michael-kielgmxnet
Ahoj všichni,
nedávno jsem poprvé vyzkoušel SILVERMAX a jsem nadšený. Vyvolával jsem v Moersch Finol, s časy uvedenými pro APX 100 sníženými o 10 %. Výsledkem jsou nádherně detailní negativy s bohatou šedou škálou. Skvělý je i nosič – SILVERMAX se prohýbá mnohem méně než APX, a proto se s ním při skenování lépe manipuluje.
Mám však jednu malou výtku, i když se jedná o „stěžování na domácí úrovni“: číslování negativů se mi vůbec nelíbí, zejména to, že nezačíná od 0. K tomu ještě přibývá, že čísla jsou částečně zdvojená a rozmazaná (nemyslím tím, že by číslování bylo přizpůsobeno formátu, ale že jedno a totéž číslo je několikrát posunuté na okraji).
Je to možná způsobeno počátečními potížemi při první sérii, která byla vyrobena, a (snad) se to u další série zlepší?
€
S pozdravem,
Michael
MirkoBoeddecker
Ahoj Michaeli,
značkovací válec je od firmy Forte a tato čísla snímků jsou z roku 1964 (originální).
Proč jsou některá čísla mírně rozmazaná, jsme zatím nezjistili. Stejně tak zatím nevíme, co mají znamenat ta čísla pro poloviční formát.
Všechny filmy značek Forte, Classic, Bergger a rané Arista byly označeny identicky. Jelikož si nikdo nikdy nestěžoval, zahájili jsme balení i přes tyto drobné problémy.
Máme však již lith films z náhradního válce s původním kombinovaným číslováním, abychom odstranili tyto drobné přeexpozice vedle čísel. Od předposlední šarže již nejsou.
Možná to bylo právě to, co tě nejvíc rušilo.
Stroj nařezává film u snímku 1. Každý film by měl začínat stejným číslem (na rozdíl od filmů dříve balených společností AP, kde byl na prvním filmu někdy snímek 45). Jelikož však v současné době stále nestíháme balení a dodávky u SILVERMAXu, odložili jsme další „výzkumná opatření“ na letní přestávku.
S pozdravem,
Mirko
michael-kielgmxnet
Ahoj Mirko,
děkuji za informace. Ano, s číslováním u polovičního formátu se smířím, u starých fotoaparátů Orwo a částečně i u Rollei to přece není jinak. Pokud je však číslování vybledlé, jsou kontaktní listy špatně čitelné a hledání negativu může trvat déle.