ThomasPauly
[size=4][color=#000000][font=Calibri]Liší se jednotlivé receptury fixačních lázní ve skutečnosti co do snadnosti proplachování? Mohu například použít pohodlnou a vodou šetřící metodu Ilford pro praní filmů (kterou výrobce samozřejmě doporučuje pouze pro své vlastní produkty Hypam) i na práškový fixační roztok Calbe A 300, aniž bych riskoval snížení archivační stability?[/colo
[color=#000000][font=Calibri]Důvod mé otázky: U tekutých koncentrátů ustalovačů je v produktových listech uvedena trvanlivost v otevřených lahvích pouze několik měsíců. I když se zde výrobci pravděpodobně raději drží na straně opatrnosti, uvažuji, zda by v obdobích s nízkým objemem práce nebylo lepší použít práškové chemikálie, které se dobře skladují a jsou k dispozici v baleních po 1 l. Myslím si však, že jsem kdysi četl, že (určité?) tekuté receptury se vyplavují rychleji než práškové fixační prostředky. Je to vůbec pravda?[/colo[/size]
[size=4][color=#000000][font=Calibri]Zdravím[/colo
[color=#000000][font=Calibri]tepe[/colo[/size]
piu58
Rychlost vyluhování se liší u kyselého a neutrálního fixačního roztoku; neutrální roztok se vyluhuje snáze. Jinak jsou rozdíly minimální.
SxDx
U filmů můžeš praní podle Ilfordovy metody (nebo jakékoli jiné metody) aplikovat na všechny ustalovače. Vždyť se tam stejně propláchne za pár minut. Rozdíly jsou rozhodující zejména u barytového papíru, protože je to opravdu příjemné, když místo celé hodiny stačí prát jen půl hodiny.
michael-kielgmxnet
Moderní tekutý ustalovač vydrží určitě déle než pár měsíců, samozřejmě za předpokladu správného skladování. U druhů, které používám (Rollei RXN na papír a C41 a Agfa Agefix na ostatní), jsem nikdy neměl problémy s trvanlivostí.
Calbe A300 je pozůstatkem z dob, kdy rychlé fixační roztoky ještě nebyly známé. Doba fixace je mnohem delší než u moderních fixačních roztoků a pravděpodobně je i menší kapacita pracovního roztoku.
piu58
> při správném skladování vydrží určitě déle než pár měsíců
Měl jsem už problémy s fixačním roztokem, konkrétně s usazeninami síry (nažloutlé vločky). Při jeho použití vzniká hnědý kal, takže ho nedoporučuji. Takové usazeniny jsou pro fixační roztoky typické a vyskytují se rozhodně u lahví s fixačním roztokem, které se používají dlouhodobě.
Zvláště kritické je skladování v chladu. A300 je podstatně stabilnější a lze jej skladovat i při velkých mrazech po celá desetiletí. Fixační doba je však asi dvakrát delší, takže je třeba zvážit, zda se do toho pustit.
hypeo
Doba fixace je však asi dvakrát delší, takže je třeba zvážit, jestli se do toho pustit.
U filmů mi to je celkem jedno, protože stejně vyvolávám maximálně 2 za měsíc. U papíru by se však, pokud vezmeme v úvahu i testovací proužky, dalo ušetřit hodně času jen díky kratší době fixace.
Moderní tekutý fixační roztok vydrží určitě déle než pár měsíců, samozřejmě za předpokladu správného skladování.
U mě vydrží pracovní roztok Adofix (1+7) v láhvi minimálně 1 měsíc. Dlouhodoběji jsem to netestoval, protože v pracovním roztoku fixuji stejně jen 2 filmy, a proto je nejpozději po měsíci spotřebován.
Skladuji ho v láhvi Jobo s širokým hrdlem, protože fixační roztok neoxiduje (nebo téměř neoxiduje?).
piu58
> U mě vydrží pracovní roztok Adofix (1+7) v lahvi minimálně 1 měsíc
Pracovní roztok není kritický. Koncentrát se rozkládá mnohem rychleji.
