MirkoBoeddecker
MCP 312 jest teraz dostępny również w formatach DIN A4 i 13x18 w opakowaniach po 25 arkuszy.
Stopniowo poszerzamy asortyment produktów MCP.
Nowością jest format DIN A4. Format 13x18 jest teraz dostępny również w opakowaniach po 25 arkuszy. Dzięki elastycznemu pakowaniu w firmie ADOX możemy teraz „na <SPAN>krótkim szlaku służbowym” zrealizować wiele zamówień, co wcześniej nie było możliwe. Przyjmujemy również „życzenia dotyczące formatów”. Minimalna wielkość zamówienia wynosi ok. 25 m².
MCP jest teraz dostępny również w formacie A4 oraz 5x7/25 arkuszy. Dzięki „własnemu” pakowaniu realizowanemu przez firmę ADOX możemy zamówić niemal każdy rozmiar w ilościach już od 25 m².
Przyjmujemy również „życzenia dotyczące cięcia na wymiar”, o ile spełnione są minimalne ilości zamówienia. </SPAN>
?
?
http://www.fotoimpex.de/shop/papier fotograficzny/ADOX MCP 312 pearl 21x297 a4 25-liścienny gradient variabel.html
?
?
http://www.fotoimpex.de/shop/system/?func=searchdo&wkid=26092723537334&cache=1372769791&nocache=1372769792
Morte
To mi się podoba.
Chciałbym jednak zasugerować, czy nie można by produkować również formatów kwadratowych do aparatów średnioformatowych. Jak sądzę, dotychczas oferowała je tylko firma wephota, i to wyłącznie na papierze PE. W przypadku negatywów 6x6 trzeba było dotychczas pogodzić się z dość dużymi stratami materiału, a szkoda.
MirkoBoeddecker
Cześć Morte,
?
Zgadnij, co planowaliśmy dalej ;-)
?
Pozdrawiam,
?
Mirko
Morte
Co takiego? :)
?
Świetnie!
devere
Czy jest szansa na grubszą podstawę, taką jak w Ilford Portfolio? :spudnikcoinflip:
MirkoBoeddecker
Czy jest szansa na grubszą podstawę, podobną do Ilford Portfolio?
?
Możemy być elastyczni w kwestii
cięcia, ale nie w kwestii
powlekania.
To dotyczy wszystkich.
Powlekanie innego produktu oznacza inwestycję rzędu > 100 000 €.
Cięcie na inny rozmiar oznacza inwestycję rzędu około 250 €.
?
Z poważaniem,
?
Mirko
MirkoBoeddecker
?
No cóż, napisałem przecież: życzcie sobie czegoś.
?
W przeciwnym razie pomyślałbym o wymiarach 24x24, 40,5x40,5 i 50,6x50,6.
?
Pozdrawiam,
?
Mirko
devere
€
<blockquote class="ipsBlockquote">
Czy jest szansa na grubszą podkładkę, podobną do tej w Ilford Portfolio?
€
Możemy być elastyczni w kwestii
cięcia, ale nie w kwestii
powlekania.
To samo dotyczy wszystkich.
Powlekanie innego produktu oznacza inwestycję w wysokości > 100 000 €.
Cięcie w innym rozmiarze oznacza inwestycję rzędu 250 €.
€
Z poważaniem,
€
Mirko
€
</BLOCKQUOTE>
Po prostu głośno myślałem, Mirko. Chodzi o to, że stary, oryginalny papier MCP, produkowany przez AGFA, był powlekany na dość grubym podłożu, porównywalnym do dzisiejszego papieru Portfolio RC firmy Harman. Byłoby miło przywrócić tę grubość, ponieważ wydruk staje się dość delikatny i łatwo się wygina, gdy rozmiar przekracza 18x24 cm. Nie mam pojęcia, jaki udział w rzeczywistych kosztach produkcji ma sam papier w porównaniu z powłoką i srebrem/emulsją, ale zakładam, że istnieje rynek na grubszy papier RC.
€
Dziękuję za komentarz, Mirko
Morte
?
<blockquote class="ipsBlockquote">
?
?
?
W przeciwnym razie pomyślałbym o wymiarach 24x24, 40,5x40,5 i 50,6x50,6.
?
</blockquote>
?
Myślę, że dobrze byłoby zacząć od boku o długości 24 cm. Jednak podobałaby mi się wersja 30x30. 40 cm to wprawdzie ładny, duży rozmiar, ale nie mieści się już w ramce naświetlającej 30x40.
Neutrino
Zgadzam się. Uważam, że wersja 30x30 również byłaby bardzo sensowna. Te dwa większe formaty również wydają się bardzo interesujące.
