Morte
Dobré velikonoční nedělní ráno,
protože nemám k dispozici žádné fotografie, chtěl bych dnes poprvé zkusit tónování. Mám před sebou láhev Adox Selentoner. Než se však pustím do experimentování s různými časy a ředěními, rád bych se nejprve zeptal na dvě věci:
Existuje zde nesrovnalost mezi popisem na láhvi a textem v obchodě FOTOIMPEX. Na láhvi je uvedeno:
Při ředění 1+5 se zároveň dosáhne zvýšení maximální černoty.
Ředění pro tónování: 1+10 až 1+25
Ředění pro stabilizaci obrazu: 1+50 až 1+200
V obchodě se píše:
pro tonování 1+20 až 1+50
pouze pro stabilizaci obrazu 1+100 až 1+400
Mě zajímá především tónování a zvýšení maximální černoty. Ale jak tedy začít: 1+5, nebo 1+10, nebo 1+20? A nedochází u těch dvou posledních ředění k žádnému zvýšení černoty? A co 1+5, to snad netonuje, jak naznačuje popis na lahvi? Nebo jak to tedy je?
Druhá otázka je velmi krátká: Jak výnosná a trvanlivá je taková zředěná směs? Předpokládám, že se nevyhazuje po jediném tónování.
Těším se na poučné odpovědi! Děkuji!
Morte
Wolfgg
Ahoj Morte,
všichni ještě hledají vajíčka.
V případě pochybností platí to, co je uvedeno na lahvičce.
Vezmi si prostě malý vyvolaný zkušební kousek papíru s plnou černou barvou, připrav si malé množství roztoku v poměru 1+5, ponoř kousek papíru podle návodu jen z poloviny, opláchni, nech uschnout a zkontroluj výsledek. Poté roztok zřeď na 1+10 a proveď totéž s dalším kouskem papíru. V případě potřeby ještě více zřeď. Pak budeš přesně vědět, co se ti líbí a co se hodí k tvému papíru.
Připravený roztok vydrží roky. Je spotřebovaný, když se doba tónování znatelně prodlouží.
S pozdravem Wolfgang
piu58
Používám poměr 1:10. Tím lze výrazně zvýšit maximální kontrast. Intenzitu účinku lze ovlivnit dobou působení, která se v závislosti na papíru pohybuje mezi 30 sekundami a 5 minutami. Selenový toner vydrží věčně (roky).
ultra8
Selentoner používám v ředění 1:20 až 1:40. U současných papírů lze kontrast upravit v rozmezí 30 sekund až 2 minut, což znamená, že se zvyšuje sytost černé. Stále však zůstává dostatek prostoru pro sírové tónování.
Morte
Nejprve bych chtěl poděkovat za odpovědi.
Začal jsem se do toho pomalu dostávat s ředěním 1+5. Můj první dojem je, že Fomabrom, který používám, reaguje na toner relativně málo. Protože jsem četl, že roli má hrát i vývojka, použil jsem zvětšeniny, které jsem vyvolal pomocí Adotol Konstant, Neutol WA a Neutol NE. Porovnám je zítra, až vše uschne.
Pokus s Fomatone (PE) přinesl poměrně výrazné výsledky, což není překvapivé. Tón tmavé čokolády, přece jen hezčí než věčná sépie.
Na lahvičce jsou uvedena doporučení pro papíry s teplým a studeným tónem. Fomabrom však není ani jedním z nich. A tak si nevíme rady. To vadí i v různých jiných souvislostech: Většina papírů, například u FOTOIMPEXu, ale i jinde, je popisována jako papíry s neutrálním tónem. Jen zřídka narazíte na skutečný papír s teplým nebo studeným tónem. Je tedy překvapivé, že se tak ráda rozlišuje u vývojek atd. ...
Celkově bych si přál trochu více dokumentace v „návodu k použití“, protože při prvním pokusu se člověk dostane do docela velkých potíží, zejména pokud se v popisu vyskytnou výše zmíněné nesrovnalosti. Jistě nelze a nemělo by se očekávat recepty pro každý papír, ale to, co je uvedeno na lahvičce, je opravdu dost strohé. Koneckonců nejde jen o ustalovač nebo něco podobného.
Dost bylo reptání: těším se na zítřejší srovnání.
Přeji ještě hezký večer atd.
