu, proto jsem použil normální vodu z kohoutku. (Zítra to zkusím znovu s destilovanou vodou.)
S pozdravem,
Bastian
Urnes
To není kvůli vodě, ale spíš kvůli způsobu namáčení. Pokud je voda příliš studená a musíš s papírem příliš hýbat, barva se z papíru zase vymyje. Zkus to s teplejší vodou. Už jsem o tom psal na svém blogu:
http://so-froehlich.de/blog/2012/08/08/cyanotypie-3/
€
S pozdravem Sven.
Morte
Jen taková krátká poznámka: Například ADONAL (RODINAL) se tak rychle nezkazí. Ten vydrží spíš několik let. V té době už vůně kávy dávno vyprchá... ;-)
KlausWehner
V tomto ohledu se plně připojuji k názoru Morteho.
ADONAL má dlouhou trvanlivost, je flexibilní, dobře zdokumentovaný – a pravděpodobně ještě levnější než sklenice kávy.
I když není mým oblíbeným vývojářem, pro tento účel bych ho bez výhrad doporučil.
€
S pozdravem
Klaus
sigint
No páni... tak to jsem se spletl ohledně trvanlivosti. Někde jsem četl, že by měl vydržet jen pár týdnů. Ale výsledky jsou pro mé účely rozhodně použitelné. Dnes jsem exponoval Cyanos na slunci a při expozičním času asi 40 minut jsem dosáhl použitelných výsledků. V UV expozici jsem je získal až po cca 60 minutách. To mě překvapuje, protože u posledních papírů jsem měl dobré výsledky už po cca 20 minutách. Zvláštní.
?
S pozdravem,
– Bastian
Urnes
Ahoj Bastiane,
něco v tvém postupu není v pořádku. Na slunci by to mělo jít mnohem rychleji. Připravil jsi roztok čerstvý a papíry nechal zaschnout ve tmě? Jaký recept jsi použil?
S pozdravem Sven.
sigint
Ahoj všichni,
jsem tu zase. Momentálně mám hodně práce, takže se sem dostávám jen zřídka.
?
@Sven: Ano, papíry byly čerstvé a sušené ve tmě. Použil jsem následující recept: 25 g amoniaku... , 16 g hexakloridu draselného... na 100 ml H2O. Poté jsem je smíchal v rovnoměrném poměru. Až bude příležitost, vyzkouším jiný recept. (10 g amoniaku, 4 g hexakloridu draselného)
?
?
S pozdravem,
Bastian
Urnes
Zkus třeba tohle:
?
- 20 g citrátu amonno-železitého (III) (zelený) + 100 ml destilované vody
?
- 8 g ferricyanidu draselného + 100 ml destilované vody
a pak samozřejmě dávej pozor, abys papíry exponoval na správné straně. Někdy není tak dobře vidět, která strana je potažená.
?
Zdraví Sven.