Olivinyl
Ahoj všichni,
pořídil jsem si zvětšovací přístroj Kaiser VCP 3501 s barevnou směšovací hlavou, abych nahradil svůj Durst M301 s objektivem Rodenstock Trinar 4,0 50 mm.
Co si myslíte o přístroji Kaiser ve srovnání s Durstem? Durst jsem dosud používal s filtry Ilford Multigrade. Nyní bych chtěl pro gradaci použít barevnou směšovací hlavu.
Negativy v Durstu M301 by měly mít gama 0,55, jak je tomu u Kaisera? Gama = 0,63?
Který z těchto objektivů je lepší?
Co vše musím u Kaisera vyměnit, abych mohl zpracovávat formát 6x6? Objektiv, dvojitý kondenzor, filmová deska... může kondenzor pro formát 6x6 zůstat namontovaný i pro formát 24x36?
Je použití skla AN u aparátu Kaiser VCP nezbytně nutné? U aparátu Durst se mi občas na zvětšeninách objevovaly kruhy.
Otázky, otázky... uvítal bych také vaše tipy a zkušenosti.
S pozdravem Oliver
AchimBauer
Ahoj Olivere,
Oba zvětšovací přístroje neznám. Mám ale ve své temné komoře dva modely Kaiser: starší pro formát KB s opálovou lampou a novější pro formáty od KB až po 6×7 s multigradovou lampou a hlavou pro míchání barev.
Oba vypadají stejně, ale nejsou kompatibilní.
Pokud máš kulaté kondenzorové čočky v kulatém plastovém rámečku, pak se jedná o velmi starý přístroj, u kterého se modernizace téměř nevyplatí.
Pokud máš hranaté kondenzory, vypadá to, že by se k nim mohly hodit ty současné. (nebo nehledej) Nejlepší je, když zjistíš rok výroby, jinak pošli e-mail se sériovým číslem na Kaiser s dotazem, které díly jsou potřeba.
Odpověď obvykle dostaneš do týdne. Často je ale levnější počkat, až se na eBayi objeví cenově dostupný přístroj, ale pozor: hlavy nejsou v závislosti na sérii zaměnitelné, jak jsem si to už u svých vyzkoušel.
Co se týče optiky, Trinar neznám, ale myslím, že Rodagon je lepší.
S pozdravem Achim
AchimBauer
Ještě jednou ahoj,
Zapomněl jsem, že bych rád měl dole masku bez skla a nahoře sklo,
S pozdravem Achim
Tandemfahren
Ahoj Olivere,
co se týče přestavby na formát 6x6, radil bych ti spíš počkat na kompletní přístroj nebo hlavu. Ale dobře – u firmy Kaiser ti určitě pomohou.
Tvoje nová hračka by měla být mechanicky výrazně lepší než ta stará. Měl jsem obě. Stejně tak optika, i když se trojčočkové objektivy často podceňují – kdysi jsem měl Anaret, ten byl úžasný.
Pro formát 6x6 potřebuješ 75 nebo 80 mm, Schneider Componon-S, Rodagon a Nikkor by měly být špičkou. Jestli chceš, prohrabu se pro tebe, možná ještě něco v pokladničce najdu.
V případě přestavby může kondenzor 6x6 pro KB zůstat uvnitř. Expoziční časy se trochu prodlouží, to je vše (já používám 6x7 na všechno).
AN sklo nahoře určitě není na škodu, nezávisle na přístroji. Možná se můžeš obejít bez čirého skla.
Gamma nepoužívám k určení kontrastu negativu, ale se zónou VIII na 1,25–1,35 logD to funguje docela dobře (ať už je to jakákoli gamma).
My2cts
Frank
Olivinyl
Ahoj všichni,
od té doby, co mám denzitometr, jsem si zvykl filmy testovat. Díky aplikaci v Excelu od Dr. Otta Beyera tak mohu určit hodnotu gama. Dosud jsem se snažil vyvolat všechny filmy na hodnotu gama 0,55 až 0,59, tedy zónu 8 na přibližně 1,25–1,30 logD.
Myslím, že jsem někde četl, že u zvětšovacích přístrojů s kombinovaným osvětlením by bylo optimální gama 0,63, proto se ptám, zda je to správně.
Bylo mi jasné, že pro formát 6x6 potřebuji jiný objektiv. Podívám se, jaký kondenzor je nainstalován. Bylo by hezké, kdybych mohl provést přestavbu.
Podle návodu je nainstalován dvojitý kondenzor pro formát 24x36 č. 4443 (tedy ten kulatý) a pro formát 6x6 potřebuji č. 4442. Číslo 4442 není v aktuálním katalogu Kaiser uvedeno, ale číslo 4542 (pro formát 6x6) je uvedeno a bez omezení pro přístroje do 10/1994, před řadou 05.
Zobrazovací deska je buď 4435 s rovným sklem, nebo 4486 bez rovného skla, to bohužel zatím nedokážu říct.
Pro formát 6x6 bych pak potřeboval obrazovou desku 4434 nebo 4485.
Možná se jim podaří ty díly ještě sehnat, pak bych mohl svůj Rolleicord konečně zprovoznit.
Kde se nachází AN sklo? Nad obrazovou deskou? K čemu je sklo pod obrazovou deskou?
S pozdravem Oliver
SxDx
Zkus nejprve zjistit, jakou expozici potřebuješ pro dosud vyvolané filmy. Pokud je musíš pravidelně silně stahovat, můžeš vývoj upravit odpovídajícím způsobem.
Ve svém aparátu Kaiser používám masky bez skla a ani u formátu 6x7 nemám žádné problémy s rovinností. Vše však provádím pouze na krátké straně o délce 20 cm, protože větší formáty nemám rád.
