jonnyrg
Dobrý večer,
před pár dny se mi dostala do rukou krabice mého dědečka s nejrůznějším fotografickým materiálem z doby před 60 lety. Byly tam mimo jiné neexponované skleněné negativy v originálním obalu (Isopan F), které se dají otevřít pouze pod zeleným světlem (mám štěstí, že jsem je zdědil po dědečkovi). Jedno balení negativů vypadalo jako nové, druhé bylo zašlé, pravděpodobně zkažené. Jelikož k nim mám i fotoaparát, ale bohužel k němu nemám kazetu, pouze matný hledáček, napadlo mě, zda se dá ještě sehnat nový materiál a kde?
S pozdravem
Richard Gordian
piu58
Bez kazety to nepůjde. S trochou štěstí něco najdeš na eBayi. Existuje spousta různých formátů kazet, takže je nutné si to předem zjistit.
Desky se již běžně nevyrábějí, používá se plochý film. Budeš tedy potřebovat kazety na plochý film, nebo budeš muset za film vždy vložit skleněnou desku.
CPD
Jelikož mám k tomu i fotoaparát, ale bohužel k němu nemám kazetu, pouze matovací sklo, napadlo mě, jestli se dá ještě sehnat nový materiál a kde?
Ahoj Richarde,
jaký fotoaparát to vlastně máš? Možná ti budu moct pomoct. To zelené světlo bys mimochodem měl používat jen na chvilku. Kdysi jsem vyvolával filmy Pan od oka, proto ta moje „výhrada“!
Ciao!
jonnyrg
Dobrý den,
jedná se o Zeiss Ikon Maximar 107/1
Urnes
Ahoj,
podle starého katalogu Rada používala firma Zeiss kazety s normálním ohybem. Ty se dají sehnat poměrně často. Ale měl bys to nejdřív vyzkoušet. Předpokládám, že formát filmu je 9x12 cm. Jakou ohniskovou vzdálenost má objektiv? Při 135 mm by to měl být formát 9x12. Pokud máš kazety, pak, jak už napsal piu, potřebuješ ještě plechovou vložku, abys mohl vložit běžný plochý film; jako náhradu můžeš použít i skleněnou desku.
S pozdravem Sven.
jonnyrg
Objektiv má ohniskovou vzdálenost 105 mm a je vybaven i zadním matným sklem pro zaostřování. Rád bych přiložil pár fotek pro názornost, ale momentálně k tomu nemám možnost.
Urnes
Při formátu 105 mm by to měl být formát 6×9 cm. Tam se dají použít ploché filmy (i když v tomto formátu už se dá sehnat jen velmi málo plochých filmů) nebo svitkové filmy v zadním dílu pro svitkové filmy. Výhoda je zcela jasná, rolkového filmu je ještě dostatek, je však obtížnější najít vhodný zadní díl. Zde je odkaz na starý katalog Rada:
http://www.fotografische.de/wp-content/uploads/rada-katalog-fotografische_de.pdf
€
S pozdravem Sven.
CPD
Kazety o rozměrech 9x12 cm bych sehnat mohl, ale 6x9 cm ne. Ty se ale dají sehnat běžně, jen je otázkou, jestli by v tomhle případě nebyl vhodnější svitkový film. Vlastním sice kazety 6x9 (pro intern. zadní část), ale nepoužívám je. Podle mého názoru by bylo rozumnější sehnat kazetu s rolovacím filmem Rada. Ty s červenými okénky jsou podle mých zkušeností spolehlivější než ty s počítadlem.
€
Ciao!
jonnyrg
Ve zděděných věcech jsem teď skutečně našel ještě 3 kazety *Radost!*
?
Jedna je prázdná, v jedné je zakrytá deska a v té druhé je deska, která vypadá trochu poškrábaná a z jedné strany je černá. Tato skleněná strana je otočená ke světlu. Strana se světlou vrstvou směřuje dozadu. Otázka zní: Jak to vyvolám? Mám tady práškovou vývojku a49 a papírovou vývojku Eukobrom. Dá se z toho něco použít?
?
S pozdravem
TR
A-49 se k tomu bude hodit. Eukobrom (vyvolávač pozitivů) už méně. Desky, které byly jednou vystaveny plnému světlu, jsou samozřejmě zničené (z tvého posledního příspěvku to vypadá, jako bys něco takového udělal). Obecně můžeš počítat s tím, že všechny staré desky mají silný šedivý zákal a jsou zcela bez kontrastu. Můžeš to zkusit. Já bych je ale vyhodil do koše nebo si sklo schoval, abych z něj později případně vyrobil mokré kolodiové desky.
jonnyrg
Na chvíli jsem je otevřel pod tlumeným zeleným světlem. Takové opravdu mizerné šero. Někde jsem četl, že by to světlo měly zvládnout (viz první příspěvek: Isopan F).
€
Tak se do toho v nejbližších dnech pustím a uvidím, jestli na nich bude něco vidět. Použiju prostě tuhle vývojku, nebo přidám ještě přísadu proti zamlžení, jako např. bromid draselný? (Taky info někde z internetu.)
€
S pozdravem
Morte
Určitě bych je vyvolal a naskenoval. Nastavením černého a bílého bodu ve Photoshopu se dá i z úplně vybledlých snímků vytěžit překvapivě hodně. Taková stará historie je přece úplně fascinující. Rozhodně je nezničíš!