Olivinyl
Witam wszystkich,
Kupiłem powiększalnik Kaiser VCP 3501 z głowicą mieszającą kolory, aby zastąpić mój model Durst M301 z obiektywem Rodenstock Trinar 4,0 50 mm.
Co sądzicie o modelu Kaiser w porównaniu z Durstem? Do tej pory korzystałem z Dursta z filtrem Ilford Multigrade. Teraz chciałbym używać głowicy mieszającej kolory do gradacji.
Negatywy w Durst M301 powinny mieć gamma 0,55, a jak jest w przypadku Kaisera? Gamma = 0,63?
Który obiektyw z tych dwóch jest lepszy?
Co muszę wymienić w Kaiserze, aby móc pracować w formacie 6x6? Obiektyw, podwójny kondensor, stolik filmowy... czy kondensor 6x6 może pozostać zamontowany przy formacie 24x36?
Czy stosowanie szkła AN w modelu Kaiser VCP jest absolutnie konieczne? W przypadku Dursta sporadycznie pojawiały się pierścienie na powiększeniach.
Pytania, pytania... Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia.
Pozdrawiam, Oliver
AchimBauer
Cześć Oliver,
Nie znam żadnego z tych powiększalników. Mam jednak w mojej ciemni Duka dwa modele Kaiser: stary do formatu KB z lampą opalową oraz nowszy, obsługujący formaty od KB do 6×7, wyposażony w system Multigrade i głowicę do mieszania kolorów.
Oba wyglądają identycznie, ale nie są kompatybilne.
Jeśli masz okrągłe soczewki kondensora w okrągłych plastikowych oprawkach, to jest to bardzo stary sprzęt, którego modernizacja raczej się nie opłaca.
Jeśli masz prostokątne kondensory, to może być większa szansa, że pasują do niego obecne modele. (albo nie szukaj) Najlepiej byłoby, gdybyś mógł ustalić rok produkcji, w przeciwnym razie wyślij e-mail z numerem seryjnym do firmy Kaiser z zapytaniem, jakie części są potrzebne.
Zazwyczaj odpowiedź otrzymuje się w ciągu tygodnia. Często jednak taniej jest poczekać, aż na eBayu pojawi się urządzenie w przystępnej cenie, ale uwaga: głowice nie są wymienne w zależności od serii, co sprawdziłem już na moich egzemplarzach.
Jeśli chodzi o optykę, nie znam Trinara, ale myślę, że Rodagon jest lepszy.
Pozdrawiam, Achim
AchimBauer
Cześć jeszcze raz,
Zapomniałem wspomnieć, że wolę, żeby na dole była maska bezszklana, a na górze szklana,
Pozdrawiam, Achim
Tandemfahren
Cześć Oliver,
Jeśli chodzi o przejście na format 6x6, to raczej radziłbym Ci rozejrzeć się za kompletnym aparatem lub głowicą. Ale cóż – w firmie Kaiser na pewno Ci pomogą.
Twoja nowa zabawka powinna być znacznie lepsza od poprzedniej pod względem mechanicznym. Miałem oba modele. To samo dotyczy optyki, choć często nie docenia się obiektywów trójelementowych – miałem kiedyś Anaret, który był wspaniały.
Do formatu 6x6 potrzebujesz obiektywu 75 lub 80 mm, a Schneider Componon-S, Rodagon i Nikkor powinny być najlepszym wyborem. Jeśli chcesz, poszukam czegoś dla Ciebie, może mam jeszcze coś w mojej skarbnicy.
W przypadku przebudowy kondensor 6x6 do KB może pozostać na miejscu. Czasy naświetlania będą nieco dłuższe, to wszystko (używam 6x7 do wszystkiego).
Szkło AN na górze z pewnością nie zaszkodzi, niezależnie od aparatu. Być może możesz zrezygnować z przezroczystego szkła.
Nie używam gamma do określania kontrastu negatywu, ale przy strefie VIII na 1,25-1,35 logD działa całkiem nieźle (niezależnie od tego, jakie jest gamma).