Morte
piu58
> To, co je napsáno na lahvičce, je opravdu dost strohé
K tomu ale opravdu není co dodat. Tónový efekt závisí prostě na papíru a na čase, a to je pak vidět. Co k tomu ještě dodat?
K papírům: Papíry s teplými tóny mají jemné zrno, jsou tedy ekvivalentem filmu s nízkou citlivostí. Stříbrná zrna mají mnohem větší povrch a jsou proto mnohem přístupnější pro tónovací proces. Běžné papíry a zejména PE papíry vykazují jen malý efekt: černé tóny jsou o něco hlubší, asi o půl stupně kontrastu, a tón obrazu se posune k mírně fialové barvě, což je většinou vidět jen při přímém srovnání. Papíry s teplým tónem přecházejí z fialové směrem k hnědočervené, což je velmi zřetelné.
TR
Tento selenový tonér používám také na svůj papír Fomabrom.
Zvýšení maximální sytosti černé lze dosáhnout jen nepatrně. Abychom to mohli vůbec rozeznat, musíme si dva (vysušené!) kousky papíru delší dobu prohlížet na světle. Ve vlhkém stavu to vypadá ještě jinak, ale Fomabrom při schnutí „stáhne“. Také zelený nádech, který se může objevit při použití teplého vývojového roztoku, při schnutí z velké části zmizí. Selenový tonér tento zelený nádech zcela neutralizuje.
Jako tónování ve smyslu posunu barev se selenový tonér u neutrálních papírů, jako je Fomabrom, rozhodně nedá použít. Kdo by chtěl magentové snímky?
Velmi pěkné výsledky však lze dosáhnout u „lith-print“. Zde používám starý papír Orwo. Nažloutlá okrová barva se v selenovém tonéru mění na velmi pěknou hnědou. Zde se černé tóny také jasně „stahují“.
Nezaznamenal jsem žádné rozdíly při různých ředěních a teplotách: čím vyšší ředění, tím déle proces trvá. Ředím v poměru 1+29 – v tom případě trvá u mého Fomabromu asi 2 minuty, než se objeví ten hrozný magentový nádech. Tento roztok vydrží asi dva týdny. Poté musím připravit nový.
S pozdravem,
Thomas
michael-kielgmxnet
Pokud opravdu chceš dosáhnout výrazného zvýšení maximální černoty, je zlatý toner lepší, ale také dražší volbou. S ním dosáhneš na každém papíru syté, chladné černé barvy. Papíry s teplým tónem a lith printy získají modročerný odstín.
Selentoner používám pouze ke zlepšení trvanlivosti tisků a k odstranění zeleného nádechu z papíru Fomatone. K tomu tonuji v ředění 1+15 asi 1 až 2 minuty.
Morte
Ahoj všichni,
právě jsem porovnal výsledky a jsem docela spokojený. Jelikož jsem od tónování selenem neočekával ani zázraky, ani výraznou změnu barev, a ani jsem to nechtěl, mohu říct, že se mi podařilo dosáhnout toho, co jsem si (přibližně) představoval. V ředění 1+5 se mi nejvíce líbily výsledky při expozici 2 minuty na papíru Fomabrom. Mám dojem, že stíny na zvětšeninách vyvolaných s Adotol Konstant jsou o něco „hlubší“ a sytější než u těch ošetřených NEUTOL WA/NE. To ale může být klamné, zejména proto, že nyní používám i jiný objektiv a prodloužil jsem dobu vyvolávání z 2 na 3 minuty (samozřejmě s přizpůsobením expozice).
Faktem každopádně je:
- černé tóny se prohloubily
- tím se zvýšil kontrast, stejně jako lokální kontrast, což se mi velmi líbí, a navíc se mírně zvýšil dojem ostrosti
- tón obrazu při 2 minutách se, v závislosti na zdroji světla, velmi mírně posouvá do červeno-hnědo-magentových barev (zní to nelogicky, ale nenacházím jiné výrazy), ale je to příjemné pro můj vkus.
Přesnou dobu koupele lze samozřejmě ještě upravit podle vkusu a motivu, já teď budu vycházet z 2 minut.
