Ulf-Benno
Vážení milovníci fotografie!
Jako úvod do tohoto fotografického fóra bych se rád nejprve představil a předložil k diskusi své nejnovější techniky vyvolávání. Jsem inženýr a pocházím z Postupimi, v současné době však pracuji převážně v Lipsku. S fotoaparátem „Praktika“, financovaným z peněz na biřmování, fotografuji již 30 let, poté co mi jeden z obdivovatelů mé matky krátce předtím daroval zvětšovací přístroj „Filmosto-Autofoc III“ (Drážďany, kolem roku 1955). Tento přístroj je sice z optického hlediska velmi jednoduchý a díky skleněné desce přitahuje veškerý prach. Mechanický autofokus s přehlednou stupnicí pro přepočet expozičních časů však umožňuje velmi rychlou a příjemnou práci. Pohlednice z hustých negativů lze vyrábět doslova hromadně. Hodí se sem i filmová deska z „Krokusu“ (jednoduchý polský zvětšovací přístroj), kterou používám, když už prach nezvládám. Zpočátku se můj zájem týkal pouze fotografické techniky a fotochemie. Vyzkoušel jsem všechny druhy filmů, vývojky a metody vyvolávání. Filmy jsem exponoval hlavně proto, abych vyzkoušel ostrost a kontrast. Fotografované lidi, rostliny, zvířata, budovy a stroje byly jinak vedlejší záležitostí. Brzy jsem začal fotografovat všechny příbuzné a známé a jejich známé a příbuzné. Zahrada, kuchyně, altán, dílna, hřiště a samozřejmě oslavy vždy poskytovaly nádherné motivy pro portréty všeho druhu. Teprve později jsem si uvědomil, jaký fotografický poklad jsem tím nashromáždil, a v tomto duchu fotografuji dodnes.
Abych si v době digitálního šílenství mohl stále užívat klasickou černobílou fotografii, je důležité využít všechny možnosti rychlé a snadné práce, především proto, abych dosáhl spolehlivého a reprodukovatelného výsledku. Proto bych zde rád představil svůj malý vyvolávací stroj a podnítil diskusi.
Výrobci filmů předepisují uživatelům pro dosažení optimálních výsledků nejen typ vývojky, čas a teplotu, ale také rytmus pohybu ve vývojkové nádobě. Neznám žádného amatéra, který by dodržoval půlminutové otáčení nebo naklánění. První minuta má být většinou nepřetržitým pohybem, poté to vlastně každý dělá jinak. Dříve jsem si pak nádobku vzal do levé ruky a prostě ji nosil při svých každodenních činnostech, dokud nezazvonil budík. Většinou se ale vývojka v ruce příliš zahřála. Už několik let však používám „vývojový přístroj do perličkové lázně na nohy“, abych dosáhl vynikajících rovnoměrných výsledků s minimálním úsilím. Toto zařízení se dá sehnat v mnoha obchodech za asi 20 eur, na koupání nohou se dá použít jen stěží, proto se v obchodech s elektronikou a audiotechnikou většinou prodává nepoužité. Zařízení vibruje na podložce pro nohy, vhání do ní vzduch a navíc ji ještě trochu zahřívá. Stačí jen nalít vodu o správné teplotě a nastavit vývojové plechovky. Vejdou se tam dvě. Bohužel základna není rovná, je třeba ji vyrovnat pomocí dřevěných podložek. Zařízení není tiché, ba dokonce je až otravné, proto je třeba provést zvukovou izolaci pomocí pěnové hmoty a hadříků. Vývoj je tak velmi rovnoměrný a reprodukovatelný, lze použít údaje výrobce. Je tak splněna i podmínka nepřetržitého pohybu po dobu první minuty.
Doufám, že tím přispěji k pokroku.
Pokud už existuje něco lepšího, samozřejmě se z toho budu těšit.
S pozdravem
Ulf-Benno
Wolf_XL
...pro mě jako inženýra jsou taková provizorní řešení noční můrou – a jako inženýr bys to vlastně měl vědět lépe...
Urnes
Míchání je důležité. A nejprve se řídíme pokyny výrobce. Firma Heiland nabízí stroj, který plechovky otáčí ve správném rytmu. Já osobně dávám přednost rotačnímu vyvolávání, protože tím šetřím chemikálie. U černobílého filmu stačí při plnění dosáhnout teploty 20 °C, protože teplota v plechovce neklesá tak rychle. To, co děláš v té vaničce, je statické vyvolávání pro vyrovnání kontrastu, což je úplně jiná věc.
€
Zdravím, Sven.
Tandemfahren
No tak, když to funguje a navíc uspokojí hravost, tak je to přece v pořádku, ne?
Pro mě (a zřejmě nejen pro mě) je to však řešení, ke kterému mi chybí ten problém...
