MirkoBoeddecker
[size=3]

[/size][size=3][PŘÍLOHA NENALEZENA] [/size]
[size=3]V důsledku ukončení spolupráce s partnerem Fotokemika jsme přišli nejen o mnoho specialit, ale také o základ pro širokou nabídku filmů s citlivostí 100 ASA.[/size]
[size=3]Naštěstí jsme již předem připravili alternativy, z nichž jednu se nyní podařilo realizovat tak rychle, že se nám podaří téměř plynulý přechod:[/size]
[size=3]
CHS 100 II je již ve fázi emulgace a v prvních formátech se očekává v květnu/červnu.[/size]
[size=3]Jedním z důvodů, proč musela být v roce 2012 zastavena výroba CHS 100, bylo ukončení výroby senzibilizačních barviv.
Snažili jsme se, aby se nový CHS 100 co nejvíce blížil originálu.
Má následující vlastnosti:[/size]
- [size=3]Stabilní a po desetiletí osvědčený klasický emulzní systém bez plochých krystalů[/size]
- [size=3]Senzibilizace podobná té u CHS 100[/size]
- [size=3]Jednovrstvá emulze (jednovrstvý systém)[/size]
- [size=3]Stejný nosič jako u CHS 100 (PET) s možností reverzního vyvolání filmu[/size]
- [size=3]Speciální povrchová úprava pro téměř úplné potlačení light-pipingového jevu[/size]
- [size=3]AHU pro lepší ostrost[/size] [size=3](vrstva proti světelnému haló mezi emulzí a nosičem)[/size]
- [size=3]Kompletní pokrytí formátů od 35 mm přes svitkové filmy až po extra velké ploché filmy [/size]
- [size=3]Kaskádové potahování odpovídající nejnovější technologii, které eliminuje všechny problémy dřívějších výrobků CHS 100 od společnosti Fotokemika.[/size]
[size=3]Nový CHS 100 II je „Made in Germany“ a je tedy součástí „Premium Line“.
S pozdravem,
Mirko[/size]
HenningH
Všechno je skvělé, ale...
[size=3]Stejný nosič jako u CHS 100 (PET) s možností vyvolat film jako reverzní[/size]
[size=3]Speciální povrchová úprava, která téměř zcela potlačuje světelný únik[/size]
Je reverzní vyvolání opravdu tak žádoucí, že by to měly umět všechny nové filmy?
Proč prostě nepoužít normální zabarvený nosič a ušetřit si tak problémy, které lze téměř úplně potlačit?
S pozdravem
Henning
MirkoBoeddecker
Proč prostě nepoužijeme běžný obarvený nosič?
Protože dnes se
běžný PET a triacetát staly téměř nedostupným luxusem ;)
Kromě toho má PET mnoho výhod a problém s lightpipingem máme s novou fólií téměř zcela pod kontrolou.
Na triacetátu by byla fólie o 25 % dražší.
K tomu přibývá možnost vyvolání diapozitivů. PET se také lépe skenuje, a to je dnes důležitý argument.
S pozdravem,
Mirko
wosis123
Ahoj Mirko,
moc se mi líbí, jak jste aktivní a vydáváte nové filmy. Jak se ale CHS100 II liší od SILVERMAXu? Neděláte si tím sami konkurenci?
S pozdravem,
Hendrik
Olivinyl
[color=#282828]Příspěvek zkopírován odtud:
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=2966
[/colo
[color=#282828]Ahoj všichni,
jsem opravdu zvědavý, co ten nový CHS 100 dokáže.
Kdy budou k dispozici první role CHS 100 II v rozměru 35 mm? Rád bych je vyzkoušel.
Má CHS II nahradit CHS I nebo se stane nástupcem APX?
Mám tak nějak pocit, že SILVERMAX představuje náhradu za APX, nebo se úplně mýlím?
V čem je CHS II lepší než CHS I, respektive v čem spočívají jeho výhody?
Citlivost na poškrábání? S tím jsem u starého modelu neměl žádné problémy.
Mirko, prosím o více informací.
