Neutrino
Drodzy Państwo,
Właśnie wywołuję swoją pierwszą rolkę filmu Superpan 200 w formacie 35 mm. Jako wywoływacz chciałbym użyć Adox ADX. Niestety nigdzie nie można znaleźć czasów wywoływania dla tej kombinacji, ani w kartach technicznych, ani na stronie digitaltruth, ani gdziekolwiek indziej. Nie ma też żadnych informacji na temat filmów Infared i Retro 400s, na podstawie których można by to obliczyć. Niestety brakuje mi czasu i doświadczenia, aby dokładnie przetestować ten film. Do tej pory zawsze trzymałem się zaleceń producenta dotyczących wywoływania, z niewielkimi ewentualnie odchyleniami.
Z tego powodu pytam, czy ktoś z Was ma już doświadczenie z tą kombinacją i zna odpowiednie czasy wywoływania w temperaturze 20 stopni. Film naświetliłem na czułość 200.
michael-kielgmxnet
Zacząłbym od czasu wywoływania filmu Agfa APX 100. W innych wywoływaczach czas wywoływania obu filmów jest dość podobny. Nawet jeśli nie będzie to idealnie pasowało, to i tak powinno się uzyskać coś przydatnego.
Neutrino
Dzięki za tę przydatną wskazówkę! Chyba spróbuję tego!
ThomasPauly
Z mojego doświadczenia z innymi wywoływaczami wynika, że Rollei Superpan 200 zawsze wymagał dłuższego czasu wywoływania niż APX.
Jednym z wywoływaczy, w instrukcji obsługi którego wymieniono oba rodzaje filmów, jest Rollei RHS-DC (sprzedawany również pod nazwą D74 One Shot). W przypadku czułości znamionowej i rozcieńczenia 1+7 podano następujące wartości:
- Rollei Retro 100 ( = APX): 5:30
- Rollei Superpan 200: 6:30
Jest to zgodne z powyższymi doświadczeniami. Wartość początkową dla prób z ADX oszacowałbym według wzoru (czas APX) + 20 %.
Pozdrawiam
Tepe
Neutrino
Ja też dziękuję ci za wskazówkę. Spróbuję więc nieco wydłużyć czasy APX. Jestem ciekawy...
Neutrino
Dla tych, których interesuje, jak wypadł Superpan 200 w ADX:
€
Wywołałem ten film przez około 6 minut, przy częstotliwości mieszania co 30 sekund i temperaturze około 21 stopni.
€
Film na pewno się udał. Jeszcze raz wielkie dzięki za wasze wskazówki. O ile mogę to ocenić, jest lekko niedoświetlony i też trochę niedoświetlony. Czy w tej kombinacji może nie osiąga całkiem ISO 200? Cienie niestety trochę się zlewają, ale poza tym wygląda całkiem nieźle. Myślę, że APX 100 – czas plus 20–25% to mniej więcej to. Myślę, że gdybym wywoływał ten film przez 6:45, byłoby lepiej pod względem wywołania. Ostrość uważam za naprawdę dobrą, a ziarno też jest w miarę dyskretne, ale przyznaję, że nie mam porównania, bo to był mój pierwszy Superpan 200.
piu58
SP 200 ma (zweryfikowano w kilku wywoływaczach) rzeczywistą czułość 100 ASA, nic więcej.