Bonderer
Výrobci fotochemických produktů se vždy snažili zbavit se odpovědnosti, volně podle hesla „vyvolávejte na vlastní riziko“.
Vyvolávám někomu jeho černobílé filmy a on preferuje RODINAL. V současné době už ADONAL.
Jelikož jsem teď na různých místech četl, že RODINAL, ADONAL atd. možná přece jen nejsou použitelné neomezeně dlouho, zavolal jsem tam, sdělil číslo šarže a zeptal se na datum výroby. A co mám říct, neví to.
„Má přece neomezenou trvanlivost, a pokud ne, tak nejdřív vyzkoušejte jeden film, jestli ta vývojka ještě dělá to, co má.“ To byla odpověď.
Haló, to snad ne, já tam chci vyvolávat filmy a ne testovat s filmy, jestli vývojka ještě funguje, a musím se spolehnout, že ta vývojka opravdu vyvolává.
Mohl bych narazit na nějakou starou zásobu a pak jsou zničené minimálně 2 filmy. Výrobce je z toho venku, protože se nedá dohledat, jak staré to je. Nebo to systému nevadí, jak je starý, hlavně že se prodal a sklad je prázdný.
Takovou legraci jsem si kdysi užil s Tetenalem, kteří prodávali vývojku přes mého prodejce, u které už více než 2 roky vypadalo balení jinak. To vzájemné obviňování, to známe, i když jsem v tomhle případě věřil spíš svému prodejci než Tetenalu.
U mých vlastních filmů by to nebylo tak tragické, ale filmy, které mi byly svěřeny, nechci tímto způsobem zkazit nebo dokonce zničit.
Proč na lahvích není uvedeno datum výroby nebo datum spotřeby?
Pak by každý věděl, na čem je, a pokud by to vzal, i když je to starší – na vlastní riziko.
Teď jsem obětoval vlastní film, abych to otestoval, neměl jsem jinou možnost. Tam, kde to obvykle kupuji, mají zrovna dovolenou, to se stává.
Škoda je učitelem, já už taky něco vyhazuji, když se mi to zdá příliš staré nebo bylo příliš dlouho otevřené.
Důležité negativy nelze nahradit, jsou nenávratně ztraceny.
Fotochemikálie, ať už jakékoli, se prostě dokoupí, ale mělo by na nich být uvedeno, kdy byly vyrobeny.
A ta údajně extrémně dlouhá trvanlivost RODINALU, ve skleněných lahvích to možná platí, ale u plastových lahví tomu nevěřím.
Ne bezdůvodně se roztoky pro analytickou chemii prodávají téměř výhradně v hnědých skleněných lahvích a na těch, které jsou v plastových lahvích, je vytištěno tučným písmem „Spotřebujte do…“.
TiMo
Ahoj Analogere,
pokud je na tom uvedeno datum spotřeby, nic to nemění. Pak se ozvou všichni ti šašci, kteří nechali svou láhev shnít na parapetu na slunci, nebo u nich došlo ke kontaminaci chemikálií, a stěžují si, že ten výrobek nevydrží tak dlouho, jak je na obalu uvedeno. Někteří si vždycky najdou něco, na co si mohou stěžovat, nebo to dokonce přímo hledají.
Pokud jsou negativy tak důležité a já si nejsem jistý, zda je vývojka ještě dobrá, udělám si prostě rychlý testovací vývoj s 5 cm filmu. Trvá to 10 minut.
Já osobně jsem nikdy neměl problémy s chemikáliemi (ADOX, Moersch, Ilford), i když jsem je používal mnohem déle, než uvádí výrobce, a skladoval je pouze v plastových lahvích.
Timgruss
Wolf_XL
...no, takový je život – nikdo ti nemůže nabídnout balíček, který by ti zajistil stoprocentní bezstarostnost, nebo by byl prostě neúnosně drahý...
Bonderer
Stačilo by mi datum výroby. Tak bych věděl, jak starý produkt dostanu – půl roku nebo tři roky, to je ta otázka.