Na stránkách ADOX se vkradla chyba
Popis produktu CHS II, předposlední řádek:
..tedy součást řady
Premium Line
Ještě malá aktuální prosba o pomoc k tématu ADOX CHS 100 I:
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=2967
S pozdravem Oliver [/colo
MirkoBoeddecker
Takže:
- Model CHS 100 II je nástupcem modelu CHS 100 I, nikoli modelu SILVERMAX
- Model SILVERMAX se svým zvýšeným obsahem stříbra je výjimečný a například v podobě plochého filmu je zcela nedosažitelný
- CHS 100 II se tedy od SILVERMAXu liší v tom, že vše, co odlišuje SILVERMAX jako film s citlivostí 100 (od ostatních filmů s citlivostí 100), u CHS II chybí
- CHS 100 I i II jsou tedy dobré filmy s citlivostí 100 pro všechny aplikace, které jsou nabízeny v široké škále formátů a za atraktivní cenu.
Model CHS 100 již nemáme k dispozici v metráži.
S pozdravem,
Mirko
SxDx
U „starého“ CHS se také inzeroval obzvláště vysoký obsah stříbra (citace z vašeho katalogu... „[obsah] stříbra... je u ADOX CHS bezkonkurenčně vysoký“ nebo „jednovrstvá emulze s vysokým obsahem stříbra“)
Znamená to tedy, že co se obsahu stříbra týče, platí SILVERMAX > CHS II > zbytek světa, nebo je CHS II v tomto ohledu „horší“ než CHS?
wosis123
...a není snad SILVERMAX vhodný pro všechna použití???
Nebo je jediným rozdílem to, že SILVERMAX se nabízí pouze v rozměru 135???
KlausWehner
Ahoj všichni,
podle mého názoru se zde diskuse zužuje pouze na jediný aspekt: obsah stříbra.
Kvalitu a vlastnosti filmu však nelze posoudit pouze na základě toho.
Kvalita je vždy výsledkem souhry mnoha, mnoha faktorů.
Stříbro je samozřejmě významným nákladovým faktorem při výrobě filmu – ale je to jen jeden z mnoha.
SILVERMAX má vyšší obsah stříbra než starý (legendární) APX 100.
Přesto nikdo nebude tvrdit, že starý APX 100 je špatný film, protože mu chybí stříbro.
Obsah stříbra vyšší, než je nutné, nepřináší žádné další výhody z hlediska kvality. Přebytek stříbra se při fixaci jednoduše znovu vyluhuje z emulze.
Mnoho parametrů kvality nelze tak snadno změřit a zaznamenat. Proto se vymykají přímému posouzení.
Obsah stříbra je naproti tomu v každém ohledu snadno měřitelný.
Proto se používá jako zástupný ukazatel kvality filmu.
Podle mého subjektivního názoru je SILVERMAX v současné době nejlepším filmem ve své třídě. Skutečnost, že je navíc nabízen za přijatelnou cenu, ho činí neodolatelným.
Díky vysokému obsahu stříbra se navíc výborně hodí pro reverzní vyvolání na černobílé diapozitivy.
I staré filmy Efke byly (díky vysokému obsahu stříbra) dobře vhodné pro vyvolání černobílých diapozitivů.
Bohužel však emulzní vrstva nebyla vytvrzená, mezi jednotlivými šaržemi byly často velmi velké rozdíly a výrobní technologie již neodpovídala aktuálnímu stavu techniky.
To bránilo tomu, aby se tento film mohl široce používat jako černobílý diapozitiv (i když já osobně jsem ho pro sebe opakovaně jako diapozitivní film používal).
Velmi doufám, že s novým CHS II se tyto problémy podaří odstranit – a že pak budou k dispozici i ploché a svitkové filmy jako černobílé diapozitivní filmy.
Jakmile získám první zkušenosti s novým materiálem, podám o tom zprávu.
S pozdravem
Klaus
Morte
Lidi,
mám dojem, že někteří z vás si o vlastnostech filmu CHS 100 vůbec nic nepřečetli, nebo ho dokonce ani nevyzkoušeli.
CHS 100 byl ortopanchromatický film.
SILVERMAX, jako vylepšený nástupce filmu APX, je panchromatický film.
Oba filmy mají zcela odlišné vlastnosti. Například pokud jde o převod barev na šedé tóny, jejich rozložení na křivce tónů a kontrast.
