Winterlandschaft
Vážení členové fóra,
potřeboval bych odbornou radu ohledně zvětšovacího přístroje Meopta Opemus 6, který jsem nešťastně přišrouboval. Jelikož jsem na fóru nový, omlouvám se, pokud neznám některé zvyklosti komunikace na fóru a neúmyslně je poruším.
Fotografuji asi tři roky, začínal jsem se stavebnicí dírkové komory, dále jsem se zdokonaloval s Agfa Isola I, kterou jsem našel doma, a nakonec jsem skončil u Yashica Mat 124 G.
Asi před dvěma lety jsem si pořídil zvětšovací přístroj a sám jsem s ním vytvářel zvětšeniny. No, některé snímky dokonce vypadají dobře! (i když mám ten neprofesionální pocit, že expoziční časy jsou velmi krátké)
Zkrátka, minulý týden jsem Opemus odšrouboval. Když se podíváte na zvětšovací přístroj, uvidíte tam dva šrouby, které jsem povolit. Tyto šrouby držely obrácenou černou kovovou misku a pod ní objímku pro 150 W žárovku. Když jsem to chtěl zase celé sešroubovat, nenašel jsem na objímce žárovky žádné otvory, které by měly správnou velikost pro uchycení šroubů. To znamená, že když prostrčím oba šrouby otvory v kovovém krytu a otvory v obrácené misce a pak k nim zespodu přiložím objímku žárovky, šrouby nikam nezapadnou.
Co jsem udělal špatně? (Kromě toho, že jsem našrouboval zvětšovací přístroj)
Byl bych rád, kdyby mi někdo mohl pomoci, protože zvětšování mě opravdu bavilo.
S pozdravem
Markus
Commander8x
Právě jsem se podíval: ty dva šrouby ve víku drží uvnitř objímku žárovky, nemají nic společného se zavíráním víka.
Po sejmutí krycí desky tedy nejprve přišroubuj objímku k víku. K tomu musíš objímku otevřít, abys zjistil, kam se dostaly protikusy šroubů ve víku. Až to najdeš: vše pěkně zašroubuj a uzavři objímku. Pak vlož žárovku.
Na závěr zavěs víko vpředu do krytu (uvnitř jsou dva kolíky, které zapadají do háčků ve víku). Poté víko přitlač dolů a přišroubuj jedinou šroubkou na zadní straně krytu (na horním okraji). Kryt má vzadu jazýček se závitovým otvorem, který patří zevnitř za zmíněný otvor, poté se přišroubuje zvenku – hotovo.
S pozdravem Matthias
Winterlandschaft
Ahoj Matthiasi,
moc děkuji. V balení skutečně byly dvě matice navíc. Sestavení pak sice bylo trochu složitější, ale teď už vše zase funguje.
S pozdravem
Markus