Cześć, Klaus!
O ile mi wiadomo, projektory do formatu 9x12 (4x5) są dostępne u firmy Gütschmann (lub jej następców).
Dobrze wiedzieć! Posiadam Linhof 6x7, przypuszczam, że pochodzi on od firmy Liesegang. Co prawda jest to projektor z epoki kamienia łupanego, ale mimo to dość dobrej jakości.
Możliwą błoną płaską byłaby ewentualnie nowa wersja CHS II firmy ADOX.
Byłoby to oczywiście wspaniałe. Od dłuższego czasu szukam zamiennika dla SCALA. Kiedyś na spotkanie w sprawie zlecenia zabrałem ze sobą wielkoformatowe diapozytywy SCALA wraz z kilkoma płytami świetlnymi 4x5". Wywarło to niesamowite wrażenie!
Może moglibyśmy wspólnie przygotować coś na fineartforum (listopad 2013)?
Byłbym tym bardzo zainteresowany. Jednak przez ostatnie pół roku byłem bardzo chory i nie wiem, jak potoczą się moje sprawy zawodowe. Oznacza to, że w tym roku na pewno mi się to nie uda.
Ale: z zawodu jestem historykiem architektury i od wielu lat fotografuję greckie świątynie w Azji Mniejszej, Magna Graecia i oczywiście w Grecji w formatach 13x18 cm (pierwotnie chciałem trzymać się tego formatu i posiadam w tym celu aparat Technika V 13x18 cm, ale tak się składa, że nie mogłem go używać, po prostu zbyt często poruszam się pieszo lub na rowerze, nie zawsze mogłem z niego korzystać), 4x5", 6x7 cm i 6x6 cm. Ponadto posiadam wiele zdjęć historycznej Frygii. Chciałbym kiedyś zaprezentować te zdjęcia.
Wszystkie to są negatywy czarno-białe. Od dawna zamierzam wykonać z tych negatywów slajdy. Nie mam jednak w tym zakresie prawie żadnego doświadczenia.
Ale ponieważ jestem naprawdę bardzo zainteresowany Twoją propozycją! – Czy moglibyśmy wyznaczyć sobie rok 2014?
Moja strona internetowa znów jest dostępna w sieci.
Dzięki! Już widziałem! ;-)
Pozdrawiam
CP