?
Do jaké míry otřásání tímto superkallifragilistickým zařízením nahrazuje „správné“ naklánění, nebo spíše působí jako rotace, či, jak se domnívá Sven, spíše odpovídá vývoji postoje, to asi nikdo nedokáže z hlavy říct.
?
Vždyť nejsme u NASA, dítě v muži se může klidně občas projevit!
?
Pokud je teď Ulf-Benno dotčen na cti (a má pár hodin volného času), pak teď provede srovnávací test s několika zkušebními proužky, lupou a denzitometrem. Hodně zábavy a dejte vědět!
Olivinyl
... když se vyvolávací tank v bublinkové vaně na nohy pohupuje sem a tam (nebo jemně tančí), jedná se v tomto případě o polostojící vývoj?
€
Výhoda celé věci: Na filmu se při vývoji nevytvářejí žádné vzduchové bubliny, ty se zaručeně „vyklepou“
Nevýhoda vyvolávání ve vaničce na nohy s Xtol: případná tvorba pěny.
€
:P
€
S pozdravem Oliver
<div>€
</div>
Tandemfahren
Hele, Ulfe-Benno, neztratí tvoje fotky při tom třepání neostrý vzhled...?? :-)
?
Pokud je v plechovce dostatek tekutiny, nemělo by na tvorbě pěny záležet, ne?
Olivinyl
Pokud je v nádobě dostatek kapaliny, nemělo by na tvorbě pěny záležet?
Při vývoji v nakloněné nádobě (mírně přeplněné) ano, ale při vývoji v polostojící láhvi na nohy... tam by se možná mělo do vyvolávacího tanku zabudovat přetlakové ventil, aby víčko neodletělo jako u láhve šampaňského!
Oli
€
:D
MirkoBoeddecker
Citát: „To, co děláš v lázni na nohy, je vývoj v klidu za účelem vyrovnání kontrastu, to je úplně jiná věc.“
?
?
To si nemyslím. Princip statického vyvolávání spočívá v tom, že se vývojka lokálně více vyčerpá v místech, kde negativ více zčernila (v porovnání s místy, kde se méně redukovala, protože tam našla méně vyvolatelných krystalů stříbrné soli).
Díky tomu lze film vyvolat vyrovnaněji a zvýšit jeho citlivost.
Film má obvykle 2–3krát více stříbra než fotografický papír a na rozdíl od papíru se nevyvolává úplně. Vyvolávání se přeruší v okamžiku, kdy se místo na negativu, které již nemá být zcela černé, chystá při dalším vyvolávání dosáhnout maximální hustoty.
Jelikož právě tento proces je při statickém vyvolávání zpomalen lokálním vyčerpáním vývojky, mohou být místa, kde je jen málo vyvolatelných halogenidů stříbra (stíny na snímku, na film dopadlo málo světla), relativně silněji „zpracována“ vývojkou. Tím se zvyšuje citlivost.
Při normálním rytmu naklánění (50 sekund v klidu a 10 sekund naklánění) se tento efekt již projeví.
Proto není rotační vyvolávání vhodné ani pro posun citlivosti a vede například u CMS 20 ke ztrátě jednoho DIN.
Zda se film otáčí, naklápí nebo protřepává, by vlastně nemělo hrát roli, pokud jde o zásobování povrchu filmu čerstvou vývojkou. Třepání má dokonce tu výhodu, že se do filmu nevnáší vzduch.
?
Mimochodem, stroj se mi moc líbí. Problémem při vlastním zpracování je, jak popisuje autor, reprodukovatelnost výsledků. Naklánění plechovky se totiž u každého člověka liší. Kdyby všichni měli prostředí s bublinkovým vývojkem, mohli bychom zveřejnit doby vyvolávání, které by již nevyžadovaly žádné úpravy.
Navíc by všechny filmy byly vyvinuty rovnoměrněji a tím pádem lépe.
?
Ještě by bylo třeba doplnit přívod k vibračnímu zařízení o generátor impulzů s nastavitelným impulzem a taktem a bylo by dobré znát rozsah regulace topení. Kdyby to zařízení dokázalo udržovat konstantní teplotu 38 stupňů, měli bychom automat na vyvolávání barevných filmů za 20 EUR!
?
Rád bych viděl fotku toho zařízení :D
?
S pozdravem,
?
Mirko
Morte
Jednalo by se například o takovéto zařízení (i když jinde se dá sehnat za poloviční cenu). Bohužel nejsou uvedeny přesné údaje o teplotě.
http://www.rossmannversand.de/produkt/298290/medisana-fusssprudelbad-wbw.aspx?id=107400
Wolf_XL
...jo, klobásy si můžeš opéct i pomocí lupy, kalhoty zapnout kleštěmi a filmy vyvolat v kávě – určitě to všechno funguje... nějak... nebo tak...
