Nikoo7
Witam,
Jakich producentów lub modeli obiektywów można polecić spośród wymienionych powyżej?
Słyszałem już o:
Beroflex, LENTAR, Hanimar oraz -->Weltblick<-- – ten ostatni szczególnie mnie interesuje
Cóż, Zeiss to po prostu Zeiss i tutaj też nie mieści się w moim przedziale cenowym

?
Urnes
Pentax i Fuji. Najpierw jednak warto sprawdzić, czy będą pasować. Obiektywy Fuji mają na końcu „wypustkę” zabezpieczającą przed obracaniem się, która w niektórych aparatach nie pasuje w 100%.
€
Pozdrawiam, Sven.
€
P.S. Carl Zeiss Jena jest całkiem przystępny cenowo i produkuje bardzo dobre obiektywy. Tessar 2,8 50 mm to naprawdę świetny obiektyw.
hagee
Tak, ja też od razu powiedziałbym, że Pentax. Obiektywy M-42 Takumar cieszą się dobrą opinią, o ile chodzi o obiektywy stałoogniskowe. Jeśli chodzi o innych producentów, chciałbym jeszcze wspomnieć o Tokinie. Te obiektywy powinny być również niezwykle przystępne cenowo.
Urnes
Krótko mówiąc, Beroflex i Weltblick (chyba gdzieś jeszcze je mam) są fajne, ale nie dorównują jakością obiektywom Pentaxa i Fuji, a prawdopodobnie też Tokinie. A Tessar, mimo że ma „tylko” przysłonę 2,8, wydawał mi się do portretów niemal zbyt ostry lub zbyt „szczery” – jak kto woli. VEB Pentacon również produkował bardzo dobre obiektywy, była to firma będąca następcą CZJ, a jak mogłem o tym zapomnieć – Voigtländer również produkował obiektywy M42, ale nie wiem, czy po przejęciu Voigtländera pojawiły się również obiektywy marki Rollei z mocowaniem śrubowym.
Pozdrawiam, Sven.
AchimBauer
Cześć Nikoo7
Uważaj na obiektywy Pentax Takumar – nie dlatego, że są złej jakości, ale dlatego, że mają dłuższy tył i wystają głębiej do wnętrza aparatu, przez co uszczelka może się o nie zaczepiać.
Poza tym na eBayu i u sprzedawców sprzętu używanego jest mnóstwo obiektywów M 42, bo kiedyś to był standard. Prawie wszyscy duzi producenci aparatów mieli kiedyś M42. Wszystko, co można było dostać od firmy Pentacon i jej dostawców, nie było złe. Ale uwaga: obiektywy Electric pasują tylko do aparatów Practika Electric, ale z pewnymi ograniczeniami można ich używać w innych aparatach.
Nie należy też lekceważyć obiektywów Revue i Porst, ponieważ one również pochodziły głównie z asortymentu Practika lub od japońskich dostawców. Ricoh i Cosina również produkowały dobre obiektywy, ale także wszyscy inni producenci, tacy jak Tokina, Tamron, Soligor, Sigma, Kiro, Vivitar, Hoya, Kiron, Hanimex itp., wytwarzali dobre obiektywy, między innymi z mocowaniem M42.
Byli też producenci z systemami adapterów, w których można było zmieniać obiektywy, ale znalezienie odpowiedniego adaptera będzie trudne. Chyba że jest to adapter T2. Novoflex miał również mocowania adapterów i bardzo interesujące obiektywy, takie jak głowice do szybkiego drgania i makro; nie wiem, czy miały one mocowanie T2, ale nie będzie trudno to sprawdzić.
Niestety, w czasach, gdy M42 był jeszcze aktualny, pojawiło się też kilka kiepskich obiektywów, bez powłoki antyrefleksyjnej i bardzo tanich, ale na rynku wtórnym prawie się nie pojawiają, jeśli pominąć Zenitary, choć nawet wśród nich były interesujące egzemplarze.
Zajrzyj po prostu na eBay lub do sprzedawców z dobrze zaopatrzonym działem z używanym sprzętem, nie musisz od razu kupować, po prostu sprawdź rynek i ceny.
€
Pozdrawiam, Achim
Wolf_XL
...Pentax, CZJ, Fuji i Schneider-Kreuznach jako nieco tańsza alternatywa dla obiektywów Zeissa. Prawie wszyscy produkowali dobre obiektywy – choć u każdego z nich zdarzały się też pojedyncze wpadki.
Nikoo7
Cześć,
bardzo dziękuję za pomoc! W międzyczasie kupiłem dwa obiektywy oraz adapter – a może to pierścień pośredni? – i teraz z niecierpliwością czekam na przesyłkę z DHL...
..Hm, a teraz dostałem jeszcze ofertę na
lustrzankę Canon EOS 1000. Z dwoma obiektywami, lampą błyskową i filtrami kolorowymi do lampy...
Teraz znowu się zastanawiam, czy go wziąć. Jakoś dopadła mnie gorączka nierozsądku. Ale przecież tak bardzo chciałem mieć analogowy... No cóż... hm... Kusi mnie połączenie starego z nowym, a także przetestowanie samego starego...
Czy są też jakieś odjazdowe obiektywy 8 mm lub podobne z tamtych czasów z tym gwintem? Szukałem kiedyś na ****kleinanzeigen haseł „M42 Fisheye” i „M42 8 mm”, ale nie znalazłem żadnych wyników.
Pozdrawiam
Nikoo
Nikoo7
Często natrafiam na ten model:
Mocowanie: bajonet Exakta
€
Czy to M42? Jest tego naprawdę mnóstwo, więc jeśli się na tym nie znasz, to naprawdę trudno się w tym zorientować.