Ještě krátce k poznámce Piusa:
Jasně, máš pravdu, je třeba to vyzkoušet. Na každé lahvi fixačního roztoku jsou ale uvedeny přesnější údaje o zpracování a především o praní, a to očekávám i zde. Vždyť přece vystavujeme zvětšeninu nové chemikálii a měli bychom být informováni o jejím účinku a limitech. Stále mi totiž není jasné:
- jak dlouho se musí po selenové lázni oplachovat?
- má na dobu oplachování vliv to, zda předtím použijeme kyselý, neutrální nebo alkalický fixační roztok?
- musí se oplachovat pod tekoucí vodou nebo ve stojaté?
- hraje roli teplota?
Vzhledem k tomu, že selenový toner se používá právě ke zvýšení trvanlivosti, jsou to důležité detaily, které očekávám na takovém návodu k použití/etiketě.
Jinak ale nechci být žádný remcal, ale těším se na novou zkušenost a vylepšené snímky. Možná mi někdo z vás ještě odpoví na mé otevřené otázky.
Díky a pozdravy
Morte
piu58
> Jak dlouho je třeba po selenové lázni papír namáčet?
Je třeba namáčet zcela běžným způsobem, stejně jako po běžném fixování. To znamená, že barytové papíry vyžadují důkladné namáčení, zatímco PE je v tomto ohledu mnohem nenáročnější.
Mimochodem, před tónováním je také nutné papír velmi dobře namočit, protože nevyplavený thiosíran stříbrný způsobuje tmavé zbarvení a vytváří závoj.
Morte
Je třeba provést zcela běžné oplachování, stejně jako po běžném fixování. To znamená, že barytové papíry vyžadují důkladné oplachování, zatímco PE je v tomto ohledu mnohem nenáročnější.
Mimochodem, před tónováním je také nutné velmi dobře opláchnout, protože nevyplavený thiosíran stříbrný způsobuje tmavé zbarvení a vytváří závoj
Aha, tak to ten papír zůstane ve vodě věčně. Používám neutrální fixační roztok Rollei-RXN, protože s ním mohu zkrátit obvyklou dobu oplachování na polovinu. To tím pádem odpadá, že?
Pak je možná lepší, když budu postupovat jako dosud a občas zařadím den praní selenem, kdy namočím a pranu nashromážděné a vysušené zvětšeniny. Výhodou zkráceného praní má být nejen úspora času a vody, ale také zabránění přílišnému zvlnění papíru.
TiMo
Ahoj Morte,
píšeš
- že odstín snímku po 2 minutách, v závislosti na zdroji světla, mírně přechází do červeno-hnědo-magentové barvy (zní to nelogicky, ale nenacházím jiné výrazy), ale podle mého vkusu je to příjemné.
U mě se však denzita opět ztrácí, jakmile začne tónování. Není to u tebe tak?
Timgruss
TR
Mimochodem, před tónováním je nutné materiál velmi dobře promýt, protože nevyplavený thiosíran stříbrný také ztmavuje a způsobuje zákal
Už se mi stalo, že se na zvětšenině vytvořily okrové tečky nebo skvrny, když jsem před selenovým tónováním dostatečně neopláchl. Pokud se téměř neoplachuje, resp. pouze asi 5 minut, zbarví se alespoň Fomabrom do odstínu „slonová kost“. Pak to vypadá jako jeden z těch podivných papírů s teplými tóny a zabarveným podkladem. To by se možná dalo využít pro odpovídající efekty.
Výhodou zkráceného praní by neměla být jen úspora času a vody, ale také zabránění přílišnému zvlnění papíru.
Nemyslím si, že zkrácení doby namáčení o třeba 50 % přinese zlepšení rovinnosti při sušení, pokud vycházíme z toho, že „normální“ doba namáčení barytového papíru je asi 50 minut.
piu58
> Pokud se téměř vůbec neoplachuje, nebo jen asi 5 minut, zbarví se alespoň Fomabrom do odstínu „slonová kost“
To je ono! Nosič obsahuje ještě thiosíran stříbrný a dochází k jeho zbarvení.
bernhardmangelsgmxde
Mimochodem, před tónováním je nutné materiál velmi dobře propláchnout, protože nevypláchnutý thiosíran stříbrný také ztmavne a způsobí zákal
Už se mi stalo, že se na zvětšenině vytvořily okrové tečky nebo skvrny, když jsem před selenovým tónováním dostatečně neopláchl. Pokud se téměř neoplachuje, resp. pouze asi 5 minut, zbarví se alespoň Fomabrom do „slonovinové“ barvy. Pak to vypadá jako jeden z těch podivných papírů s teplými tóny a zabarveným podkladem. To by se možná dalo využít pro odpovídající efekty.
