...mám blbou otázku – deset rolí Supermaxu přece není zadarmo – tak proč si pak přidělávat starosti s jinými vývojkami? Vyvolávej své filmy ve vývojce Supermax podle návodu a je to... Zvlášť jako začátečník by ses měl vyhýbat experimentům a prostě sázet na osvědčené kombinace filmu a vývojky...
To je pravda :-) Těch deset rolí SILVERMAXu nebylo zadarmo, ale na dovolenou jsem si chtěl vzít dostatek materiálu. Musel jsem totiž na cestách pravidelně krmit svůj fotoaparát, jinak by mi vyhladověl. Na druhou stranu jako student trochu hlídám, jak vynakládám prostředky. RODINAL/ADONAL je v laboratoři k dispozici zdarma a své úplně první krůčky s různými filmy (v naprostém nepořádku) jsem udělal právě s touto vývojkou. Teď jsem to chtěl zkusit s jedním filmem a pořádně se do něj vžít.
Frustrace je tedy předem daná...
Od frustrace mám ještě daleko. Spíš se chci naučit, na čem je třeba zapracovat, a zároveň zjistit, co není dobrý nápad. Moje negativy nejsou tak důležité, abych si nemohl dovolit chyby... Myslím, že to je pro mě mimo jiné to kouzlo analogové černobílé fotografie.
Díky už teď za všechny rady!