Urnes
Nie! Bajonet Exakta to bajonet Exakta! Przynajmniej w przypadku formatu KB. W przypadku średniego formatu Exakta stosuje bajonet z modelu Pentacon Six. Było jednak kilka obiektywów dostępnych zarówno w wersji M42, jak i z bajonetem Exakta. A tak na marginesie, sprawny egzemplarz Exakta Varex może sprawić wiele radości, zwłaszcza dzięki drobnym szczegółom, takim jak wbudowany obcinacz filmu, gdy nie chce się wywoływać całej rolki...
€
Pozdrawiam, Sven.
Commander8x
Aby podać konkretny przykład:
http://de.wikipedia.org/wiki/M42_%28Objektivanschluss%29#M42-Schraubgewinde
Proszę, żadnych mitów opartych na pogłoskach! Obiektywy typu „electric” można na przykład bez ograniczeń stosować we wszystkich aparatach M42, po prostu nie ma pomiaru ekspozycji przy pełnym otwarciu przysłony.
€
Obiektywy typu „rybie oko” w mocowaniu M42 prawdopodobnie nie istnieją, ponieważ w czasach, gdy M42 było modne, nie było jeszcze dostępnych w przystępnej cenie rodzajów szkła o wysokim współczynniku załamania światła do takich zastosowań. Być może później pojawiły się rosyjskie obiektywy typu „rybie oko” również w mocowaniu M42, nazywały się one, jak sądzę, Zenitar: jeden z nich można znaleźć na eBayu pod numerem #160655664002.
€
Jeśli chcesz coś taniego w wersji analogowej, to poszukaj na eBayu zestawu z aparatem Praktica i obiektywem 28-50-135 mm. To był kiedyś standard i dlatego często się to spotyka. Jednak obiektywy te mogą mieć problem z zablokowaną przysłoną, bo są już trochę starsze, prawda? Wtedy pomaga tylko samodzielna naprawa albo warsztat.
€
Za tę cenę możesz też kupić model podstawowy, np. Nikona, Canona lub Minolty, z odpowiednimi obiektywami.
€
Najpierw zastanów się, czy chcesz automatyczną ekspozycję, czy autofokus. Potem wybierz markę aparatu i model.
€
Odkąd aparaty cyfrowe z mocowaniem Sony lub MFT są wyposażone w adaptery M42, ceny wzrosły. Teraz nie da się już kupić obiektywów M42 naprawdę tanio.
€
Pozdrawiam, Matthias
€
€
Nikoo7
Cześć,
Cześć,
Dzisiaj dostałem obiektywy. WELTBLICK 2.8 35 mm oraz WELTBLICK 105 mm i 2.8
Obiektyw 35 mm działa świetnie, ale w przypadku 105 mm nie mogę ustawić przysłony. Mały metalowy trzpień da się wcisnąć, ale kiedy przekręcam pierścień przysłony, nic się nie dzieje! Zdjęcia z otwartą przysłoną są moim zdaniem świetne, mają bardzo dużą ostrość i wyraźny obraz. Jednak brak możliwości jej zamknięcia stanowi pewne ograniczenie

Co to może być i jak mogę to naprawić?
Pozdrawiam
piu58
>Nie regulować przysłony
W mechanizmie zastała się stwardniała smar. Biorąc pod uwagę niskie ceny na rynku wtórnym, naprawa (>50 €) zazwyczaj nie opłaca się.
Nikoo7
Pomyliłem się przy wpisywaniu, chodzi o obiektyw Weltblick 135 mm.
?
Ale to przecież nic nie zmienia... <_<
?
Cóż, i tak jestem z niego bardzo zadowolony i po prostu będę go używał (będę mógł używać) tylko przy pełnym otwarciu przysłony.
?
Więc musiałem dalej szukać i kupiłem sobie...
?
Beroflex 135 mm 2.8
i
Soligor (lub coś w tym rodzaju) 80–200 mm -> zapomniałem o jasności
?
Tak, zapytałem wcześniej i przysłona da się zamknąć, a nawet ponownie otworzyć... ;)
?
Ogarnęła mnie ta mania.
kindgottes92
Moim absolutnym faworytem wśród obiektywów M42 jest Pentacon 135/2.8. Ze względu na ciężko poruszający się pierścień ostrości, który można obrócić niemal o 360°, nie nadaje się on co prawda do robienia szybkich zdjęć, ale do portretów – gdy ma się czas – jest bezcenny i pozwala uzyskać przepiękne ujęcia. Ogólnie rzecz biorąc, obiektywy Pentacon w standardzie M42 są godne polecenia – to naprawdę wysokiej jakości produkty, a do tego są tam też stosunkowo nowe modele, bo firma produkowała je jeszcze w czasach, gdy inni producenci już dawno przestali robić obiektywy do tego mocowania.
michael-kielgmxnet
Stary obiektyw Pentacon 2.8/135 bez przysłony sprężynowej to prawdziwa „perełka” w fotografii portretowej. Dzięki licznym listkom przysłony zapewnia on niemal okrągłą aperturę nawet przy przymkniętej przysłonie.
Jednak nowsza wersja również jest naprawdę dobra. Praktycznym rozwiązaniem jest wbudowana osłona przeciwsłoneczna.
kindgottes92
Przydatna jest tu wbudowana osłona przeciwsłoneczna.
Mam już alergię na wbudowane osłony przeciwsłoneczne ;) Zwłaszcza gdy obiektyw jest już starszy, bo wtedy nie trzymają się tam, gdzie powinny. W przypadku Pentacona uniemożliwiają mi one również zamontowanie adaptera do filtrów, bo wystają poza gwint. W związku z tym żadne z moich filtrów 58 mm nie pasuje...
Ale jeśli chodzi o jakość, to oczywiście masz rację