Své barytové fotografie vždy lepím pomocí mokré lepicí pásky. Díky tomu je fotografický papír rovný přesně tak, jak vyšel z krabice. Co se týče cenově dostupného fotografického papíru: barytový papír Foma je velmi kvalitní. Dosud jsem ho srovnával pouze se starším papírem Ilford a v tomto ohledu se mi Foma dokonce líbila o něco víc.
€
K namáčení: papír při tom nesmí ležet „nehybně“ ve stojaté vodě. Voda by se měla neustále postupně vyměňovat a papír by se při tom měl vždy trochu hýbat. Takto bych namáčel asi 45 minut. Pokud si na to chceš postavit vlastní vanu, dvej na to, aby čerstvá voda přitékala spíše nahoře a odtok byl úplně dole. Dole se hromadí chemikálie. Namáčení lze zkrátit tím, že po krátké době namáčení cca 10 minut použijete „koupel pro urychlení namáčení“. Ta se v nejjednodušším případě skládá z roztoku sody (hrstka v dlaních na 1 litr) a obraz se v ní namáčí asi 3 minuty. Poté se vrátí zpět do praní, které nyní bude pracovat rychleji. Kratší doby promývání lze dosáhnout také tím, že se fixační roztok předem nenechá tak silně proniknout do záhybu papíru, a to pomocí dvou silněji koncentrovaných ustalovačů s velmi krátkou dobou fixace, jak je popsáno zde:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/sw-fotografie/kolumne/100-wollstein02.html
Na univerzitě máme vodu zdarma v neomezeném množství. Tam moje barytové tisky klidně plavou ve vaně i pět hodin.
€
Fotografie bys mohl předem namočit u vás na univerzitě a doma je pak vyndat z vody a vysušit. Ale určitě se doporučuje k tomu využít bezplatnou vodu na univerzitě. Tam bys mohl své barytové fotografie nejprve částečně vysušit, abys je poté doma mohl znovu namočit a například na skleněné desce pomocí mokré lepicí pásky pořádně vysušit. Tady je k tomu velmi dobrý odkaz, pokud ho ještě neznáš:
http://www.fotografische.de/fotolabor/baryt-trocknen
€
Sušička na PE ve vaší laboratoři se mimochodem nebude hodit pro barytový papír, protože ten bude podstatně silnější. Je v něm mnohem více vlhkosti než v PE papíru. Navíc do PE papíru pronikne méně vlhkosti, protože je takřka „uzavřený“.
Existuje (nebo spíše existoval) sice i barytový papír o tloušťce papíru, který se dal sušit mnohem snáze. Ale předpokládám, že máš na mysli „pravý“ barytový papír o tloušťce kartonu.
€
S pozdravem,
Thomas