SILVERMAX jsem ještě nepoužil, APX naopak velmi často. Stejně tak CHS 100 a také jeho bratry CHS 50 a 25.
Tyto dva typy filmů mají každý svůj vlastní charakter a každý z nich je/byl svým způsobem dobrý. Proto vítám, že je nyní zajištěno jejich pokračování.
Jinak si lámu hlavu nad tím, k čemu vlastně má toto detailní lpění na detailech sloužit. Komu prospívá měření obsahu stříbra s přesností na miligramy a podobné věci?
Vyzkoušejte tyto filmy a těšte se z jejich snímků. Na tom přece při fotografování záleží, ne?
SxDx
O to přece nejde, sám používám CHS/Efke ve všech formátech a citlivostech, je to prakticky jediný černobílý film, který pravidelně používám (nebo jsem používal).
Pokud se ale na jedné straně říká... že se CHS II má uvést na trh jako nástupce CHS ve všech formátech až po velké ploché filmy a že CHS už měl obzvláště vysoký obsah stříbra...
na druhou stranu se říká, že „SILVERMAX se svým zvýšeným obsahem stříbra [...] je jako plochý film vůbec neúnosný“, pak se jen ptám, zda je emulze CHS II ještě alespoň částečně srovnatelná s emulzí „originálu“?
Je mi jasné, že obsah stříbra není všechno, ale pokud nemá žádný vliv na běžný obrazový dojem (po vyvolání jako negativ), dělá se kolem toho až příliš mnoho povyku.
Vlastně chci jen vědět, zda mám od CHS II očekávat úplně jiný/nový film (což by mi nevadilo, pokud by se mi líbil), nebo zda víceméně přesně odpovídá CHS.
wosis123
Nechci se ani zdržovat nějakými detaily.
Zajímá mě ale, v čem se oba filmy liší. Podle mého názoru totiž nemá pro našeho hostitele moc smysl uvádět na trh dva podobné filmy, které si pak navzájem berou podíl na trhu – vývojové náklady jsou na to podle mě příliš vysoké!
piu58
> uvést na trh dva podobné filmy
Neměli bychom předpokládat, že byl film SILVERMAX „uveden na trh“. Objevil se totiž až příliš náhle. Možná se někde objevily masterové role filmu SCALA, což by dobře odpovídalo jeho vlastnostem. Film SCALA vychází z filmu APX 100, obsahuje však více stříbra, aby bylo možné dosáhnout vyšších hustot pro diapozitivy.
Gast
Lidi,
mám dojem, že někteří z vás si o vlastnostech filmu CHS 100 vůbec nic nepřečetli, nebo ho dokonce ani nevyzkoušeli.
CHS 100 byl ortopanchromatický film.
SILVERMAX, jako vylepšený nástupce filmu APX, je panchromatický film.
Oba filmy mají zcela odlišné vlastnosti. Například pokud jde o převod barev do šedých odstínů, jejich rozložení na křivce tónů a kontrast.
SILVERMAX jsem ještě nepoužil, APX naopak velmi často. Stejně tak CHS 100 a také jeho bratry CHS 50 a 25.
Tyto dva typy filmů mají každý svůj vlastní charakter a každý z nich je/byl svým způsobem dobrý. Proto vítám, že je nyní zajištěno jejich pokračování.
Jinak se ptám, k čemu vlastně má být toto detailní lpění. Komu prospívá měření obsahu stříbra s přesností na miligramy a podobné věci?
Vyzkoušejte tyto filmy a těšte se z jejich snímků. O to přece při fotografování jde, ne?
Díky, Morte!
Počkejte si raději, až bude film na trhu. Jinak z toho bude zase taková fiktivní diskuse.
SxDx
Nejde mi (resp. mně) přece o to, abych film kritizoval ještě předem. Naopak – pokud se mi bude líbit a cena bude přiměřená, koupím si ho už jen proto, že to bude jeden z mála klasických filmů o citlivosti 100, který budu moci použít ve všech formátech od KB až po 8x10". FP4 a Fomapan se mi například nelíbí.