Olivinyl
Ahoj,
U mě to taky nebude větší než 20x30, většina zvětšenin má rozměry 10x15 a 18x24.
Spodní sklo je tedy nutné pouze pro rovinné umístění a horní jako AN sklo.
Pak už jen musím najít kondenzor pro formát 6x6, 75 nebo 80 mm, a formátové masky 6x6 pro knižní projekční pult.
S pozdravem Oliver
WolfgangF
Ahoj Oliy,
systém V zvětšovacích přístrojů Kaiser se dá velmi dobře vylepšit.
V horní části skříně pod hlavou pro míchání barev se nachází kulatý kondenzor, upevněný dvěma šrouby.
Tento kondenzor lze vyměnit za kondenzor 6x6 č. 4542 nebo 6x7 č. 4441. Na eBayi se prodávají za cca 60 €.
Potřebuješ k tomu odpovídající formátové vložky, 6x6, 6x7, každou cca 10 až 15 použitých, a u kondenzoru 6x7 by bylo třeba vyměnit i větší zásuvku na filtry č. 4448.
Kromě toho potřebuješ pro směšovací hlavu barev rozptylovací sklo 6x6/6x7.
Takže až do formátu 6x6 je to jen malá investice při zachování stejné kvality.
Já sám jsem takto upgradoval z formátu 6x6 na 6x9.
Hodně štěstí
Wolfgang
AchimBauer
Ahoj Olivere,
Doufám, že se obrázky podaří nahrát; na nich je vlevo starý systém a vpravo nový, na který by možná bylo možné provést upgrade. Nejlepší ale bude ověřit si to u firmy Kaiser pomocí sériového čísla.
Formát nebo skleněná vložka 4434, 4485, kondenzátor 4542.
Ale jen možná, protože to není tak jednoduché, jak to popsal Wolfgang. Rád bych svůj přístroj přestavěl na formát 6x9, ale k tomu bych potřeboval spodní část hlavy přístroje a novou osvětlovací hlavu.
To úplně jednoduché jde jen u těch úplně nových.
S pozdravem Achim
WolfgangF
Ahoj Oly, ahoj Achime,
musím se trochu opravit.
Přestavba je tak jednoduchá, jak je popsáno, u modelů VCP 3501 a 6001 však funguje pouze do formátu 6x7,
moje přestavba na formát 6x9 proběhla u novějšího systému V ooo5, VCP 6005, a je možná i u modelu VCP 3505.
V příloze zasílám návod na přestavbu modelů 6001 a 3501.
Pokud máš zájem, rád ti jej pošlu jako PDF e-mailem.
S pozdravem Wolfgang
Olivinyl
Ahoj všichni,
návod k modelu 3501 mám, ale tu část s katalogem přestaveb jsem asi přehlédl.
Sadu pro přestavbu 4477 jsem už měl v rukou, ale nebyl jsem si jistý, jestli se hodí. Tak o ni projevím zájem.
6x6 mm je maximum, co chci dělat, a 6x7 nebo 6x9 jsou pro mě naprosto nepodstatné a zanedbatelné.
Až budu mít sadu pro přestavbu, podívám se po použitém objektivu 80 mm.
S pozdravem Oliver
Olivinyl
Ahoj všichni,
mohl by mi někdo prosím říct, kolik se dá, má a musí dát za objektiv Schneider Componar-C 4,0/75 mm?
Nabídli mi použitý objektiv a mám navrhnout cenu.
Prosím, žádné přehnané ceny z e-shopů ;-)
Kolik ten objektiv stál v dobách německé marky?
S pozdravem Oli
sputnik
Za to bych nedal ani cent. Tříčočkový objektiv nejnižší kategorie!
Kup si pořádný šestiočkový objektiv. I ty se dnes často dají sehnat za pakatel:
http://www.ebay.de/i...&orig_cvip=true
Tady je pár cen nových šestiočkových objektivů z roku 1999 u Stochay & Ley:
Rodagon 4/80: 446 DM
totožný APO: 1096 DM
Componon S 4/80: 516 DM
totožný APO (4,5/90): 1176 DM
EL-Nikkor 4/75: 316 DM
V praxi by se „běžné“ 6čočkové objektivy neměly příliš lišit.
Apo objektivy jsou o něco lepší, ale zdaleka ne tolik, jak by se dalo očekávat podle cenového rozdílu!
Možná, že při barevném zvětšování je kvalitativní rozdíl větší. To nevím.
I čtyřčočkový Anarat 4,5/80 má být docela dobrý. TÉDY stál 129 DM, tedy rozhodně méně než výše uvedené objektivy.
Při dnešních cenách na trhu s použitým zbožím by cenový rozdíl měl být spíše kolem 20 nebo 30 eur. NA TOM bych já nešetřil.
Koneckonců, optika V je při zvětšování to nejdůležitější!
Aha, co se týče ceny nového kusu. Componar C se zdá být velmi starým kouskem, bohužel k němu nemohu najít cenu. Componar S, který však již byl čtyřčočkový, stál v roce 1999 v výše citovaném katalogu 186 DM.
Olivinyl
Díky, S.
Tak to s tím Componarem C nechám být a počkám si na Rodagon 4/80.
S pozdravem Oliver
AchimBauer
Ahoj Olivere,
podívej se na stránku www.secondhanddarkroom.co.uk. Najdeš tam přehled téměř celého sortimentu.
S pozdravem Achim
WolfgangF
Ahoj Oly,
podívej se sem na aphog
http://www.aphog.de/forum/viewtopic.php?f=12&t=23725
S pozdravem Wolfgang
Olivinyl
Škoda, momentálně ten odkaz nemůžu otevřít, protože mám problémy s registrací na Aphog.de
LG Oliver