Nikoo7
Dobrý den,
Jaké značky nebo modely byste mi doporučili z výše uvedených objektivů?
Zatím jsem slyšel o:
Beroflex, LENTAR, Hanimar a -->Weltblick<--, o který bych měl obzvláštní zájem
No, Zeiss je prostě Zeiss a i v tomto případě je to mimo mou cenovou kategorii

?
Urnes
Pentax a Fuji. Měl bys si ale předem vyzkoušet, jestli se tam opravdu vejdou. Fuji má na objektivech „výstupek“ jako ochranu proti otočení, u některých fotoaparátů to nesedí na 100 %.
€
S pozdravem Sven.
€
P.S. Carl Zeiss Jena je docela cenově dostupný a vyrábí také velmi dobré objektivy. Tessar 2,8 50 mm je opravdu skvělá věc.
hagee
Ano, Pentax bych také řekl jako první. Objektivy M-42 Takumar mají všechny dobrou pověst, pokud jde o objektivy s pevným ohniskem. Z jiných výrobců bych ještě zmínil Tokinu. Ty by měly být také neuvěřitelně levné.
Urnes
Abych to ještě jednou shrnul: Beroflex a Weltblick (myslím, že je ještě někde mám) jsou fajn, ale nedosahují výkonu Pentaxu a Fuji a pravděpodobně ani Tokin. A ten Tessar, i když má „jen“ clonu 2,8, mi přišel na portréty skoro až příliš ostrý nebo příliš věrný, jak se ti zlíbí. VEB Pentacon také vyráběl velmi dobré objektivy, to byla nástupnická společnost CZJ, a jak bych na to mohl zapomenout, Voigtländer také vyráběl objektivy M42, ale nevím, zda po převzetí Voigtländeru existovaly i objektivy značky Rollei se šroubovým upevněním.
S pozdravem Sven.
AchimBauer
Ahoj Nikoo7,
dej si pozor na objektivy Pentax Takumar. Ne proto, že by nebyly dobré, ale protože jsou vzadu delší a zasahují hlouběji do těla fotoaparátu, takže by se mohlo stát, že se těsnění zachytí.
Jinak na eBayi a u prodejců použitého zboží je spousta objektivů M 42, protože to kdysi byl standard. Téměř všichni velcí výrobci fotoaparátů kdysi měli M42. Vše, co se dalo sehnat od firmy Pentacon a jejích dodavatelů, nebylo špatné. Ale pozor, objektivy Electric se hodí pouze pro fotoaparáty Practika Electric, na jiných fotoaparátech je lze použít jen omezeně.
Ani objektivy od Revue a Porst nejsou k zahození, protože většinou pocházely z sortimentu Practika nebo od japonských dodavatelů. Dobré objektivy vyráběly také Ricoh a Cosina, ale i všichni externí výrobci jako Tokina, Tamron, Soligor, Sigma, Kiro, Vivitar, Hoya, Kiron, Hanimex atd. vyráběli dobré objektivy mimo jiné i s bajonetem M42.
Existovali také výrobci s adaptérovými systémy, u nichž bylo možné objektivy vyměňovat, ale najít vhodný adaptér bude určitě obtížné. Pokud se nejedná o adaptér T2. Novoflex měl také adaptérové bajonety a velmi zajímavé objektivy, jako jsou rychlé stativové hlavy a makro hlavy; zda měly bajonet T2, to nevím, ale zjistit to nebude těžké.
Bohužel v době, kdy byl M42 ještě aktuální, existovalo i pár nekvalitních objektivů, bez povrchové úpravy a levných jako špína, ale ty se na trhu s použitým zbožím téměř neobjevují, pokud pomineme Zenitary, i když i mezi nimi byly zajímavé kousky.
Prostě se podívej na eBay nebo u prodejců s dobře zásobeným koutkem s použitým zbožím, nemusíš hned kupovat, stačí si jen prozkoumat trh a ceny.
€
S pozdravem Achim
Wolf_XL
...Pentax, CZJ, Fuji a Schneider-Kreuznach jako o něco levnější alternativa k objektivům Zeiss. Téměř všichni vyráběli kvalitní objektivy – a stejně tak měli všichni i nějaký ten výstřelek.
Nikoo7
Ahoj,
moc děkuji za vaši pomoc! Mezitím jsem si koupil dva objektivy a také adaptér – nebo mezikroužek? – a teď netrpělivě čekám na DHL...
..Hm, k tomu jsem teď dostal ještě nabídku na
zrcadlovku Canon EOS 1000. Se dvěma objektivy, bleskem a barevnými filtry pro blesk...
Teď zase přemýšlím, jestli si ji mám vzít. Nějak mě chytila horečka nerozumnosti. Ale já jsem přece tak strašně chtěl analogový... No... hm... Láká mě kombinovat staré a nové a také vyzkoušet jen to staré...
Existují z té doby také nějaké parádní 8mm nebo podobné objektivy s tímto závitem? Zkusil jsem na ****kleinanzeigen vyhledat „M42 Fisheye“ a „M42 8mm“, ale nenašel jsem žádné výsledky.
