Nikoo7
Ahoj,
jsem tu nová a přinesla jsem si s sebou spoustu otázek... :)
Nejdřív bych se ráda krátce představila, tak se to přece dělá ;)
Je mi 31 let a pocházím z BS v Dolním Sasku. Fotografuji digitálně asi dva roky. Od několika týdnů jsem hrdou a velmi spokojenou majitelkou fotoaparátu Canon EOS 5D. Je to můj první fotoaparát s plnoformátovým snímačem.
Myšlenka vyzkoušet analogovou fotografii mi už delší dobu vrtá hlavou. Teď, když už jsem se s nastavením víceméně seznámila, myslím, že nastal ten správný čas a jsem „nadšená“, že to vyzkouším.
Už pár dní hledám staré objektivy pro svůj digitální fotoaparát. Samozřejmě kvůli cenám. Vlastním 50mm a 28mm objektiv a ráda bych si k nim pořídila ještě teleobjektiv a makroobjektiv. Přitom jsem si všimla, že mnoho objektivů se dá v sadě s fotoaparátem pořídit levněji než jednotlivě.
Nyní jsem se rozhodla, že si pořídím dobrý analogový fotoaparát, a mám k tomu pár otázek:
Existují v analogové oblasti také rozdíly ve formátu, plném formátu atd.?
Jaký fotoaparát doporučujete? Rád bych zůstal u značky Canon.
Jelikož už dva roky používám pouze manuální nastavení a chci v tom pokračovat, je mi jedno, zda má automatické funkce.
Rád bych ale měl profesionální fotoaparát, se kterým budu moci pořizovat krásné fotografie – a pokud v analogové oblasti tyto rozdíly existují, měl by to být rozhodně fotoaparát s plnoformátovým snímačem.
Vzhledem k tomu, že objektivy FD se nehodí na digitální fotoaparáty, dá se je zřejmě pořídit levněji než objektivy EF. Proto bych je – pokud není rozdíl v kvalitě – při nákupu upřednostnil.
Byl bych velmi rád, kdyby měl někdo chuť – a trpělivost ;) – mi dále pomoci.
LG
Nikoo7
piu58
Řada Canon EOS je velmi široká, určitě si zde (z druhé ruky) něco vyberete. Všechny fotoaparáty mají formát negativu 23 x 26 mm, tedy „plný formát“. Existuje jen velmi málo fotoaparátů, které na kinofilm zachycují snímky v polovičním formátu nebo čtvercové snímky,
Z řady EOS mám/měl jsem modely 500 a 1000, což jsou mimořádně cenově dostupné modely. A kromě toho také EOS 33, což je jeden z posledních modelů, ale stále patří do vyšší „spotřebitelské“ řady. Samozřejmě existují/existovaly i profesionální fotoaparáty, stejně jako dnes,
Výhoda EOS oproti FD: Objektivy pasují i na digitální fotoaparáty. Naopak to neplatí nutně, protože musí být dimenzovány pro plný formát. I když mechanicky pasují, nevyplní obrazový kruh.
Tandemfahren
Ahoj Nikoo,
vítej v klubu „nostalgiků“!
Hned na úvod: pokud chceš zůstat u Canon EOS (už jen kvůli „kompatibilitě“ objektivů), s výběrem těla nebudeš mít žádný problém.
Co se formátu týče, máš na výběr pouze KB (malý formát, 24x36), stejně jako tvůj „plný formát“.
Jediným dostupným formátem filmu je 135 (35 mm) jako barevný negativ, černobílý a diapozitiv.
Na eBayi je bohatý výběr od „jogurtových kelímků“ jako EOS 300 nebo 500 přes mnohem lepší (mluvíme o mechanice) modely, např. EOS 50, až po špičkové modely jako EOS 1, 1v atd., k nimž patří i EOS 30. Podívej se, kolik chceš utratit, a pořiď si nejlépe jeden „jogurtový kelímek“ jako zálohu (už jen pro případ, že bys „potřeboval“ jiný druh filmu, ale dlouhý pás ještě vydá na 20 snímků).