Od té doby, co jsem měl několik filmů, u kterých vývojka vůbec nefungovala, a jako odpověď jsem dostal, že to člověk musí vědět, že tahle vývojka má tendenci se rozloučit, mezitím stažena z trhu, nebyla skladovaná na parapetu a byla téměř čerstvá ze skladu, tedy při použití ještě neotevřené lahve a pak se nic nestane. Halóóó, co to má znamenat. Já si přece nekupuju shnilý řízek, tam to aspoň vidím a cítím, ale u vývojek to tak není. To se ukáže až po použití.
Oni si obsluhují můj účet, dodávka je skoro vždy jen proti záloze nebo inkasu a já musím brát, co mi dají, aniž bych věděl, jak je to staré, a když dostanu něco špatného, tak tisíc výmluv, proč to byla moje vina.
To přece nemůže být tak těžké vytisknout datum výroby, nebo to snad není záměr? Při inventuře se přece objevilo ještě pár krabic, které se musí zpeněžit. Nikdo si toho přece nevšimne.
Ostatní výrobci datum tisknou, zdá se, že to není těžké.
Po zkušenostech s vrácenými vzorky se ani nechci ptát, jestli se to dělá.
Omlouvám se, pokud to zní trochu polemicky, ale poté, co mi kvůli reklamaci jednoduše ztratili vzorky, už jim moc nevěřím. Takový je prostě byznys.
Bonderer
Aby bylo jasno: když si koupím něco nového, očekávám, že to bude fungovat a že to vydrží určitou dobu. Od prodejce to přece mohu očekávat, a to by pak byl balíček, se kterým bych neměl žádné starosti. K tomu patří i datum výroby.
Nikdo si nekoupí potraviny, jejichž datum spotřeby je zjevně prošlé, ale u fotochemie je to zřejmě běžná praxe.
Zdá se, že většina výrobců nemá ve své vlastní produkty přílišnou důvěru, jinak by to tak nedělali.
Místo toho používají nejasné kódy, které nelze/nechce se přiřadit k určitému datu.
Wolf_XL
...srovnáváš jablka s hruškami – potraviny a fotochemie jsou prostě dvě úplně odlišné věci. Výrobce potravin má ve většině případů kontrolu nad tím, co se s jeho zbožím děje, dokud se nedostane ke spotřebiteli – a existuje také dostatek příslušných předpisů, aby se v případě potřeby dalo přesně zjistit, co nakonec způsobilo, že banán už nemá kvalitu, jakou by měl mít...Výrobce fotochemikálií naproti tomu zpravidla nemá vlastní dopravní systém, takže již samotná přeprava do velkoobchodu se odehrává mimo jeho kontrolu. Jak se s tím tam zachází, se nedozví, a stejně tak ani to, co se děje na cestě z velkoobchodu ke konečnému spotřebiteli. Jako výrobce bych se proto vyvaroval všeho, z čeho by mi někdo mohl upletl oprátku...
Wolfgg
Ahoj Analogere,
u RODINALu nezáleží na datu výroby, ale na tom, kdy byla láhev poprvé otevřena. A žádný výrobce nemá chuť ti to tam psát :). O originálním RODINALu ve skleněných lahvích se mimochodem ví, že i po 50 letech od prvního otevření vyvolává bezchybně.
S pozdravem Wolfgang
ThomasPauly
U společnosti FOMA-Pulverchemie jsem na obalu našel vytištěné datum minimální trvanlivosti. Na dotaz mi na stánku na veletrhu Photokina sdělili, že tím dodržují platné právní předpisy v České republice. Kdo tedy nechce koupit produkt s prošlou lhůtou spotřeby, udělá dobře, když sáhne po výrobcích FOMA od seriózního prodejce, který zajišťuje správné skladovací podmínky. V nabídce jsou tam také „generika“, která odpovídají populárním vývojkám jako D76/ID-11 nebo X-Tol, nebo také vývojka pro pozitivní teplé tóny v praktickém malém balení na 1 litr roztoku.
Pokud by se datum – stejně jako u potravin – vázalo na určité podmínky skladování (např. „neotevřené, chráněné před světlem a při teplotě nejvýše tolik a tolik stupňů“), bylo by takové označení jistě žádoucí u všech výrobců.
tepe
sputnik
No, gratuluji. Datum minimální trvanlivosti na práškovém vývojce, který vydrží stejně VĚČNĚ.