Morte
Nevím, co vlastně chceš, Wolfe... Lidé jako ty přece neustále kážou, že si člověk musí udělat vlastní zkušenosti a vyvinout si vlastní metody. Když to pak někdo udělá a ještě o tom podá zprávu, najednou se odvoláváš na nějakou imaginární obecnou metodu, která ve skutečnosti neexistuje... Já každopádně takové zprávy považuji za poučné a zajímavé, i když ne všechno z toho sám vyzkouším.
MirkoBoeddecker
Ne, Wolfe, obávám se, že jsi nepochopil podstatu věci. Když se to zahřívá, bude to mít nějaký termostat a vodní lázeň dostatečně vyrovná hysterézu. Intenzita chvění se jistě také nebude nijak výrazně měnit. Tím pádem máme „zařízení pro udržování konstantních parametrů“ za velmi málo peněz. Abychom zůstali u klobásy, bylo by to jako přechod z grilu na dřevěné uhlí na plynový gril s regulací teploty a odklápěcím víkem. Přitom výsledek grilování zde nesmí být hodnocen z hlediska chuti, ale mělo by se přísně posuzovat pouze podle stálosti požadovaného „stupně propečení“.
Ať už ten přístroj vypadá jakkoli směšně, ve srovnání s ručním vývojem je to krok vpřed.
Na konci řetězce samozřejmě září nový CPP, ale ne každý si ho může dovolit nebo ho chce.
S pozdravem,
Mirko
Wolf_XL
...mně jde o něco úplně jiného – když už se hlásím k tomu, že jsem inženýr, měly by moje metody také nějakým způsobem odpovídat inženýrskému přístupu... A k tomu podle mého názoru nepatří pouhé zneužití nějakých přístrojů k jinému účelu. Za 20 eur by se dalo sestrojit i něco, co by lépe splňovalo zamýšlený účel, nevydávalo žádný hluk a možná by to bylo dokonce opravdu inovativní...
MirkoBoeddecker
Za 20 eur by se dalo sestrojit i něco, co by lépe splňovalo zamýšlený účel, nevydávalo žádný hluk a možná by to bylo dokonce opravdu inovativní...
No, tak to jsem teď zvědavý :)
€
Ring je volný.
€
Začnu já:
€
Akvarijní čerpadlo
Topný článek s termostatem
Vana
Impulsní generátor
€
...ale jak rozhýbeme tu plechovku? Excentr?
€
S pozdravem,
€
Mirko
€
?
Klaus_H
.. když už se přiznávám k tomu, že jsem inženýr, měly by i moje metody vypadat nějak inženýrsky...
€
Inženýr (a nejen on) používá spasitele TAS!
€
Toto zařízení je spolehlivé a poskytuje absolutně reprodukovatelné výsledky (za předpokladu správného zacházení).
€
S pozdravem,
€
Klaus
Photux
Ten nápad s perličkovou koupelí pro nohy zní zajímavě, určitě si to zapamatuji.
Edit: Nevhodná část příspěvku smazána.
Wolf_XL
...ahoj – původní příspěvek se týkal černobílého filmu, ne barevného, a tam při běžném chemickém zpracování není potřeba žádná regulace teploty... Problém také nespočívá v samotném procesu vyvolávání, ale spíš v „operátorovi“. Ten zřejmě nezvládá pravidelně každou půl minutu nebo minutu převracet plechovku, jak píše...
Commander8x
1.) ...haló? .....
?
2.) Zdá se, že to nějak nezvládá, jak píše, pravidelně každou půl minutu nebo minutu převracet plechovku...
?
?
K bodu 1.: Telefonuješ s námi všemi???? :unsure:
?
K bodu 2.: Odkud pochází podnět k novému vývoji (inovaci), je přece zcela nepodstatné.
A pokud máš sám funkční vývojovou metodu, nemusíš ji přece měnit...
?
Spíš mi vadí pojem „perlivá lázeň“. Pokud tam opravdu proudí vzduch, vývojářská hmota to asi nevydrží, příliš rychle oxiduje – nebo ne?
?
Zdravím Matthias
?
?
?
TiMo
Spíš mi vadí ten výraz „perlivá lázeň“. Pokud tam opravdu proudí vzduch, vývojová látka to asi nesnese, příliš rychle by oxidovala – nebo ne?
?
?
Ahoj Matthiasi,
on přece vkládá vývojovou nádobu do perličkové lázně. Vývojka nepřichází s perličkami do styku.
?
Timgruss
Wolf_XL
...autor vlákna se zeptal ostatních, co si myslí o jeho metodě – a já jsem upřímně odpověděl, že já osobně si o tom nic nemyslím. Co je na tom tak strašného??? :?: :?: