Rolf-Werner
„Nedávno“ na sousedním fóru někdo zmínil, že filmy Cinestill se v procesu C41 vlastně vyvolávají křížově. Jelikož stabilizátory barev prý nejsou zcela kompatibilní, musel bych počítat s tím, že filmy budou mít barevný nádech v kratším čase.
€
Zatím jsem provedl expozici a sám vyvolal pouze jeden film s citlivostí 800 a byl jsem jím fascinován. Proto jsem si na fineartforum dokoupil ještě pár kusů a další čeká na své použití.
€
Co si o tom myslí odborníci, možná Mirko něco zaslechl? Obecný názor zněl asi takhle: „To je něco pro lidi, kteří jen naskenují a pak vyhodí.“ Já jsem ale „plně analogový“, takže negativy by měly vydržet alespoň trochu... ;)
€
Díky za všechny rady!
€
Rolf
€
MirkoBoeddecker
Na čem je tento „mýtus“ založen?
Cinestill se nevyvolává metodou Cross. Oba procesy jsou negativní. ECN poskytuje především jemnější výsledky, protože film se má později kopírovat.
Pro analogové zvětšeniny ve vlastní barevné laboratoři se proto kinofilm v ECN nehodí; s Cinestillem a C-41 získáte negativy, které se lépe kopírují.
Vzhledem k malému počtu funkčních molekul barevných kopulantů se také jeví jako nepravděpodobné, že by se v ECN skutečně používal jiný ekvivalent kopulantu než v procesu C-41.
Přesnější informace by se daly zjistit porovnáním receptur. Má někdo po ruce recepturu ECN?
Není v tom také CD4?
€
Máme zde vzorky k posouzení od roku 2010. Dosud bez výhrad. Dlouhodobější testy zatím nejsou k dispozici.
V žádném případě tedy nelze hovořit o „naskenování a likvidaci“.
Kde je ten druhý vlákno? V poslední době se zase šíří spousta spekulací. Někdo se zase nudí.
€
S pozdravem,
€
Mirko
Sandro
ECN-2 obsahuje stejně jako E6 látku CD3. Někdy vyvolávám fotografie v domácím roztoku ECN-2.
Sandro
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Rolf-Werner
Ahoj,
chvíli to trvalo, protože jsem se sem posledních pár dní nemohl podívat. Teď jsem ale ten starý vlákno znovu našel, tady si můžete přečíst (zhruba od poloviny, ale začátek je taky zajímavý), co mi od té doby běží hlavou:
https://aphog.de/forum/index.php/Thread/43358-Funktionsweise-E6-Stabilisierbad/?postID=397337#post397337
Mimochodem, nenechám se odradit od dalšího fotografování na film. I pro analogové vyvolávání mi připadá příliš zajímavý, už jen kvůli vyvážení barev. To by se u Portry 800 nebo podobného filmu muselo pracně odfiltrovat.
Doufám, že je odkaz pro vás čitelný.
Pozdravy
Rolf
Rolf-Werner
Máte k tomu nějaký názor, nebo je ten odkaz nečitelný?
€
S pozdravem
Rolf
Photux
Myslím, že jen málokdo z přítomných rozumí barevným procesům natolik, aby mohl posoudit, zda použití jiných barevných kopulantů negativně ovlivňuje stabilitu.
€
Každopádně mi je nyní jasné, proč Kodak sám neuvádí na trh produkt jako Cinestill – přece jen by bylo jistě snazší při výrobě vůbec nepoužít vrstvu Remjet, než ji poté pracně odstraňovat. Ale jednak je bez ní ochrana proti světelným halům nedostatečná, pokud tomu dobře rozumím, a jednak C-41 vlastně není ten správný proces. Použití jiné ochrany proti světelným halům nebo žádná ochrana by byla ještě proveditelná, resp. přijatelná, ale pro optimální přizpůsobení filmového materiálu procesu C-41 by bylo nutné vyvinout a nalít zcela novou emulzi, což se jistě nevyplatí – zejména proto, že by si tím společnost prakticky sama vytvořila konkurenci.
