ppilihp
[NIE ZNALAZŁO SIĘ ZAŁĄCZNIK]
€
Witam wszystkich na forum,
€
chciałbym sprzedać mój aparat średnioformatowy BIG TWIN 3. Kupiłem go około 2009 roku w Hamburgu i od tamtej pory fotografowałem nim raz więcej, raz mniej. W zeszłym roku praktycznie w ogóle nie był używany, co jest dla niego szkoda. Chciałbym zapytać, jaka jest przybliżona wartość tego aparatu? Wyglądowo jest w dobrym stanie (typowe ślady użytkowania), a do tego jest jeszcze brązowa skórzana torba. Załączam kilka zdjęć.
€
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś miał jakąś wskazówkę. :)
Życzę udanego początku tygodnia i pozdrawiam
€
Philipp
Neutrino
Hmm... może 40? – 80?... ale to tylko moja osobista ocena.
ppilihp
Z góry dziękuję, nikt inny?
Gast
Model BIG Twin3 kosztował ostatecznie 150 euro.
Uważam, że cena rzędu 80–100 euro na eBayu jest realistyczna.
Ale codziennie trafia się jakiś naiwniak, więc przy odrobinie szczęścia można oczywiście liczyć na nieco wyższą cenę.
…
Pozdrawiam
Wolfgang
AchimBauer
Cześć Philip,
Model Big Twin jest identyczny konstrukcyjnie z modelem Seagull (Big Twin ma być podobno ulepszony i pozbawiony wad)
oraz z modelem Revue. Wystarczy poszukać kilku egzemplarzy Seagull na eBayu i dodać je do listy obserwowanych, a wtedy zorientujesz się w przybliżonych cenach.
€
Pozdrawiam, Achim
ppilihp
Dziękuję wam :-)
ppilihp
u_d
Nie znam Seagulla, ale stała ogniskowa bardzo by mnie zaskoczyła.
piu58
To nie jest aparat z stałą ogniskową, tylko całkiem przyzwoity model dwuobiektywowy. Kiedyś miałem taki, też marki Brenner. Niestety w tamtym czasie kontrola jakości u Chińczyków była kiepska. W okresie gwarancyjnym pojawiły się w nim trzy różne (!) usterki, więc w końcu go sprzedałem ze sporą stratą. Ale nie warto chodzić z tak niepewnym aparatem.
Jeśli ktoś używał takiego aparatu przez kilka lat i nic się nie zacięło, nie zaplątało ani nie wyskoczyło, to jest on całkiem przydatny. Mój miał bardzo dużą ostrość (typu Tessar), ale był nieco bardziej wrażliwy na rozpraszanie światła niż Cord/Flex.