Všechny modely EOS mají spoustu automatických funkcí, ale lze je ovládat i zcela manuálně. Okamžitě se v tom zorientuješ.
FD bych ti nedoporučoval, ne proto, že by to nebylo dobré, ale pak budeš potřebovat všechno dvakrát, má to smysl? – to musíš posoudit sám.
A ano, v analogové oblasti existuje spousta různých formátů (smích :-)
Když pomineme malé filmové formáty, u 35mm polovičního formátu máme 18x24, čtvercový 24x24, „Leica formát“ 24x36 a pár neobvyklých širokých formátů, jako je 24x65.
U svitkového filmu to pak jsou 4,5x6 cm, 6x6, 6x7, 6x9 a pár neobvyklých širokých formátů,
a pak ploché filmy od 6,5x9 cm až po impozantních 11"x14".
Největším sériově vyráběným filmovým formátem, který znám, byl Polaroid 50x60 cm (!), viz zde: ? ? ? ? ? ??
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=2518
Opravdu rozšířené jsou vlastně jen formáty 24x36, 4,5x6, 6x6, 6x7 a střední formáty plochých filmů. Přičemž ty exotické jsou samozřejmě ty nejzajímavější.
Mnohem důležitější je vlastně otázka typu filmu a toho, zda si chceš film vyvolávat a/nebo zvětšovat sám.
TO je stále ještě dlouhá cesta s mnoha křižovatkami.
my2cts
Frank
TR
To, co „Tandemfahren“ míní těmi podivnými čísly, jsou různé formáty, v nichž se filmy vyrábějí. „Plný formát“, o kterém mluvíš, je (pouze) „malý formát“ a standard, ke kterému se digitální svět teprve nedávno začal přibližovat. Následuje větší „střední formát“ a poté „velký formát“.
S filmem je podstatně jednodušší (a podstatně levnější z hlediska vybavení) dosáhnout vysokého „rozlišení“ či přesnosti detailů. S jakoukoli 35mm kamerou, kterou lze ovládat ručně a která má alespoň trochu dobrý objektiv, a s filmem 100 ASA (s jemným zrnem) dosáhneš již takové úrovně obrazu, jakou lze dosáhnout až s 5D Mark 2 atd. Ještě mnohem více lze dosáhnout s kamerami středního formátu, které lze nyní na trhu s použitým zbožím pořídit za poměrně příznivou cenu.
Pokud nejsi závislý na rychlých automatických funkcích, stačí světlotěsná „krabička“, která drží film a objektiv a v co nejpřesněji definovaném okamžiku propustí světlo na film. O kvalitě fotografie rozhoduje kvalita optiky. Se starou Praktikou + objektivem Tessar za 15 eur na eBayi dosáhneš s dobrým barevným filmem 100 ASA podobné kvality obrazu jako s digitálním fotoaparátem s plnoformátovým snímačem za sto padesátinásobnou cenu. U černobílých filmů je možné dosáhnout ještě vyšší kvality obrazu, pokud si je vyvoláš sám. Musíš však umět negativy dobře naskenovat. Jak vidíš: „analog“ znamená více práce, ale pokud tuto techniku ovládáš, dosáhneš vynikajících výsledků.
gurkensaft
Ahoj Nikoo,
moje žena má digitální Eos, já používám analogové modely 30 a 3.
Objektivy EF si sdílíme. To je velmi praktické.
Při tvém výběru bych se tedy rozhodoval podle toho, jaký objektiv je součástí balení, a podle toho, co ti jinak „chybí“.
Dobré fotky vlastně pořídí všechny, i ty nejlevnější fotoaparáty. Pro kvalitu snímků (u moderních analogových fotoaparátů) mají objektiv a film větší význam než tělo fotoaparátu.
Tří- a čtyřmístné modely (1000, 500 atd.) a také např. 50e se dají sehnat už za rozumnou cenu.
Model 3 je již poloprofesionální fotoaparát, odpovídajícím způsobem robustní, ale také větší a těžší.
Model 30/33 (V) je výrazně kompaktnější a lehčí a stále ještě poměrně „nový“.
Protože je neuvěřitelně tichý, velmi jsem si ho oblíbil.
