Morte
Ahoj všem,
brzy se chystám poprvé vyrobit kontaktní kopie svých negativů. Dosud jsem to dělal digitálně, ale už mi to nestačí. Obecný postup mi je jasný. Zatím mi ale zůstávají dvě otázky:
- V některém z četných popisů postupu se mluvilo o tom, že by se měla prázdná negativová deska zasunout do zvětšovacího přístroje a poté se osvětlená plocha „zaostřit“ podle okrajů. -> Je to skutečně nutné a smysluplné? Má to vliv na kvalitu světla, zda je objektiv zaostřen na tuto vzdálenost?
- Je důležité používat pro kontaktní listy stejný fotografický papír jako pro pozdější zvětšeniny? Pro to by hovořilo, že kontaktní listy a zvětšeniny mají stejné kontrastní vlastnosti, což je užitečné pro posouzení použité gradace (pomocí filtru). Proti tomu hovoří, že např. barytový papír, který používám, je o dost dražší než levný PE papír.
Většinou používám papír Fomabrom, pro kontaktní listy bych si dokázal představit např. ADOX Easy Print RC. Nebo raději zůstat u Fomy?
Moc děkuji za vaše rady
Morte
TiMo
Ahoj Morte,
světelný zdroj nezaostřuji, ale nastavuji ho tak, aby byl o dost větší než papír a světlo bylo rozptýlené. Vždy používám stejnou výšku a pro každý typ filmu vždy stejnou expozici (IR820 vždy 8 s při f/16, SILVERMAX vždy 10 s při f/16, vždy filtr 2,5 atd.), abych mohl rozpoznat odchylky. Nastavení nechávám vždy stejné. Nastavím to následovně a pak si poznamenám hodnoty vzdálenosti. Zaostřím okraj a z této pozice posunu objektiv o něco dolů. Zvýším ostrost okraje.
Nepoužívám stejný typ papíru jako pro výtisky, ale levný ADOX Easy Print. Jinak by to pro mě bylo příliš drahé a výhodu použití stejného papíru jako pro výtisky považuji za příliš malou.
Timgruss
piu58
> „zaostřit“ podle okrajů. -> Je to opravdu nutné?
Ano. Pak je osvětlení rovnoměrné.
> Je důležité používat pro kontaktní listy stejný fotografický papír
Není to nezbytné a ani to není vždy možné. Pro zvětšeniny bych barytový papír nepoužíval, jeho nevýhody (cena, spotřeba vody) se ničím nevyváží.
Pokud se například zvětšeniny tisknou na PE a kvalitní zvětšeniny na barytu, pak se stejně jedná o dva druhy papíru. Překrytý papír s mírným závojem na okraji lze většinou ještě zpracovat na kontaktní zvětšeniny. Jak přejít z jednoho druhu papíru na druhý bez dalšího testování, to ukážu v říjnu na fineartforum v Paderbornu.
Důležité je použít měkký papír, ne nad stupeň 2.
Morte
Děkuji za vaše odpovědi!