isonull
Ahoj všichni,
před pár měsíci jsem si pořídil Meopta Magnifax 4. Dosud jsem zvětšoval jen snímky z 35mm filmu v menších formátech a všechno šlo skvěle.
Před pár dny jsem se pak chtěl pustit do zvětšování série fotografií, které jsem nafotil na formát 6x6, na papír o rozměrech 85x85 cm přímo na zeď. A tady už jsme u mého problému: tisk (resp. zrno) je směrem ven světlejší a neostrý. Používám velký kondenzor č. 1 s 75mm objektivem. Zatím je vše v pořádku, ne?
Když se podíváte na dopad světla bez negativu, skutečně poznáte, že světlo směrem ven slábne.
Vzdálenost od papíru je 1,15 m. Má to s tím možná něco společného a je Magnifax 4 vůbec vhodný pro zvětšování v tomto řádu velikostí?
Bohužel k tomu momentálně nemám žádné řešení.
Bylo by opravdu super, kdyby někdo z vás věděl radu!
Zatím
Micha
isonull
omlouvám se za ten nadpis
samozřejmě to má být „MEOPTA Magnifax 4 – vinětace“ a ne Opermus ;)
jonny
Ahoj Micha, s kondenzorovým systémem v Magnifaxu 4 bohužel nemám moc zkušeností, protože sám používám barevnou hlavu. Pokud kondenzor sedí, mohlo by to být objektivem. Zvětšovací objektivy pro formát 6x6 mají obvykle ohniskovou vzdálenost 80 mm. Jaký objektiv tam používáš?
Urnes
Já už ten svůj dávno nemám. Ale pokud nemáš možnost nastavit žárovku v krytu, zkus zmenšit clonu, asi o jeden až dva stupně. To by mělo pomoct. Vzpomínám si, že jsem s tím měl taky problém.
S pozdravem Sven.
isonull
Díky za vaše odpovědi.
@elizabeth:
Musím se v tomto bodě opravit. Nebyl to 70mm objektiv. Zkoušel jsem to se dvěma různými. Oba byly 75mm a u obou se vyskytl stejný problém. Jaká je to značka, to teď přesně nedokážu říct. Za chvilku jedu do Duka, tam se podívám.
@urnes
Podívám se, jestli se to dá nějak seřídit.
Co se týče clony... je pravda, že při zmenšení clony o jeden až dva stupně se světelný kužel jeví pouhým okem jako rovnoměrný, ale co by mě opravdu zajímalo... neprodlužuje se tím prostě jen expoziční čas?
Jako naprostý laik bych teď předpokládal, že se tím nepravidelné rozložení světla nezmění, nebo ano?
Kvůli větší vzdálenosti dávám kromě toho přednost poměrně otevřené cloně.
Pro ty z vás, kteří tento přístroj dobře znají:
V přihrádce na kondenzor se nachází vyměnitelný kondenzor s číslem 1.
Další zvětšovací přístroj nebyl k kondenzoru přiložen.
Návod k použití se také nedá sehnat...
Existuje ještě jedna kondenzorová čočka s číslem 2. Ta je ale menší. Proto předpokládám, že je určena pro malý formát.
Jsem zvědavý, jestli se najde nějaké řešení.
Moc děkuji předem
AchimBauer
Ahoj Micha,
na stránce http://www.ephotozine.com/equipment/manuals/magnifax-4-instrction-manual-p6647.html
si můžeš koupit návod v angličtině.
O německé verzi ke stažení mi nic není známo.
S pozdravem Achim
jonny
Díky za vaše odpovědi.
@elizabeth:
Musím se v tomto bodě opravit. Nebyl to 70mm objektiv. Zkoušel jsem to se dvěma různými. Oba byly 75mm a u obou se vyskytl stejný problém. Jaká je to značka, to teď přesně nedokážu říct. Za chvilku jedu do Duka, tam se na to podívám.
@urnes
Podívám se, jestli se to dá nějak seřídit.