LG
Nikoo
Nikoo7
Tohle mi teď padá do oka čím dál častěji:
Uchycení: bajonet Exakta
€
Je to ten M42? Je toho opravdu tolik, že když v tom člověk neorientuje, je to fakt těžké.
Urnes
Ne! Bajonet Exakta je bajonet Exakta! Alespoň u formátu KB. U středního formátu má Exakta bajonet z Pentacon Six. Existovalo však několik objektivů jak ve verzi M42, tak s bajonetem Exakta. Mimochodem, nepoškozená Exakta Varex může také přinést spoustu zábavy, zejména díky drobným detailům, jako je vestavěný odřezávač filmu, když zrovna nechcete vyvolat celou roli...
€
S pozdravem Sven.
Commander8x
Abych přispěl něčím konkrétním:
http://de.wikipedia.org/wiki/M42_%28Objektivanschluss%29#M42-Schraubgewinde
Prosím, žádné mýty založené na pověstech! Objektivy electric jsou například bez omezení použitelné na všech fotoaparátech M42, jen nemají měření expozice při otevřené cloně.
€
M42 rybí oka pravděpodobně neexistují, protože v době, kdy byl M42 v módě, ještě neexistovaly cenově dostupné vysoce lomivé skleněné typy pro něco takového. Možná později existovala ruská rybí oka také s M42, která se, pokud se nepletu, jmenovala Zenitar: Ebay #160655664002 je jedno z nich.
€
Pokud to má být levná analogová varianta, podívej se na eBay po sadě Praktica s objektivy 28-50-135 mm. To byl dříve standard, a proto se to nabízí častěji. Objektivy však mohou trpět zaseknutou, přilepenou clonou, jsou už přece jen trochu starší. V tom případě pomůže jen vlastní oprava nebo servis.
€
Za tu cenu si pak můžeš pořídit i základní model, např. od Nikonu, Canonu nebo Minolty, s odpovídajícími objektivy.
€
Nejdřív si ujasni, jestli chceš automatickou expozici nebo autofokus. Potom si vyber značku a model fotoaparátu.
€
Od té doby, co digitálky s bajonetem Sony nebo MFT disponují adaptérem M42, ceny vzrostly. Opravdu levné objektivy M42 už teď neseženete.
€
Zdraví Matthias
€
€
Nikoo7
Ahoj,
Ahoj,
Dnes mi dorazily objektivy. WELTBLICK 2,8 35 mm a WELTBLICK 105 mm 2,8
35 mm funguje skvěle, ale u 105 mm nemůžu nastavit clonu. Ten malý kovový kolíček jde stlačit dolů, ale když otáčím clonou, nic se neděje! Fotky s otevřenou clonou se mi sice moc líbí, mají super ostrost a jas. Je to ale přesto omezení, že ji nemůžu zavřít

Co to může být a jak to mohu opravit?
S pozdravem
piu58
>Nenastavujte clonu
V mechanismu se usadilo zatvrdlé mazivo. Vzhledem k nízkým cenám ojetých přístrojů se oprava (>50 €) většinou nevyplatí.
Nikoo7
Udělal jsem překlep, jde o objektiv Weltblick 135 mm.
?
Ale to na tom nic nemění... <_<
?
No, i tak jsem s ním velmi spokojený a budu ho prostě používat (moci používat) jen s otevřenou clonou.
?
Takže jsem musel hledat dál a pořídil jsem si...
?
Beroflex 135 mm 2,8
a jeden
Soligor (nebo tak nějak) 80–200 mm -> zapomněl jsem světelnost
?
. Ano, předem jsem se zeptal a clona se dá zavřít a dokonce i zase otevřít... ;)
?
Ta závislost mě úplně pohltila.
kindgottes92
Mým absolutním favoritem v bajonetu M42 je objektiv Pentacon 135/2,8. Kvůli tužšímu chodům zaostřovacího kroužku, který se dá otočit téměř o 360°, se sice nehodí na momentky, ale pro portréty, když má člověk čas, je k nezaplacení a pořizuje nádherné snímky. Obecně lze objektivy Pentacon v oblasti M42 doporučit, protože jsou opravdu kvalitní a existují i relativně nové modely, jelikož se vyráběly ještě v době, kdy ostatní výrobci již dávno vyráběli pouze pro jiné bajonety.
michael-kielgmxnet
Starý objektiv Pentacon 2,8/135 bez pružinové clony je skutečným „skrytým pokladem“ pro portrétní fotografii. Díky velkému počtu lamel clony má totiž i při clonění téměř kruhový otvor.
Ale i novější verze je opravdu dobrá. Praktická je u ní vestavěná sluneční clona.
kindgottes92
Praktická je zde vestavěná sluneční clona.
Na vestavěné sluneční clony jsem už alergický ;) Zvlášť když je objektiv starší, pak už nedrží tam, kde by měly. U Pentaconu mi navíc brání v nasazení adaptéru na filtr, protože vyčnívá přes závit. Takže na něj nepasují žádné z mých 58mm filtrů...
Ale co se týče kvality, máš samozřejmě pravdu