ThomasPauly
Jak vlastně spolehlivě zjistím, kdy se koncentrát nebo pracovní roztok v důsledku uplynutí času staly nepoužitelnými?
U pracovního roztoku znám testovací proužky pro fixační lázeň.
Ale co koncentrát?
SxDx
Dokud se v koncentrátu neobjeví žádné usazeniny síry, je stále v pořádku. Neztrácí postupně svou účinnost jako vývojka, protože příslušné látky jsou relativně odolné.
hypeo
Dokud se v koncentrátu neobjeví žádné usazeniny síry, je stále v pořádku.
Jak je lze rozpoznat? Láhev Adofixu je, jak je známo, černá, a pokud láhev stojí v klidu, usazují se tyto sraženiny „neviditelně“ na dně.
SxDx
Pokud opravdu máte pochybnosti, přelil bych koncentrát do jiné láhve a starou plastovou láhev rozřízl. Většinou to ale poznáte už při vylévání.
Ale pokud ten přípravek není starý už několik let, nedělal bych si s tím starosti. Za 1–2 roky, než koncentrát spotřebuji, se mi ještě žádný fixační prostředek nezkazil. A vždy ho nechávám v plastové láhvi, ve které je dodán. Takže žádné ochranné plyny a žádné přelévání do menších zásobních lahví.
piu58
To poznáš už při přípravě, kdy se v něm objeví takové nažloutlé vločky. Pokud ho postupně spotřebováváš, fixační roztok se nezhorší najednou, ale stav se postupně zhoršuje. S prvními jemnými vločkami se možná ještě dá žít. Při používání poznáš, že se fixér zabarví do hnědo-nažloutlé neprůhledné barvy (koloid) kvůli sulfitu stříbra. Fixuje to sice pořád, ale já už něco takového nepoužívám. Při horším rozkladu se při používání tvoří doslova usazenina (černá). To je samozřejmě opravdové nebezpečí, i když to stále fixuje: filmy se tím mohou poškrábat a povrchy papíru také.
piu58
- Dvojitý příspěvek -
Morte
Při silnějším rozkladu se při používání tvoří doslova usazenina (černá). To samozřejmě představuje skutečné nebezpečí, i když ten přípravek stále fixuje: může tím dojít k poškrábání filmů i papírových povrchů.
Aha! To je konečně vysvětlení pro ten stříbřitě černý povlak v mé plastové láhvi s naředěným Fixem (Adofix). Stále funguje dobře, ale přesto jsem si to nedokázal vysvětlit.
Stačí pro novou dávku s čerstvým roztokem vyčistit láhve kartáčem na láhve, nebo malé zbytky kontaminují novou dávku?
piu58
> Mohou malé zbytky kontaminovat novou dávku?
Ne, sulfid stříbrný je stabilní a v čerstvém ustalovači se chemicky nemění. V misce nebo nádobě prostě nesmí plavat žádné volné částice.
hypeo
V misce nebo plechovce prostě nesmí plavat žádné volné částice.
To znamená, že pokud tyto volné částice odfiltrujete – pokud jsou dostatečně hrubé – není tam nic, co by fixační roztok v průběhu času „zničilo“ nebo poškodilo film?
piu58
> Neexistuje něco, co by fixační roztok v průběhu času „zničilo“ nebo poškodilo film?
Nevidím žádný chemicky škodlivý účinek. Pokud se však fixační roztok zcela nebo téměř zcela rozloží, přestane fungovat.
Thiosíran se vyrábí vařením siřičitanu se sírou.
Tento proces je reverzibilní a probíhá zejména za studena (což je logické) a je podporován přidáním kyselin.
Vzniká pak opět siřičitan a síra. Siřičitan stříbrný je téměř nerozpustný, i když ne v takové míře jako sulfid stříbrný, a vysráží se.
dudestyle
Už se mi v fixačním roztoku, tedy v pracovním roztoku, objevily takové zakalené pruhy, když tam nějakou dobu stál. Mám za to, že jde o nějaký usazený materiál.