Na rozdíl od fotografického papíru, mimochodem.
Používám výhradně ten od FOMA.
Datum minimální trvanlivosti jsem zatím hledal marně.
Zdá se, že ta vychvalovaná zákonná úprava zřejmě neplatí právě tam, kde by dávala smysl.
Ale i KDYBY datum minimální trvanlivosti existovalo, předpokládalo by to zase určité skladovací podmínky.
Mohl bys v létě zajít na krátkou návštěvu do obchodu v Alte Schönhauser. Tam dostaneš nejpozději po 5 minutách takové návaly horka, že si budeš myslet, že jsi v menopauze.
Přitom každé dítě ví, že fotografický papír by se měl skladovat v co nejchladnějším prostředí.
U Monochromu to nevypadalo o nic lépe, i když tam alespoň filmy skladovali v ledničce. Jejich berlínský obchod však byl loni uzavřen.
Jak to vypadá jinde, samozřejmě nevím, ale nic dobrého by mě nenapadlo.
ThomasPauly
Také jsem vždy věřil, že práškové chemikálie mají prakticky neomezenou trvanlivost. Nicméně Negafin, který jsem připravil asi pět let po zakoupení, však znatelně ztratil na síle.
Balení pravděpodobně hraje roli v trvanlivosti. Foma používá jednoduché papírové sáčky s obalem z PE sáčků, které rozhodně nejsou difúzně nepropustné a nemohou se rovnat sálkům z kompozitní fólie z hliníku a plastu od Ilfordu nebo Kodaku. Na druhou stranu je Foma levnější. V tomto ohledu je datum minimální trvanlivosti zcela na místě.
Závěr: Nejlepší je vyhnout se nadměrným zásobám, v době internetových obchodů se dá stejně všechno sehnat na poslední chvíli. I když v ojedinělých případech u malých množství vzniknou náklady na dopravu, dnes za to zaplatím sotva víc, než jsem dříve musel vyklopit za parkoviště ve velkoměstě vedle mého
fotografického obchodu.
sputnik
I když se v ojedinělých případech u malých objednávek někdy účtují poštovné, dnes za to neplatím o moc víc, než jsem dřív musel vysolit za parkoviště ve velkoměstě vedle mého
fotografického obchodu.
Říkám jen: KOLO. :)
ThomasPauly
V zásadě je to dobrý nápad, ale tam, kde bydlím (z pohledu Německa v zahraničí), je to na dálnici zakázáno.
tepe
adophil
V létě bys mohl zajít na krátkou návštěvu do kamenného obchodu v Alte Schönhauser. Tam tě nejpozději po 5 minutách přepadnou takové návaly horka, že si budeš připadat, jako bys byl v menopauze.
To je sice pravda, ale myslím, že to tam „neskladují“ příliš dlouho. Obvykle mám to štěstí, že si můžu stoupnout do fronty, což lze považovat za známku rychlého obratu.
U Monochromu to nevypadalo o nic lépe, i když tam alespoň měli filmy v ledničce.
To je pravda. Díky za upozornění na zavření, to mi uniklo. Cesta tam příští týden by byla zbytečná...
TR
tak prostě udělám rychlý zkušební vývoj s 5 cm filmu. Trvá to 10 minut.
Pokud vývojka funguje (alespoň u D-76 a A-49 v základním roztoku), kousek filmu ztmavne již po dvou až třech minutách. To mi stačí a předpokládám, že vývojka ještě funguje. Tento test je rychlý a nic nestojí. Provádím ho u vývojky, která už nějakou dobu stojí.
Stejně snadno se dá zkontrolovat i ustalovač. U kinofilmu vám stejně vždycky kousek filmu zbude. U svitkového filmu stačí pro oba testy úzký začátek, kde je nalepená lepicí páska.
Bonderer
Takže si brzy koupím vývojku a pak musím nejdřív vyzkoušet, jestli ještě k něčemu je? To přece nemůže být pravda.
Musí přece existovat nějaký způsob, jak určit stáří vývojky – RODINAL ve skleněných lahvích, jiná doba a jiný produkt, to je minulost. Já žiju tady a teď. Od teď budu objednávat ADONAL jen tehdy, když mi můj kámoš ohlásí filmy, použiju tolik, kolik potřebuje, a pak to vyhodím. Ale přesto, než začnu s jeho filmy, pro jistotu otestuju novou dodávku. Zní to tak, jak to je: SMĚŠNĚ.