Modely 1 a 1V jsou skvělé fotoaparáty, ale na začátek bych je možná k vyzkoušení nedoporučoval.
Pokud bys s ovládáním očima „Eye Control“ neměl vyhovovat, můžeš ho u všech modelů vypnout a fotoaparát používat zcela „normálně“ ;)
S pozdravem, Torsten
AchimBauer
Ahoj Nikoo7,
Většina už byla řečena, doporučil bych analogový fotoaparát EOS – bývalý vlajkový model se dá pořídit už za méně než 200 eur, menší modely dokonce za 50 eur nebo méně. Seženete je na známém internetovém aukčním portálu nebo u prodejce fotoaparátů, který má bohatou nabídku použitého zboží. Objektiv bude pasovat alespoň na digitální full-frame, jak se tomu dnes říká, a prozatím nic víc nepotřebuješ. Pak pár diapozitivních filmů! S nimi uděláš pár zkušebních snímků, abys zjistil, jestli to funguje. U diapozitivního filmu nejjednodušeji poznáš, když není správná expozice. Pokud je vše v pořádku, můžeš si rozmyslet, co chceš dělat, zda barevné nebo černobílé diapozitivy, zda barevné negativy a pozitivy ve velkém laboratoři, nebo černobílé v specializované laboratoři či doma. Podle toho, co chceš dělat, budeš potřebovat buď projektor, nebo temnou komoru (zní to strašně složitě a draze, ale jde to i bez toho a levně), nebo spolehlivou laboratoř.
Až si analogovou fotografii oblíbíš, můžeš se ještě rozhodnout, jestli chceš zůstat u malého formátu, nebo přejít na střední formát, panorama nebo velkoformát.
Na internetu najdeš také dobré antikvariáty, kde si můžeš pořídit kvalitní knihy o analogové fotografii.
Kniha, kterou si velmi vážím, je Fotohandbuch od Hedgecoea, která nabízí takový přehled o všem.
€
zdravím Achim
Olivinyl
Ahoj Nikoo,
prodávám fotoaparát Canon EOS 500N s příslušenstvím (blesk, bateriový zdroj, příručka, další objektivy, ...).
Napiš mi soukromou zprávu.
S pozdravem Oliver
wosis123
Ahoj,
U fotoaparátů a objektivů řady FD je také k dispozici široká škála modelů.
Posledním vyrobeným fotoaparátem byl model T90, který byl ve své době průkopnický a v mnoha ohledech předznamenal řadu EOS, samozřejmě kromě autofokusu.
Jako profesionální model existoval předtím, respektive téměř současně, nový model F1, velmi modulární s vyměnitelným hledáčkem, nastavovacími kolečky atd., ale je to docela macek, zejména s připojeným motorem. Docela dobrý přehled najdeš zde:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/
Pokud se do toho chceš pustit, měl bys už vědět, co s tím chceš dělat.
Najdeš tam také mnoho informací o objektivech FD. Většinu z nich lze sehnat z druhé ruky za docela dobrou cenu. Jako univerzální objektiv mám například 35-105/1:3,5, který v dobrém stavu stojí kolem 100 EUR. Začít můžeš také se standardním objektivem 50 mm, které s clonou 1:1,8 nebo lepší 1:1,4 se dají sehnat levně (50–80 EUR). I ty nejlepší objektivy (ty s červeným kroužkem), např. 50/1:1,2L nebo 85/1:1,2L, stojí jen kolem 500 EUR.
Docela dobrý přehled o „kvalitě“ jednotlivých objektivů najdeš zde:
http://www.photozone.de/active/survey/querylenstxt.jsp?filter=%22brand=%27Canon%20FD%27%22
Pokud máš ještě nějaké dotazy, klidně se ptej.