My2cts
Frank
Olivinyl
Witam wszystkich,
Odkąd mam densytometr, przyzwyczaiłem się do testowania filmów. Dzięki aplikacji Excel autorstwa dr. Otto Beyera mogę więc określić współczynnik gamma. Do tej pory próbowałem wywołać wszystkie filmy przy współczynniku gamma od 0,55 do 0,59, czyli w strefie 8 na około 1,25–1,30 logD.
Wydaje mi się, że gdzieś przeczytałem, że w przypadku powiększalników z oświetleniem mieszanym optymalna byłaby wartość gamma wynosząca 0,63, stąd moje pytanie, czy to prawda.
Było dla mnie jasne, że potrzebuję innego obiektywu do formatu 6x6. Sprawdzę, jaki kondensor jest zamontowany. Byłoby miło, gdybym mógł go wymienić.
Zgodnie z instrukcją zamontowany jest podwójny kondensor do formatu 24x36 nr 4443 (czyli okrągły), a do formatu 6x6 potrzebuję nr 4442. Model 4442 nie jest wymieniony w aktualnym katalogu Kaiser, ale model 4542 (dla formatu 6x6) jest wymieniony i bez ograniczeń dla urządzeń do 10/1994, przed serią 05.
Matryca to albo model 4435 z płaską szybą, albo 4486 bez płaskiej szyby, niestety nie potrafię tego jeszcze stwierdzić.
W takim razie do formatu 6x6 potrzebowałbym matrycy 4434 lub 4485.
Może uda się jeszcze zdobyć te części, wtedy mógłbym w końcu uruchomić mojego Rolleicorda.
Gdzie znajduje się szkło AN? Nad matrycą? Co daje umieszczenie szkła pod matrycą?
Pozdrawiam, Oliver
SxDx
Sprawdź najpierw, jakiej gradacji potrzebujesz dla dotychczas wywołanych filmów. Jeśli regularnie musisz mocno wyciągać, możesz odpowiednio dostosować proces wywoływania.
W moim aparacie Kaiser używam masek bezszklanych i nawet przy formacie 6x7 nie mam problemów z płaskością. Robię jednak wszystko tylko na krótszym boku o długości 20 cm, bo nie lubię większych formatów.
Olivinyl
Cześć,
U mnie też nie będzie większych niż 20x30, większość odbitek to 10x15 i 18x24.
Więc dolna szyba jest potrzebna tylko do wyrównania płaszczyzny, a górna jako szkło AN.
Potem muszę tylko poszukać kondensora do formatu 6x6, 75 lub 80 mm, oraz masek formatowych 6x6 do stolika do zdjęć książkowych.
Pozdrawiam, Oliver
WolfgangF
Cześć Oliy,
System V powiększalnika Kaiser można bardzo łatwo rozbudować.
W głowicy obudowy, pod głowicą mieszającą barwniki, znajduje się okrągły kondensor, przymocowany dwoma śrubami.
Kondensor ten można wymienić na model 6x6 nr 4542 lub 6x7 nr 4441. Są one oferowane na eBayu za około 60 €.
Potrzebne będą do tego odpowiednie wkładki formatowe, 6x6, 6x7, po około 10 do 15 sztuk używanych, a w przypadku kondensora 6x7 konieczna będzie również wymiana większej szuflady filtrów nr 4448.
Ponadto do głowicy mieszającej kolory potrzebna jest tarcza rozpraszająca 6x6/6x7.
Tak więc do formatu 6x6 nakład jest niewielki, a jakość pozostaje niezmieniona.
Sam przeszedłem w ten sposób z formatu 6x6 na 6x9.
Powodzenia
Wolfgang
AchimBauer
Cześć Oliver,
Mam nadzieję, że uda się załadować zdjęcia – po lewej stronie widać stary system, a po prawej nowy, do którego ewentualnie można by dokonać modernizacji. Najlepiej jednak skontaktować się z firmą Kaiser i sprawdzić to na podstawie numeru seryjnego.
Format lub wkładka szklana 4434, 4485, kondensor 4542.
Ale to tylko przypuszczenie, bo nie jest to tak proste, jak opisał to Wolfgang. Chciałbym bowiem przerobić swój aparat na format 6x9, ale potrzebowałbym do tego dolnej części głowicy oraz nowej głowicy oświetleniowej.
Takie proste przeróbki są możliwe tylko w przypadku zupełnie nowych modeli.
