DavorKondenar
Czy ktoś zna czasy wywoływania dla
wywoływania metodą push
Efke (ADOX CHS) 100 €[font=tahoma,geneva,sans-seri[size=4]wyższa czułość [/size]
Efke (ADOX CHS) 50 € [font=tahoma,geneva,sans-seri[size=4]wyższa czułość [/size]
Efke (ADOX CHS) 25 € [font=tahoma,geneva,sans-seri[size=4]wyższa czułość [/size] ?
Mam ILFORD MICROPHEN i ID - 11.
Pozdrawiam
Davor Kondenar
TR
Cześć, Davor. Ogólnie rzecz biorąc, czułości filmu nie da się „zwiększyć” za pomocą wywoływacza. Tylko Microphen jest w stanie, mówiąc w uproszczeniu, „wydobyć” więcej z obrazu utajonego. „Pushen” oznacza zawsze jedynie podbicie tonów średnich i jasnych, czyli zwiększenie kontrastu. Twoje cienie będą zazwyczaj pozbawione szczegółów lub będą miały ich niewiele.
DavorKondenar
[size=4]„Wrażliwość filmów czarno-białych można zwiększyć o 2–3 stopnie przysłony poprzez wydłużenie czasu wywoływania [/size][size=4]. Należy jednak pamiętać o następujących kwestiach:[/size]
[size=4]Wydłużony czas wywoływania prowadzi przede wszystkim do zwiększenia kontrastu i ziarnistości. Osiągalne [/size][size=4]wykorzystanie czułości zależy w znacznym stopniu od kontrastu motywu.[/size][size=4]Dlatego ważne jest, aby wszystkie parametry (kontrast, ziarnistość i czułość) [/size][size="1"][size="1"][size=4]były jak najlepiej do siebie dopasowane, tzn. wykorzystanie czułości powinno[/size][/size][/size]
[size="1"][size="1"][size=4]być jak najwyższa, ziarnistość jak najmniejsza, a kontrast nie powinien być zbyt ostry." Cytat z Tetenal.[/size][/size][/size]
[size="1"][size="1"][size=4] Pozdrawiam[/size][/size][/size]
[size="1"][size="1"][size=4] Davor [/size][/size][/size]
[size="1"] [/size]
[size="1"] [/size]
[size="1"] [/size]
piu58
> Mówiąc wprost, tylko Microphen jest w stanie „wydobyć” więcej z utajonego obrazu.
Dotyczy to nie tylko Microphenu, ale wszystkich wywoływaczy na bazie fenidonu (fenidon i jego pochodne). Zysk wynosi około 1/3 stopnia przysłony.
HenningH
Z mojego całkowicie niepotwierdzonego naukowo doświadczenia wynika, że film 25 ISO dobrze naświetlał się przy czułości 40 ASA, a film 50 ISO przy 80 ASA. Jako wywoływacz używałem przede wszystkim A49 i D-76, ale sprawdził się też HC-110.
(Dotyczy to ostatnich partii, które miały jeszcze barwiony nośnik.)
Wolf_XL
...po prostu nie rozumiem sensu „podkręcania” filmu 25 lub 50, skoro mogę po prostu kupić film 50 lub 100... Producenci filmów z pewnością mieli jakiś powód, by sprzedawać filmy w określonych klasach czułości.
Można to obracać jak się chce – „pchanie bez wyrzutów sumienia” jest jak „odchudzanie bez głodowania”... ;-)
piu58
> „Trening bez żalu” to jak „odchudzanie bez głodowania”.
To drugie jest możliwe. Po kilku tygodniach rygorystycznej diety nie odczuwasz już głodu, ponieważ organizm już dawno przestawił się na metabolizm tłuszczów.
Ale trening bez utraty masy mięśniowej to złudzenie.