Winterlandschaft
Drodzy członkowie forum,
potrzebuję fachowej porady w sprawie nieprawidłowo zamontowanego powiększalnika Meopta Opemus 6. Ponieważ jestem nowy na forum, proszę o wyrozumiałość, jeśli nie znam niektórych zwyczajów panujących na forum i nieumyślnie je naruszam.
Fotografuję od około trzech lat. Zaczynałem od zestawu do budowy aparatu otworkowego, następnie rozwijałem się, korzystając ze znalezionego w domu aparatu Agfa Isola I, aż w końcu trafiłem na Yashica Mat 124 G.
Około dwa lata temu kupiłem powiększalnik i sam wykonałem nim odbitki. Cóż, niektóre zdjęcia nawet się udają! (chociaż mam nieprofesjonalne wrażenie, że czasy naświetlania są bardzo krótkie)
Krótko mówiąc, w zeszłym tygodniu odkręciłem Opemus. Patrząc na powiększalnik, widać tam dwie śruby, które odkręciłem. Śruby te trzymały odwróconą czarną metalową miseczkę, a pod nią oprawkę na żarówkę 150 W. Kiedy chciałem to wszystko z powrotem skręcić, nie znalazłem jednak w oprawie żarówki otworów, które miałyby odpowiedni rozmiar, aby wpasować śruby. Oznacza to, że kiedy wkładam obie śruby przez otwory w metalowej pokrywie i przez otwory w odwróconej miseczce, a następnie przytrzymuję oprawę żarówki od dołu, śruby nigdzie nie pasują.
Co zrobiłem źle? (Oprócz przykręcenia powiększalnika)
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi pomóc, ponieważ powiększanie sprawiło mi już sporo frajdy.
Pozdrawiam
Markus
Commander8x
Właśnie sprawdziłem: dwie śruby w pokrywie mocują oprawkę żarówki wewnątrz; nie mają one nic wspólnego z zamykaniem pokrywy.
Po zdjęciu płyty czołowej należy więc najpierw przykręcić oprawkę do pokrywy. W tym celu musisz otworzyć oprawkę, aby sprawdzić, gdzie znajdują się elementy pasujące do śrub w pokrywie. Gdy już je znajdziesz: wszystko ponownie ładnie przykręć i zamknij oprawkę. Następnie włóż żarówkę.
Na koniec zaczep pokrywę z przodu obudowy (w środku znajdują się dwa kołki, które wpinają się w zaczepy w pokrywie). Następnie dociśnij pokrywę i przykręć ją jedną śrubą z tyłu obudowy (na górnej krawędzi). Pokrywa ma z tyłu wypustkę z otworem gwintowanym, która powinna znaleźć się od wewnątrz za wspomnianym otworem, a następnie należy ją przykręcić od zewnątrz – gotowe.
Pozdrawiam, Matthias
Winterlandschaft
Cześć Matthias,
Bardzo dziękuję. Rzeczywiście, w zestawie były dwie dodatkowe nakrętki. Montaż okazał się jednak trochę kłopotliwy. Ale teraz wszystko znów działa.
Pozdrawiam
Markus