Jde mi především o to, co od toho filmu mohu očekávat. Přiblížili se co nejvíce k CHS (možná dokonce k produktu, který je z hlediska obrazového výsledku téměř k nerozeznání), nebo vlastně jen převzali „zvučně znějící“ název, aby dali najevo, že na trh přichází nový, klasicky sestavený film s citlivostí 100. Obojí by mě potěšilo, ale to první mnohem více.
AchimBauer
Všechno je skvělé, ale...
[size=3]Stejný nosič jako u CHS 100 (PET) s možností vyvolat film jako reverzní[/size]
[size=3]Speciální povrchová úprava, která téměř zcela potlačuje light-piping[/size]
Je reverzní vyvolání opravdu tak žádoucí, že by to měly umět všechny nové filmy?
Proč prostě nepoužít normální zabarvený nosič a ušetřit si tak problémy, které lze téměř úplně potlačit?
S pozdravem
Henning
AchimBauer
Jejda, něco se pokazilo,
tak tedy text k citátu.
Myslím, že existuje ještě jeden důvod pro PET: když se podíváte na technický list starého modelu CHS, zjistíte, že formáty KB a svitkový film mají stejnou tloušťku nosiče, na rozdíl od filmů jiných výrobců, u nichž se tloušťka triazetátového nosiče liší.
To znamená 2 formáty v jednom balení. Předpokládám, že to je cena za malou sérii.
S pozdravem Achim
CPD
[size=3]

[/size]
- [size=3]Kompletní pokrytí formátů od 35 mm přes svitkové filmy až po extra velké ploché filmy [/size]
[/list]
Doufejme! Neustálé omezení na 35mm film je totiž strašně otravné. A jak vím, nejen pro mě.
Ciao!
MirkoBoeddecker
Znamená to tedy, že co se týče obsahu stříbra platí SILVERMAX > CHS II > zbytek světa, nebo je CHS II v tomto ohledu „horší“ než CHS?
Ne, tak jednoduché to není. Vše je třeba posuzovat v souvislostech.
Existují například emulzní systémy, které dosahují vysoké krycí schopnosti s velmi malým množstvím stříbra.
Mezi ně patří filmy s plochými krystaly. Kdybychom těmto filmům přidali více stříbra, aby byly „lepší“, velmi rychle by se zhoršily (staly by se příliš strmými).
Jiné emulzní systémy mají horší krycí schopnost a potřebují více stříbra, aby vůbec dosáhly DMax. Tam je pak také větší možnost „přidání“.
Mikrofilmy si vystačí „prakticky bez stříbra“ a poskytují také úžasné výsledky.
Záleží také na citlivosti/velikosti zrna. Obecně (pokud ve svém uvažování nepřeskakujeme mezi plochokrystalickými a klasickými emulzemi) se s citlivostí zvyšuje potřeba nanášení stříbra.
Ve filmu SILVERMAX máme hodně stříbra, protože si myslíme, že tam ještě něco je mimo měřicí křivky.
Přísně podle měřicí křivky je TMAX 100 měřítkem všech věcí. Žádný jiný film není dokonalejší.
Mnoho umělců však instinktivně (a k velkému rozhořčení pánů v bílých pláštích v bývalých výzkumných laboratořích bývalého průmyslu) vytrvale inklinuje k variantám, které jsou relativně obdařeny větším množstvím stříbra. A to i v rámci sortimentu jediného dodavatele.
K popisu toho se pak používají pojmy jako „tavnost“, „šedé hodnoty“, „krémovitost“ atd.
To se nedá změřit, jen cítit.
U SILVERMAXu lze změřit rozšířený rozsah kopírování. Tím přece jen porazil Max.
CHS 100 II si vystačí s o něco menším množstvím stříbra než CHS 100. Samozřejmě se jedná o jiný film.
Proto je tam to „II“.
Fotokemika již neexistuje. Nikdo by v tak krátkém čase nedokázal 1:1 zkopírovat to, co se tam dělo. Úplný nový vývoj dnes také již není možný.
MirkoBoeddecker
Snad ano! Neustálé omezení na 35mm film je totiž fakt otravné
Finanční partneři, pojďte sem! Přijďte všichni! Kdokoli chce, může se přidat, dát na stůl miliony a pak společně vyrobíme všechny typy emulzí ve všech formátech!
Jinak: Znovu si promyslete, co se tím „stále“ myslí.
Mirko