S pozdravem,
Hendrik
kindgottes92
Jako relativní nováček v oblasti analogové fotografie se mohu jen připojit k předchozím příspěvkům. Už delší dobu mám digitální fotoaparát EOS a protože jsem tehdy potřeboval analogový fotoaparát na kurz na vysoké škole, bylo logické pořídit si právě model EOS. Díky výhodné nabídce na eBayi jsem nakonec sáhl po modelu 500N. Koupil jsem ho za 30 € bez objektivu, ale s bateriemi uvnitř. A tím se dostávám k jediné skutečné nevýhodě tohoto přístroje: fotoaparát potřebuje strašně drahé lithiové baterie (v obchodě 15 €, na internetu jsem je teď sehnal za 6 €), s nimiž sice (bez blesku) nafotíš 60 filmů, ale pokud jsi zvyklý na pohodlí akumulátorů, je to otravné a je to důvod, proč ještě uvažuji o pořízení zcela mechanického fotoaparátu. Pokud si chceš vyvolávat sám, je zajímavý i fotoaparát, u kterého můžeš ručně přetáčet, protože pak máš možnost nechat jazýček filmu vyčnívat z kazety, což práci ve tmě výrazně usnadňuje.
Pokud k tomu potřebuješ levné objektivy, je EOS také dobrá volba, protože tam lze adaptovat i staré objektivy M42 (adaptér stojí cca 5 €) a ty se dají částečně sehnat za pakatel, i když opticky jsou stále špičkové a vhodné i pro digitál.
?
Pozdrav
Chris
piu58
> a má tak možnost nechat jazýček filmu vyčnívat z kazety
?
U modelu EOS 33 se to dá nastavit.
Blendenlicht
Ahoj,
tak se taky představím, když se to tak dělá... :spudnikwaving:
Je mi 47 let a pocházím z nejjižnější části Porúří. Fotografuji digitálně už spoustu let a díky známému jsem se teď dostal k analogové fotografii. Za poslední 2 měsíce jsem si téměř vše pořídil z aukce a předevčírem jsem s chemikáliemi od FOTOIMPEX vyvolal své první dva filmy (Agfa APX-100). K radosti všech. Pokud to jako laik mohu posoudit při prohlížení negativů, vyšlo to. Vytvoření pozitivů se chystám v příštích dnech. Úplně jsem zapomněl koupit vývojku na pozitivy. :spudnikwhat:
No, když si teď tady čtu, jaké fotoaparáty a objektivy se doporučují, připadám si trochu divně.
Pořídil jsem si Canon A-1 (vitrínový fotoaparát, nepoužitý, bez škrábance) právě s těmi objektivy FD, které se tady moc nepropagují. K tomu všechny možné objektivy. Pro moji ženu jsem pořídil Canon EOS 3000N. Ten mě také baví.
Jsem s tím teď vybaven příliš nekonvenčně?
S pozdravem :spudnikhattip:
André
Photux
Myslím, že proti systému FD hovoří především nedostatečná kompatibilita. Pokud vím, je tam vzdálenost mezi filmem a objektivem obzvláště malá, což má za následek, že objektivy EF nelze nasadit vůbec, nebo jen s omezeními. Připojení objektivů FD k jinému bajonetu je také oříšek, u systémových fotoaparátů (pokud má jít o digitální) to však není žádný problém. Zejména s trochu většími teleobjektivy a 2x crop faktorem je to na mém Olympusu E-PL1 opravdu zábava. ^_^
U mě to začalo tím, že jsem „zdědil“ polorozbitý AE-1 s jedním nebo dvěma objektivy. Pak se to nějak rozjelo, takže už se mi nevyplatilo měnit systém. Momentálně používám AT-1, A-1 a T70. Zejména A-1 je opravdu krásný kousek, přičemž i T70 má své přednosti (především co se týče ceny, pořídil jsem si ji použitou na eBayi za méně než 10 € – automatické funkce a to, že používá běžné AA baterie, také nejsou k zahození).
Co se týče objektivů, mám spíše pestrou směsici. Moje oblíbené objektivy jsou Canon 50 mm f/1,4 (ne ten 1,8, to je velký rozdíl!) a Vivitar 135 mm f/2,8; oba mají skvělé „bokeh“. Musím říct, že jsem si vyvinul zálibu v světelných objektivech s pevnou ohniskovou vzdáleností; na rozdíl od dřívějších obav se zoomu často dá docela dobře obejít. Světelný 85mm by byl ještě skvělý, ale zatím to rozpočet neumožňoval.