€
Jistě, vyvolávání Cinestillu v C-41 funguje a výsledky jsou částečně pozoruhodné, ale malá firma jako Cinestill si může dovolit uvést takový produkt na trh mnohem spíše než jeden ze světových lídrů v oblasti filmů. Také se mi vnucuje otázka, zda by případně mohla být chemie ovlivněna nevyhovujícím procesem vyvolávání – u E-6 v C-41 nebo naopak se o tom občas také mluví.
€
Ale zpět ke stabilitě: Vyvolaný materiál se nezdá být zcela nestabilní a pokud jde o dlouhodobé skladování, je třeba vzít v úvahu, že ani správně vyvolaný barevný materiál není nutně dlouhodobě stabilní, zejména levnější spotřebitelské filmy. Tento aspekt mi dosud připadal poněkud opomíjený. Z tohoto důvodu je možná nejlepší si s tím příliš nelámat hlavu a prostě si fotografování užít.
€
Osobně jsem filmy Cinestill ještě nevyzkoušel, ale jsem vděčný za každé smysluplné obohacení analogového trhu. Barevné filmy s citlivostí pod ISO 100 jsou už snad jen Velvia, a i když jsou filmy s citlivostí 100 velmi bohaté na jemné zrno, přesto oceňuji možnost fotografovat na slunci s široce otevřenou clonou – v tomto případě méně znamená více. A filmy pro umělé osvětlení bohužel kromě Cinestillu už vůbec neexistují, k mé velké lítosti (snad mi zásoby Ektachrome 64T ještě chvíli vydrží...).
Wolfgg
Raffay k tomu kdysi řekl, že vývojky barev lze navzájem zaměňovat, pokud se přizpůsobí i přísady. A 4,4 g CD3 by odpovídalo 3 g CD4 nebo 2,4 g CD1.
Nahrazení CD3 za CD4 tedy nemusí nutně znamenat zhoršení trvanlivosti.
Rozdíl mezi CD3 a CD4 spočívá ve vzorci v zbytku visícím na pravém atomu dusíku:
CD3: C2H4NHSO2CH3
CD4: C2H4OH
Za zmínku stojí také Neofin-Color od Tetenalu. Ten dokázal v jedné lázni vyvolat barevné negativní filmy Kodak a Agfa (starý proces), ačkoli měly zcela odlišnou strukturu (např. Agfa CN17, CNS20 a Kodak Ektacolor-S, Vericolor II, Kodacolor II atd.). A v mém archivu nevím o žádné horší trvanlivosti barviv ve srovnání s originálními chemikáliemi.
Pro jistotu použijte stabilizátor s formalinem, strach z něj mi připadá dětinský. Před 40 lety jsem často celé hodiny cítil štípání formalinu v nose a dodnes jsem nikdy nebyl vážně nemocný. Možná právě proto :)
Před chvílí jsem jel na kole a před sebou jsem měl čerstvě nastartovaný studený benzínový motor, což mi připadalo mnohem znepokojivější než formalin.
S pozdravem Wolfgang
Wolfgg
Ještě jedna poznámka:
V roce 1995 jsem se dostal k receptuře Neofin-Color a okamžitě jsem ji namíchal z chemikálií.
Ta byla založena na CD1 místo CD4, a tak jsem byl poněkud skeptický. Výsledek mě však nezklamal, všechny barvy seděly. Stejně tak i masky.
Zkušební negativy z té doby ještě existují a jsou mezitím téměř 23 let staré. Trvanlivosti barev tato odchylka od C41 dosud neublížila, všechny 3 barevné vrstvy existují stále stejně jako u filmů vyvolaných současně v C41 podle typu. Zde k posouzení právě pořízený sken filmu Agfa Ultra, který byl tehdy „vyvolán“ v CD1-Neofinu:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Film tedy dodnes nezazlívá nesprávný CD.