Výhodou zkráceného praní by neměla být jen úspora času a vody, ale také zabránění přílišnému zvlnění papíru.
Nemyslím si, že zkrácení doby namáčení o třeba 50 % přinese zlepšení rovinnosti při sušení, pokud vycházíme z toho, že „normální“ doba namáčení barytového papíru je asi 50 minut.
... mám zatím jen málo zkušeností s barytem, ale zdá se mi, že jsem právě to pozoroval. Udělal jsem tedy dvě zvětšeniny za sebou, pak je společně promáchal, druhá zvětšenina byla rovná, první zvlněná na okraji. Časy byly ~ v řádu, tedy první zvětšenina byla ve vodě o 20–30 minut déle než druhá, praní (s 8násobnou výměnou vody) trvalo rovněž přibližně stejně dlouho.
Ale jak jsem řekl: nemám empirický základ, abych se teď za toto tvrzení vsadil.
Morte
U mě se ale denzita zase vytrácí, jakmile začne tónování. Není to u tebe tak?
S pozdravem Tim
Ahoj Time,
ne, to jsem tak nepozoroval.
- U Fomabromu (baryt) byla černá barva po 2 minutách i přes znatelnou změnu tónu sytější než u netónované zvětšeniny. Zvětšenina však nezískala jinou barvu. Dalo by se to spíše popsat jako „změnu nálady“ směrem k teplejším, hlubším stínům. To se netýká světel, ale světlých odstínů šedé ano.
- U Fomatone (PE) šlo všechno mnohem rychleji. Zde bylo po 30 sekundách nejprve vidět „odbarvení“ od nazelenalého základního tónu k více či méně neutrální černé s prohloubenými černými tóny. Po 2 minutách se vše velmi výrazně a podle mého vkusu až příliš posunulo k rezavě-čokoládové barvě, zde se hloubky skutečně snížily. Po 5 minutách to nebylo nijak výrazně odlišné, nejvýraznější změna tedy proběhla mezi nulou a 30 sekundami (neutralizace/prohloubení stínů) a poté mezi 30 sekundami a 2 minutami (silné zabarvení, oslabení stínů).
Fomatone je samozřejmě zcela odlišný papír než Fomabrom, a to kromě odlišného nosiče.
piu58
U papíru Warmton to bylo úplně stejné. Nejprve se denzita barvy postupně zvyšovala a měnila odstín směrem k barvě lilku, a po asi 1–2 minutách se obraz začal zbarvovat do hnědočervené barvy, přičemž se zároveň zesvětlily stíny. U takového papíru se rozhodně vyplatí toner více zředit, aby člověk měl více času na úpravu.
TR
U Fomabromu (barytu) byly černé tóny po 2 minutách i přes znatelný posun tónů sytější než u netónované zvětšeniny.
Ve vlhkém stavu je „prohloubení“ denzity nápadné a potěší. Pokud však posoudíte oba testovací útržky (tonované / netonované) v suchém stavu, zjistíte následující: Alespoň u Fomabromu se denzita bude lišit jen nepatrně. U papíru s teplým tónem (něco od Rollei – „Vintage“) byl rozdíl patrný i v suchém stavu. Ale Fomabrom dosahuje vysoké maximální černoty i bez tonera – jen až při zasychání. Zde je s selenovým tonérem – alespoň pokud nechcete, aby papír získal
magentový nádech – sotva možné „prohloubit“ černou barvu nebo zvýšit lokální kontrast. To jsou moje zkušenosti z testování (vývojka byla NEUTOL W, resp. replika „Adotol WA“).
S pozdravem,
Thomas
Morte
Dobrý den, T.R.,
to nemohu potvrdit. Porovnal jsem všechny zkušební úryvky, respektive zvětšeniny, v suchém stavu s netónovanými a dospěl jsem k těmto závěrům. Rozdíly byly opravdu zřetelné.
Tónoval jsem zvětšeniny, které byly vyvolány pomocí Adotolu konstant, Neutolu NEUTOL a Neutolu WA.