hallertauBW
Ahoj všichni,
od té doby, co mi došel smáčedlo Agfa a přešel jsem na Adoflo, mám problém se sušením filmů.
Jak to u mě zatím probíhá:
Po posledním opláchnutí filmu ho na 1–1,5 minuty ponořím do vody s Adoflem zředěným v množství odpovídajícím víčku.
Poté film pověsím. Dříve z toho vzešel bezchybný negativní pás.
V poslední době se však objevují sušící pruhy, které se táhnou po celé délce filmu.
Výsledek viz obrázek.
Nové vyvolání s dvojnásobnou dávkou Adofla nepřineslo žádné zlepšení. Objevily se jiné pruhy. Alespoň se dají smýt.
Mají tento problém i ostatní? Používám příliš vysoké dávkování?
Jedno víčko má 5,5 ml. Moje filmové nádoby mají objem mezi 300 ml a 500 ml (přibližně 1:54 resp. 1:90).
Hodnoty vody u nás jsou: pH 8 a celková tvrdost 8?
S pozdravem
Guido
HenningH
Používám Mirasol od firmy Tetenal a přidávám do 500 ml vody dvě až tři kapky smáčedla (pořídil jsem si v lékárně lahvičku s kapátkem) a od té doby už nemám žádné problémy s pruhy po odtoku.
Renate
Pokud se objeví skvrny a pruhy, byla koncentrace zjevně příliš vysoká. Zkus to v poměru 1:200.
€
Používám ADOSTAB a připravuji ho podle návodu. Na závěr ale film setřu. Kvůli toxicitě používám nitrilové rukavice, které film nikdy nepoškrábou. Moje filmy jsou vždy bez pruhů a skvrn. Nitrilové rukavice se k setření filmů hodí velmi dobře.
€
S pozdravem
€
Renate
Urnes
Nechci být pesimista. Ale kdo umí číst, má jasnou výhodu:
?
Ředidlo pro filmy/papíry: 1+400 až 1+700.?
Ředidlo jako lesk pro barytový papír: 1+40.?
0,25 litru koncentrátu?
?
To je uvedeno na stránkách obchodu a na lahvi by měl být alespoň údaj 1+400.?
?
?
Vždy to používám v ředění 1 ml (tedy jedna pipeta) na cca 500 ml – v tomto rozmezí pak nemusíš odměřovat úplně tak přesně. To už pak stačí.?
?
Zdravím Sven. (..a nic ve zlém)
Wolfgg
Nebo úplně jinak: Kupte si odstředivku na salát, vložte do ní filmovou cívku po stabilizační lázni a ještě protizávaží, silně otočte klikou a film se „odstředí“ bez jakéhokoli dotyku.
S pozdravem
Wolfgang
hallertauBW
Ahoj všichni,
znovu jsem „vypral“ další dva filmy. Tentokrát jsem použil tři kapky (snažil jsem se použít co nejméně).
Teď už ty pruhy zmizely.
S pozdravem
Guido