S pozdravem Wolfgang
Rolf-Werner
No dobře, moc děkuju za vaše názory! Tak jsem měl správný pocit (nic víc to nebylo). Ale dá se dneska ještě sehnat formalín, respektive stabilizační roztok s obsahem formalínu?
€
Wolfgangu, kde se dá sehnat surová chemie, aby si člověk mohl něco takového namíchat sám? Jsem v tom docela laik, jen by mě to zajímalo. A proč se to dělá? Aby se vždycky měla čerstvá směs? Nebo prostě jen pro radost? :)
€
Pozdravy
Rolf
Wolfgg
Ahoj Rolfe-Wernere,
proč surová chemie? Zaprvé proto, že surová chemie vydrží nekonečně dlouho. Zadruhé proto, že máš vždy stejnou chemikálii, takže tě nemohou překvapit změny na straně výrobce. To totiž může způsobit spoustu zbytečné práce zejména uživatelům zónového systému. Navíc si můžeš pohrát s recepturami. Nebo namíchat to, co už není (k dostání). Například vývojku Pota, která krásně zjemní dokumentární filmy. Nebo pyrosoupy (např. Pyrocat-HD pro extrémní stacionární vývoj). Některé věci jsou dokonce opravdu levné, když jako alkalikum použiješ prací sodu ze supermarketu (nebo drogerie).
Je to prostě univerzální stavebnice, od nejjednoduššího černobílého vývojky až po složitý E6 je možné vše, a to v jakémkoli potřebném (často momentálně jen malém) množství. Obrovské pole pro experimentování. Ale je třeba mít určitý idealismus. Ve srovnání s hotovými chemikáliemi to zabere čas, takže to není nic pro lidi s chronickým nedostatkem času. A musí se pracovat velmi přesně (žádné špatné vážení, žádné záměny). Je nutná váha s rozlišením 0,01 g a motorový mixér.
Kde to sehnat: Zkus se podívat na stránkách pana Moerscha na surové chemikálie.
S pozdravem Wolfgang
Rolf-Werner
Ano, Wolfgangu, to zní rozumně, ale pro mě to asi není to pravé.
€
I tak ti moc děkuji za tvůj popis! Podívám se k Moerschovi...
€
S pozdravem
Rolf
biesifoto
...
Teď mi ale alespoň dochází, proč Kodak sám na trh neuvádí produkt jako Cinestill – přece jen by bylo jistě snazší při výrobě tuto vrstvu Remjet vůbec nenanášet, než ji pak pracně odstraňovat. Na jedné straně je ale bez ní ochrana proti světelným halům nedostatečná, pokud tomu dobře rozumím, a na druhé straně proces C-41 prostě není ten správný. Použití jiné ochrany proti světelným halům nebo žádná by byla ještě proveditelná, resp. přijatelná, ale pro optimální přizpůsobení kinofilmu procesu C-41 by bylo nutné vyvinout a vyrobit zcela novou emulzi, což se jistě nevyplatí – zejména proto, že by si tím společnost vytvořila vlastní konkurenci.
...
Tento film přece existuje už dlouho – jmenuje se Portra 160 a Portra 400...
Kodak při představení poslední generace Portry tehdy zvlášť zdůraznil, že technologicky vychází z jejich nejnovějších vývojových výsledků v oblasti kinematografického filmu – tedy ze série Vision 3.
S pozdravem a veselé svátky,
Thomas
Rolf-Werner
To možná ano – ale jsou to filmy určené pro denní světlo, ne pro umělé osvětlení. A to je podle mě důležitý faktor, protože v oblasti barev reagují úplně jinak.
?
Navíc se mi líbí ty haló efekty :)
?
Použil jsem 35mm Cinestill 800 na vánočním trhu a byl jsem zase nadšený. Tenhle úplně speciální vzhled s Portrou 800 nedosáhneš.
?
Pozdravy
Rolf