Neutrino
Milí přátelé,
právě fotím svůj první film Superpan 200 ve formátu 35 mm. Jako vývojku bych rád použil AdOX ADX. Bohužel nikde nelze najít doby vyvolávání pro tuto kombinaci, ani v technických listech, ani na digitaltruth, ani jinde. O filmech Infared a Retro 400s se také bohužel nic nedá najít, ačkoli by se z nich daly odvodit. Na to, abych film důkladně otestoval, mi bohužel chybí čas i zkušenosti. Dosud jsem se vždy držel vývojových údajů výrobců, možná s malými odchylkami.
Z tohoto důvodu se ptám, zda někdo z vás má s touto kombinací již zkušenosti a zná vhodné časy při 20 stupních. Film jsem provedl expozicí na 200.
michael-kielgmxnet
Začal bych s dobou vyvolávání pro film Agfa APX 100. V jiných vývojkách mají oba filmy poměrně podobné doby vyvolávání. I když to možná nebude sedět na 100 %, mělo by z toho přesto vzejít něco použitelného.
Neutrino
Díky za ten užitečný tip! Myslím, že to zkusím!
ThomasPauly
Podle mých zkušeností s jinými vývojkami vyžadoval film Rollei Superpan 200 vždy delší dobu vyvolávání než APX.
Jednou z vývojek, v jejímž návodu k použití jsou uvedeny oba filmy, je Rollei RHS-DC (v prodeji také jako D74 One Shot). Pro tento film jsou při jmenovité citlivosti a ředění 1+7 uvedeny následující hodnoty:
- Rollei Retro 100 ( = APX): 5:30
- Rollei Superpan 200: 6:30
To odpovídá výše uvedeným zkušenostem. Počáteční hodnotu pro pokusy s ADX bych odhadoval podle vzorce (čas APX) + 20 %.
S pozdravem
Tepe
Neutrino
Děkuji i tobě za radu. Zkusím to tedy s mírně prodlouženými časy APX. Jsem zvědavý...
Neutrino
Pro ty, které zajímá, jak dopadl Superpan 200 ve vývojce ADX:
€
Film jsem vyvolával asi 6 minut s frekvencí míchání 30 sekund a při teplotě přibližně 21 stupňů.
€
Film se každopádně povedl. Ještě jednou vám moc děkuji za vaše tipy. Pokud to dokážu posoudit, je mírně podvyvolaný a také mírně podexponovaný. Nedosahuje v této kombinaci možná úplně ISO 200? Stíny se proto bohužel trochu ztrácejí, ale jinak to vlastně vypadá docela dobře. Myslím, že APX 100 – čas plus 20–25 % je přibližně správné. Myslím, že kdybych film nechal ve vývojce 6:45, bylo by to z hlediska vyvolání lepší. Ostrost se mi vlastně líbí a i zrno je ještě celkem decentní, ale přiznávám, že nemám srovnání, protože to byl můj první Superpan 200.
piu58
SP 200 má (podle testů provedených několika vývojkami) skutečně citlivost 100 ASA, nic víc.