V první řadě mám povinnost vůči fotografovi, který mi svěřuje své filmy a očekává vynikající výsledek.
To ale mohu zajistit pouze tehdy, když dostanu bezvadné materiály, které vykazují vysokou procesní konzistenci, a k tomu patří i to, že lze časově ověřit, jak staré to zboží je. U chemických produktů je to standard. Když mi to u mě příliš zestárne, vyhodím to, nebo to používám na vlastní riziko. Jinak je to, když si koupím něco nového a dostanu staré zboží, to by šlo okamžitě zpátky. Kdyby ta lahvička pak stála o 2–3 nebo 5 € víc, protože se vyrábí méně nebo se část vyřazuje kvůli stáří, bylo by mi to jedno.
Kdo ale má systém zajištění kvality, u kterého ani podle potisku nelze zjistit, kdy byl výrobek vyroben,
jak vážně tam berou kvalitu? Připomíná to kuchyni na dvorku.
Bohužel se ale správce fóra v této věci diskrétně drží stranou a vyniká svým mlčením.
Co si o tom mám myslet.
Wolf_XL
...směšná je jen ta vlna, kterou teď vyvoláváš... Tak si prostě kup suroviny a připrav si vývojku sám – recept na D-76 najdeš na internetu a není to ani nijak zvlášť složité... Jenomže u těch surovin se ti datum spotřeby ani data výroby nedozvíš...
Ale pokud tě to uklidní – za více než čtyřicet let mé laboratorní praxe bych na prstech jedné ruky spočítal filmy, které jsem musel vyhodit kvůli prošlé vývojce. Nejednalo se však o filmy, které jsem namočil do čerstvě připraveného vývojky, ale výhradně o nějaké zásobní roztoky, které jsem zřejmě skladoval příliš dlouho...
TiMo
Pokud je to pro tebe tak důležité, stejně se bez zkušebního vyvolání před každým dalším vyvoláním neobejdeš. Kdo ti zaručí, že datum je správné nebo že některá chemikálie při přípravě vývojky nebyla zkažená?!
Takže pokud chceš pro své zákazníky zajistit to nejlepší, musíš vývojku stejně nejdřív otestovat, jak funguje; bez ohledu na to, jestli je na ní uvedeno datum nebo ne.
Také se ale ptám, jak se s těmito neudržitelnými podmínkami vypořádaly generace fotografů před námi.
Timgruss
Gucker
Zatím jsem narazil na dvě vývojky, na kterých bylo vytištěno datum spotřeby: Kodak T-Max a Foma Reversal Kit; Fomadon R09 naopak nic neuváděl.
Otázkou není, kdy je vývojka již nepoužitelná, ale v jakém časovém období lze dosáhnout výsledků, které odpovídají standardu, který nám není blíže znám. Není to tak, že by vývojka najednou přestala fungovat, ale jde o postupný proces; jistě se dosáhne odlišného výsledku s čerstvou vývojkou a se stejnou, která ležela půl roku v původním obalu. Kde je hranice, kdy je změna ještě přijatelná a kdy už ne?
Vlastní příprava chemikálií zní sice dobře, ale vede ke stejnému výsledku: chemikálie, i když se chemicky nemění, absorbují například vlhkost vzduchu a pak už není správné vážení...
Nicméně alespoň vytištěné datum výroby na vývojkách by už bylo fér.
sputnik
Také si ale kladu otázku, jak se s těmito neúnosnými podmínkami vypořádaly generace fotografů před námi.
+1
Wolf_XL
...doufám, že si před focením necháš zkontrolovat i fotoaparát a případně i expozimetr – ty totiž mohou začít blbnout, aniž by sis toho všiml. A moc doufám, že na start půjdou výhradně filmy, které byly skladovány správným způsobem a mají kompletní historii... Kontrolní video z procesu vyvolávání by také nebylo k zahození – tím se dá dokázat, že jsi všechno udělal správně... :P :o :P
Ale člověk to opravdu může přehánět...