€
€
Uważam również, że pożądane byłyby prawdziwe formaty 3:2, aby mieć coś dla formatu małogabarytowego bez strat.
RolandLindner
Drzwi o wymiarach 30 x 30 cm :)
Sandra
Kwadratowe formaty? Jestem za! 24x24 brzmi świetnie, a 30x30 też byłoby fajne!?
TR
Kwadratowe formaty nie są konieczne, ponieważ to, co trzeba by było odciąć, równie dobrze można usunąć z arkusza przed naświetlaniem, przygotowując i tak niezbędne paski próbne.
AchimBauer
Cześć wszystkim,
?
Mam takie głupie pytanie: dlaczego papier kwadratowy, papier formatu A4 itp. Niezależnie od formatu filmu, formaty papieru nigdy nie pasują w 100%, z jakiegoś powodu. Najprościej byłoby, tak jak w czasach drukarek, po prostu oferować surowiec.
Wtedy fani formatów 4x4 i 6x6 mogliby wycinać swoje kwadraty, a użytkownicy najróżniejszych formatów panoramicznych mogliby również przyciąć odpowiedni papier. A wszyscy inni mogliby również wydrukować cały negatyw na papierze, wypełniając cały format.
?
Pozdrawiam, Achim
AchimBauer
Cześć, powinno być „w rolkach”, ale u mnie nie zawsze tak jest
TiMo
Produkty w rolkach nie nadają się do wysyłki. Trudniej jest zapewnić im ochronę przed światłem, a nie każdy dysponuje tak dużym narzędziem do cięcia i wystarczającą ilością miejsca, aby starannie odciąć papier z rolki. Poza tym zawsze powstają resztki.
Uważam, że dotychczasowa oferta jest w zupełności wystarczająca.
Urnes
Cześć Tim,
?
Papier w rolkach może być świetnym rozwiązaniem, jeśli masz odpowiednią kasetę. Kiedyś zaproponowano mi taki sprzęt podczas wyprzedaży laboratorium, ale niestety odmówiłem, bo był dla mnie za duży. Zasadniczo jest to nieprzepuszczająca światła skrzynka, w której umieszcza się rolkę. Papier można następnie wyciągać przez szczelinę i przycinać do odpowiedniego formatu za pomocą różnych szablonów. To ma swój urok.
?
Oczywiście przydaje się to również, jeśli chcesz robić naprawdę duże wydruki. Gdy mój DeVere jest całkowicie wysunięty, pod urządzeniem masz obraz o szerokości 150 cm.
?
Pozdrawiam, Sven.
AchimBauer
Cześć Tim,
Oczywiście mamy szeroki wybór formatów. Myślałem o wszystkich, którzy potrzebują specjalnych formatów, takich jak klisze 4x4 i 6x6, a także o wszystkich użytkownikach średniego formatu, którzy chcą zmieścić cały negatyw na zdjęciu. Jest przecież oczywiste, że formatów 6x7, 6x8 i 6x9 nie da się wydrukować na tym samym papierze bez przycinania. Do tego dochodzą najróżniejsze formaty panoramiczne. Myślę więc, że łatwiej byłoby mieć papier w rolkach niż konfekcjonować każdy format osobno.
A papier w rolkach sprawdza się szczególnie dobrze, gdy ma się mało miejsca. Kiedyś używałem go do bardzo, bardzo, bardzo dużych zdjęć, ponieważ nie miałem miejsca na bardzo, bardzo, bardzo duże wanny wywoływcze, a także nie chciałem mieszać chemikaliów w hektolitrach. Wziąłem plastikową skrzynkę balkonową i aby móc dobrze przeciągać papier w tę i z powrotem, użyłem papieru w rolkach, który przyciąłem nieco dłużej, aby można go było dobrze chwycić.
Pozdrawiam, Achim
TiMo
Cześć Achim,
nie mam nic przeciwko rolkom, ale same rolki to nie byłoby zbyt fajne. Mam wszystkie formaty negatywów, od 35 mm do 4x5, ale zawsze używam tych samych trzech rozmiarów papieru. To, co jest zbędne, jest przycinane albo ląduje za passe-partout.
€
Cześć Sven,
tak, fajna sprawa. Ale nie każdy ma miejsce, żeby to postawić, a oferta będzie pewnie bardzo ograniczona. Nie jest to więc rozwiązanie naprawdę praktyczne.
€
Pozdrawiam, Tim
moma
Kwadratowe też mi się podobają – choć resztki zawsze wykorzystuję do testów.
Więc to nic strasznego