beka
Witam! Niedawno kupiłem nigdy nieużywany aparat Opemus 6 z głowicą do filtrów kolorowych. Kiedy próbuję rozłożyć lub złożyć filtry kolorowe za pomocą dźwigni, nie podążają one za nią. Dopiero po obróceniu odpowiedniego pokrętła filtra zatrzaskują się one we właściwej pozycji. Czy ktoś ma może jakąś radę, jak to naprawić? Nie zaglądałem jeszcze do środka, żeby sprawdzić, jak działa ten system.
Gast
Z twojego opisu wynika, że coś tam w środku się wywiesiło. Prawdopodobnie nie unikniesz rozkręcania obudowy. Patrząc na moją głowicę Meograde, która z pewnością ma podobną konstrukcję, nie powinno to być zbyt trudne. Nie trać ducha.
€
Pozdrawiam, Jürgen
Renate
To brzmi jak zesztywniały smar. Trzeba więc odkręcić, rozebrać, umyć, nasmarować na nowo i złożyć z powrotem. Zajmie to kilka godzin, a potem znów będzie działać jak należy.
?
?
Pozdrawiam
?
Renate
StraDi
Chociaż ten wątek jest już nieco starszy... to z pewnością nie stracił na aktualności.
W głowicy mieszającej farby „smar” lub „olej” zasadniczo NIE MAJĄ czego szukać! Nie znam żadnej głowicy mieszającej farby – od Kaiser, przez Durst, po Omega Chromega i wiele innych – w której części mechaniczne służące do regulacji filtra byłyby nasmarowane lub wymagałyby smarowania!
Również „rozkręcanie” takiego urządzenia nie jest bezproblemowe, ponieważ zwłaszcza po „myciu” w idealnym przypadku wartości filtrów mogą być nieprawidłowe... w zależności od budowy mechanizmu.
Głowice mieszające farby często można rozmontować dość łatwo, zazwyczaj wystarczy proste i ostrożne wyczyszczenie mechanizmu alkoholem i wacikiem, przy czym należy bardzo uważać, aby nie dotknąć filtrów. Nie należy tam niczego smarować! Lampy halogenowe wydzielają ogromne ciepło, co powoduje, że lotne składniki smarów i olejów odparowują, a z czasem osadzają się w postaci nalotu, zwłaszcza na lampie i filtrze.
cu ...
Dirk
Renate
To po prostu kwestia umiejętności i zręczności. Samemu widać, jakiego tłuszczu użyć, gdzie go nałożyć, a gdzie nie. Jeśli postępuje się rozważnie, nie dochodzi do zmiany wartości filtrów. Ponieważ każda głowica Color działa inaczej, nie mogę podać uniwersalnej instrukcji.
?
?
Pozdrawiam
?
Renate
StraDi
Od:
„Wystarczy odkręcić, rozmontować, umyć, nasmarować na nowo i złożyć z powrotem”.
Do:
„To po prostu kwestia umiejętności i zręczności. Który smar wybrać, gdzie go nałożyć, a gdzie nie, widać już na miejscu. Przy przemyślanym podejściu parametry filtrów również nie ulegną zmianie”.
Biorąc pod uwagę potencjalne problemy (smar i olej w wysokiej temperaturze, regulacja/kalibracja filtrów itp.), jest to dość niespójne stwierdzenie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że dla „zwykłego” użytkownika sprawdzenie tego może być trudne, a nawet niemożliwe. :)
Wolf_XL
Uważam, że „nieprawidłowe ustawienia filtrów” to nonsens – wartości na skalach głowic mieszających kolory nie odnoszą się do żadnej wielkości fizycznej – to jedynie arbitralny podział ustalony przez producenta, od „braku efektu filtrującego” do „pełnego efektu”… Należy więc jedynie upewnić się, że z jednej strony można ustawić wartości minimalną i maksymalną, najlepiej w punktach końcowych skali, a z drugiej strony, że odczytane wartości są powtarzalne. Głowica mieszająca kolory do Opemus III miała na przykład nieprzyjemną cechę, że gdy przestawiałem filtr np. z 40 na 60, a następnie ponownie na 40, te dwie wartości 40 różniły się od siebie. Kilka razy doprowadziło mnie to niemal do rozpaczy... Jeśli chciało się przejść z wyższej wartości filtra z powrotem do poprzedniej, trzeba było najpierw ustawić filtr na „zero”, a dopiero potem ponownie ustawić starą wartość...