Pozdrawiam, Achim
WolfgangF
Cześć Oly, cześć Achim,
muszę nieco skorygować to, co napisałem.
Modyfikacja jest tak prosta, jak opisano, jednak w modelach VCP 3501 i 6001 można ją wykonać tylko do rozmiaru 6x7,
Moja modyfikacja do rozmiaru 6x9 została przeprowadzona w nowszym systemie V ooo5, VCP 6005 i jest również możliwa w modelu VCP 3505.
W załączniku przesyłam instrukcję przeróbki modeli 6001 i 3501.
Jeśli jesteś zainteresowany, chętnie prześlę Ci ją w formacie PDF pocztą elektroniczną.
Pozdrawiam, Wolfgang
Olivinyl
Cześć wszystkim,
Mam instrukcję do modelu 3501, ale chyba przeoczyłem część dotyczącą katalogu do konwersji.
Zestaw do konwersji 4477 miałem już w rękach, ale nie byłem pewien, czy będzie pasował. W takim razie zgłoszę swoje zainteresowanie.
6x6 mm to największy rozmiar, jaki chcę osiągnąć, a 6x7 lub 6x9 są dla mnie zupełnie nieistotne i nie warte uwagi.
Kiedy już będę miał zestaw do konwersji, rozejrzę się za używanym obiektywem 80 mm.
Pozdrawiam, Oliver
Olivinyl
Cześć wszystkim,
czy ktoś mógłby mi powiedzieć, ile można, należy i trzeba zapłacić za obiektyw Schneider Componar-C 4,0/75 mm?
Zaproponowano mi zakup używanego obiektywu i mam podać swoją propozycję ceny.
Proszę, żadnych cen z serwisu eBay, które są po prostu nie z tej ziemi ;-)
Ile ten obiektyw kosztował w czasach marki DM?
Pozdrawiam, Oli
sputnik
Za to dałbym grosze. Trójelementowy obiektyw z najniższej półki!
Kup sobie porządny obiektyw sześcielementowy. Nawet TAKIE obiektywy często się dziś rozdaje:
http://www.ebay.de/i...&orig_cvip=true
Oto kilka cen nowych obiektywów sześcielementowych z 1999 roku w Stochay & Ley:
Rodagon 4/80: 446 DM
to samo APO: 1096 DM
Componon S 4/80: 516 DM
to samo APO (4,5/90): 1176 DM
EL-Nikkor 4/75: 316 DM
W praktyce „zwykłe” obiektywy 6-elementowe nie powinny się zbytnio różnić.
Obiektywy APO są nieco lepsze, ale nie aż tak bardzo, jak sugerowałaby to różnica w cenie!
Być może w przypadku powiększania kolorowego istnieje większa różnica jakościowa. Nie wiem tego.
Również 4-elementowy Anarat 4,5/80 ma być całkiem niezły. WÓWCZAS kosztował 129 DM, czyli zdecydowanie mniej niż wymienione powyżej modele.
Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny na rynku wtórnym, różnica w cenie powinna wynosić raczej około 20 lub 30 euro. NA TYM ja bym nie oszczędzał.
W końcu optyka V to podstawa powiększania!
Aha, co do ceny nowego egzemplarza. Componar C wydaje się być bardzo starym modelem, więc niestety nie mogę znaleźć jego ceny. Componar S, który był już obiektywem 4-elementowym, kosztował w 1999 roku w cytowanym powyżej katalogu 186 DM.
Olivinyl
Dzięki, S.
W takim razie zrezygnuję z Componara C i poczekam na Rodagona 4/80.
Pozdrawiam, Oliver
AchimBauer
Cześć Oliver,
zajrzyj na stronę www.secondhanddarkroom.co.uk. Znajdziesz tam przegląd niemal całego asortymentu.
Pozdrawiam, Achim
WolfgangF
Cześć Oly,
zajrzyj tutaj, na stronę aphog
http://www.aphog.de/forum/viewtopic.php?f=12&t=23725
Pozdrawiam, Wolfgang
Olivinyl
Cholera, nie mogę teraz otworzyć linku, bo mam kłopoty z rejestracją na Aphog.de
Pozdrawiam, Oliver