Bonderer
[size=4]Na RC papír obvykle používám sušičku. To má tu výhodu, že když mám chuť, čas nebo potřebuji rychle pár fotek, stačí zapnout sušičku, počkat, až se zahřeje, a můžu začít.[/size]
[size=4]Jelikož to dělám bez regenerace, pořád se vyskytovaly problémy, protože životnost pak nebyla zrovna nejlepší. Vždy jsem to nechával na víkend a až bylo všechno hotovo, stroj byl prázdný a čistý, což vlastně není smyslem. Vlastně by to mělo vydržet dlouho, což u mě nefungovalo.[/size]
[size=4]Vykupovací roztoky sice plní svůj účel po několik dní, ale výsledek často nebyl takový, jaký jsem si přál. [/size]
[size=4]Teď zkouším něco nového, dostal jsem to od kamaráda na vyzkoušení a jsem pozitivně překvapen. Používám to od 13. 2. 2013 a podle mého názoru to stále funguje s velmi dobrými výsledky. K tomu teď používám ještě speciální přípravek na opravy strojů od firmy Spur, který je poměrně kyselý, určený pro stroje se dvěma lázněmi a velmi výnosný. [/size]
[size=4]Mám Thermaphot s objemem roztoku 2,4 l na každý zásobník a plynulým nastavením rychlosti.[/size]
[size=4]Jakmile se vývojka vyčerpá, poskytnu více informací a kvantitativní přehled o tom, kdy, jaké formáty a kolik fotografií jím prošlo.[/size]
[size=4]Při vyvolávání je samozřejmě nutné kvůli odpařování a úniku trochu doplnit čerstvý roztok, ne regenerovat, jen doplnit. Pouze u fixačního roztoku jsem nyní doplnil/vyměnil jeden litr za čerstvý – tak přesná přesnost testovacích proužků pro obsah stříbra nakonec není. Dokážu si ale představit, že se životnost vývojky ještě prodlouží, když ji uložím do hnědých skleněných lahví s Protectanem, když ji zrovna nepotřebuji. To se pak uvidí.[/size]
[size=4]Papír používám ADOX, Ilford a Kentmere Multigrade RC.[/size]
Bonderer
Dnes a uprostřed týdne jsem to zase použil, pořád to funguje.
Více brzy.
Bonderer
O víkendu jsem prošel asi 300 fotek formátu 9×13, byla firemní oslava, velká párty včetně přání od kolegů, a ten přístroj funguje pořád stejně jako první den, kdy se ke mně dostal.
ultra8
Při regeneraci vydržel Moersch ECO s kyselým fixačním prostředkem v mé pračce 9 měsíců. Podle mých zkušeností to předčilo i přípravky značky Spur Chemie.
Bonderer
Tak, a je to, o víkendu jsem to zkusil naposledy, ale musel jsem to přerušit, ten proces už je mrtvý. Vývojka to sice vyvolává, ale chybí tomu šmrnc.
Vývojku jsem připravil asi 4 týdny předtím, než jsem s ní začal pracovat.
Používal jsem ji od 13. 2. do 20. 4.
Celkem bylo:
48 listů 30/40
152 listů 24/30
50 listů 20/25
40 listů 18/24
145 listů 13/18
300 listů 9/13
Bez regenerace, doplňovaly se pouze ztráty při odtoku a odpařování.
Teplota byla nastavena na 24 °C a je poměrně konstantní.
Jen cena je na první pohled trochu vysoká, ale pokud roztok vydrží tak dlouho, měla by být trvanlivost koncentrátu velmi vysoká,
Paper Dur M od firmy Spur se zřejmě stane mnou používanou vývojkou.
Koncentrát pro poslední dvě naplnění lázně od Ilfordu jsem vyhodil, po dobrém roce to byla dehtová břečka, a to i přes ochranný plyn.
A pro pesimisty: roztok jsem nedostal od firmy Spur, ale od někoho jiného.
Heribert je Skot.
TobiasCallenius
Ahoj Analogere,
to zní dobře. Nemáš náhodou nějaké zkušenosti s porovnáním Paper Dur a Moersch Eco 4812? Vlastně jsem chtěl na svém stroji používat Moersch, který je známý svou dlouhou životností, je v tomto ohledu vývojka SPUR lepší?
S pozdravem
Tobias
Bonderer
To bohužel nemohu posoudit, vývojku Moersch bohužel neznám. Cenově by se to mělo pohybovat na podobné úrovni, přičemž Moersch nabízí menší balení, zatímco u Spuru se začíná na 5 litrech plus startovací sadu. Kdyby mi jeden známý nedal plnou nádrž, 5 litrů bych si ani nekoupil, abych to vyzkoušel.
piu58
> Celkem to bylo:
To je skoro 28 metrů?! Takže asi 10 metrů na litr. S tím se dá být opravdu spokojený. Celkové náklady na papír činí minimálně 150 €. Ta vývojka přece nemůže být tak drahá, aby to mělo nějaký význam.
ultra8
Kdysi jsem napsal podrobnou zprávu o vývoji stroje Moersch ECO. Článek najdete na mém webu:
http://www.joerg-bergs.de/maschinenentwicklung/
Bonderer
Rozdíl spočívá v regeneraci; já jsem regeneraci neprováděl, pouze jsem doplnil ztráty při odtoku. Je možné, že regenerace prodlouží životnost, ale já jsem to neudělal. Zdá se však, že oba mají přinejmenším podobně dobrou dlouhodobou stabilitu, což je pro stroj velkou výhodou. Teplota byla u mě cca 26 °C a doba průchodu fixátorem 50 sekund, také od firmy Spur Ultrafix S extra kyselý pro stroj s dobrou životností.
Nakonec si musí každý sám rozhodnout, zda vůbec a co pak použije.
Nitrofunk
Jak vlastně ředíš Moersch 4812? V poměru 1:14, jak je uvedeno?
Peter