beka
Ahoj! Nedávno jsem si pořídil zcela nový fotoaparát Opemus 6 s barevnou hlavou. Když se snažím pomocí páčky sklopit nebo vyklopit barevné filtry, páčka je nezachytí. Když pak otočím příslušným kolečkem s filtry, zapadne do správné polohy. Nemá někdo nějakou radu, jak to opravit? Zatím jsem se ještě nedíval, jak ten systém funguje.
Gast
Podle tvého popisu se mi zdá, že se uvnitř něco uvolnilo. Asi se nevyhneš tomu, abys musel skříňku odšroubovat. Když se podívám na svou hlavici Meograde, která má určitě podobnou konstrukci, nemělo by to být nijak zvlášť těžké. Hlavu vzhůru.
€
S pozdravem Jürgen
Renate
To zní přesně jako zaschlý tuk. Tak to odšroubuj, rozebrat, umyť, namazat a zase složit. Zabere to pár hodin a pak to zase bude fungovat.
?
?
S pozdravem
?
Renate
StraDi
I když je toto vlákno už starší... rozhodně není zastaralé.
V míchačce barev nemá „mastnota“ ani „olej“ v zásadě co dělat! Neznám žádnou míchačku barev, ať už od Kaiseru přes Durst až po Omega Chromega a mnoho dalších, ve které by byly mechanické součásti pro nastavení filtru namazané nebo by to vyžadovaly!
Stejně tak není bezproblémové takové zařízení „rozebírat“, protože zejména po „umytí“ v ideálním případě již hodnoty filtrů nesedí... v závislosti na konstrukci mechaniky.
Barvící hlavy se často dají rozebrat docela snadno, většinou stačí jednoduché a opatrné očištění mechaniky alkoholem a vatovými tyčinkami, přičemž je třeba dbát na to, aby se nedotkly filtrů. Nic by se tam nemělo mazat! Halogenové žárovky vydávají obrovské množství tepla, což vede k tomu, že se těkavé složky tuků a olejů odpařují a v průběhu času se usazují zejména na žárovce a filtrech.
cu ...
Dirk
Renate
Je to prostě otázka zručnosti a šikovnosti. Jaký tuk použít, kam ho nanést a kam ne, to už pak uvidíte sami. Při promyšleném postupu se hodnoty filtrů nezmění. Jelikož každá barevná hlava funguje jinak, nemohu napsat obecně platný návod.
?
?
S pozdravem
?
Renate
StraDi
Od:
„Takže odšroubovat, rozebrat, umýt, namazat a znovu sestavit.“
K:
„Je to prostě otázka zručnosti a šikovnosti. Jaký tuk použít, kam ho dát a kam ne, to se pak ukáže. Při promyšleném postupu se hodnoty filtru ani nezmění.“
Vzhledem k možným problémům (tuk a olej při vysokých teplotách, seřízení/kalibrace filtrů atd.) je to přece jen dost nesouvislé tvrzení. Zejména s ohledem na to, že pro „běžného“ uživatele může být kontrola těchto věcí velmi obtížná až nemožná. :)
Wolf_XL
„Nesprávně nastavené hodnoty filtrů“ považuji za nesmysl – hodnoty na stupnicích směšovacích hlav se nevztahují k žádné fyzikální veličině – jde pouze o výrobcem libovolně stanovené rozdělení od „žádný filtr“ po „plný účinek“… Je tedy třeba pouze zajistit, aby na jedné straně bylo možné nastavit minimální a maximální hodnotu pokud možno na koncových bodech stupnice a na druhé straně aby byly odečtené hodnoty reprodukovatelné. Hlava pro míchání barev k Opemus III měla například nepříjemnou vlastnost, že když jsem filtr nastavil například z 40 na 60 a poté ho zase otočil zpět na 40, lišily se tyto dvě hodnoty 40. To mě několikrát téměř přivedlo k zoufalství... Pokud jsem chtěl z vyšší hodnoty filtru přejít zpět na předchozí hodnotu, musel jsem nejprve nastavit filtr na „nulu“ a teprve poté nastavit původní hodnotu...