hallertauBW
Witam wszystkich,
odkąd skończył mi się środek zwilżający Agfa i przeszedłem na Adoflo, mam problem z suszeniem filmów.
Jak dotąd postępuję w następujący sposób:
Po ostatnim płukaniu filmu zanurzam go na 1–1,5 minuty w wodzie z dodatkiem Adoflo rozcieńczonego w ilości odpowiadającej zawartości nakrętki.
Następnie rozwieszam film. Wcześniej uzyskiwałem w ten sposób idealny pasek negatywu.
Ostatnio jednak pojawiają się paski wysychania biegnące wzdłuż filmu.
Wynik widać na zdjęciu.
Ponowne wywołanie z podwójną dawką Adoflo nie przyniosło poprawy. Pojawiły się inne paski. Przynajmniej da się je zmyć.
Czy inni też mają ten problem? Czy dawka jest zbyt duża?
Jedna nakrętka ma 5,5 ml. Moje pojemniki na film mają pojemność od 300 ml do 500 ml (ok. 1:54 lub 1:90).
Wartości wody u nas to: pH 8 i całkowita twardość 8?
Pozdrawiam
Guido
HenningH
Używam preparatu Mirasol firmy Tetenal i dodaję do 500 ml wody dwie lub trzy krople środka zwilżającego (kupiłem w aptece butelkę z pipetą) i od tamtej pory nie mam już problemów z smugami po spływie.
Renate
Jeśli pojawiają się plamy i smugi, stężenie było zdecydowanie za wysokie. Spróbuj proporcji 1:200.
€
Używam ADOSTABU i przygotowuję go zgodnie z instrukcją. Na koniec jednak zeskrobuję film. Ze względu na toksyczność noszę rękawiczki nitrylowe, które nigdy nie rysują filmu. Moje filmy są zawsze wolne od smug i plam. Rękawiczki nitrylowe bardzo dobrze sprawdzają się przy zeskrobywaniu filmów.
€
Pozdrawiam
€
Renate
Urnes
Nie chcę tu być pesymistą. Ale ten, kto umie czytać, ma wyraźną przewagę:
?
Rozcieńczalnik do filmów/papierów: 1+400 do 1+700.?
Rozcieńczalnik jako środek nabłyszczający do papierów barytowych: 1+40.?
0,25 litra stężenia?
?
tak jest napisane na stronie sklepu, a na butelce powinno być przynajmniej zaznaczone 1+400.?
?
?
Zawsze używam go w rozcieńczeniu 1 ml (czyli jedna pipeta) na około 500 ml – w tym zakresie nie trzeba już tak dokładnie odmierzać. To wystarczy.?
?
Pozdrawiam, Sven. (..i bez urazy)
Wolfgg
Albo zupełnie inaczej: wystarczy kupić wirówkę do sałaty, włożyć do niej spiralę z filmem po wywołaniu w roztworze Stabi oraz dodatkowy obciążnik, mocno kręcić korbką, a film zostanie „zsunięty” bezdotykowo.
Pozdrawiam
Wolfgang
hallertauBW
Cześć wszystkim,
ponownie wywołałem dwie rolki. Tym razem użyłem trzech kropli (starałem się ograniczyć ilość do minimum).
Teraz paski zniknęły.
Pozdrawiam
Guido