Co se týče clony... je pravda, že při zmenšení clony o jeden až dva stupně se světelný kužel pro pouhé oko jeví jako rovnoměrný, ale co by mě opravdu zajímalo... neprodlužuje se tím prostě jen expoziční čas?
Jako naprostý laik bych teď předpokládal, že se tím nepravidelné rozložení světla nezmění, nebo ano?
Kvůli větší vzdálenosti dávám kromě toho přednost poměrně otevřené cloně.
Pro ty z vás, kteří tento přístroj dobře znají:
V přihrádce na kondenzor se nachází vyměnitelný kondenzor s číslem 1.
Další zvětšovací přístroj nebyl k kondenzoru přiložen.
Návod k použití se také nedá sehnat...
Existuje ještě jedna kondenzorová čočka s číslem 2. Ta je ale menší. Proto předpokládám, že je určena pro malý formát.
Jsem zvědavý, jestli existuje nějaké řešení.
Moc děkuji předem
Clonu by se mělo používat už kvůli kvalitě obrazu (obzvláště při velkých zvětšeních) a samozřejmě tím také snížíte pokles jasu
objektivu směrem k okrajům snímku.
isonull
Díky, Achime.
Vlastně potřebuju jen vědět, jaké kondenzátory existují a k čemu se používají. I když jsem si docela jistý, že ten správný tam mám.
Zůstává to napínavé! ;)
isonull
@elizabeth
Dobře. To je zajímavé.
Je tedy možné, že tento pokles jasu nemá nic společného s objektivem nebo kondenzorem, ale s široce otevřenou clonou
v kombinaci s měřítkem? To by pak vypadalo jako zcela normální jev...
Problémem je expoziční čas. Ten je už tak neúnosně dlouhý.
Ale upřímně, pokud by to opravdu bylo tím, smířil bych se s tím.
Urnes
Jaký model 75 používáš? Promítá vůbec formát 6x6, nebo jen 645? Používáš při zvětšování ještě zvětšovací stůl, nebo už promítáš na podlahu či na zeď? Jak dlouhé jsou u tebe expoziční časy?
Mohl bys přejít na 200W žárovku nebo použít 60mm širokoúhlý objektiv, což zkrátí výsuv.
S pozdravem Sven.
piu58
Zeslabení expozice většinou pomůže. U velkých snímků je však nerovnoměrnost samozřejmě více patrná, takže se bez zeslabení či zesílení expozice stejně neobejdete. K tomu se hodí kulatý černý karton na tyčce.
isonull
Používám objektiv Rodenstock 75 mm a zvětšuji formát 6x6.
Vzal jsem si k srdci tvou radu a zkusil jsem přitáhnout clonu o 2 stupně (v některých případech až na f/11). Ve skutečnosti už není pokles světla směrem k okrajům tak výrazný, i když je stále patrné mírné zkreslení (resp. neostrost) v rozích, a to i když zvětšuji na „menší“ formát, v tomto případě 30 x 30 cm.
Při zvětšeních na zeď právě provádím expozici na 90 x 90 cm s clonou 8.
V průměru to dává expoziční čas mezi 8 a 13 minutami. To je už dost. 200W žárovka bohužel u Magnifaxu nepřichází v úvahu, protože zvládne maximálně 120 W.
Jednou jsem to rozebral, ale pokud to dokážu posoudit, je vše na svém místě, v pravém úhlu atd.
Díky cloně to alespoň není tak zlé, ale jak jsem řekl... ta mírná, ale viditelná neostrost v rozích
mi dělá vrásky na čele.
(omlouvám se za pozdní odpověď)
isonull
@ piu58
Během expozice se samozřejmě vždycky najde něco, co je třeba odstínit. Při 12 minutách si na to můžeš v klidu dát čas ;)
V posledních případech jsem také pokaždé vyrovnával pokles intenzity světla dodatečným přisvícením rohů (stíněním uprostřed).
ale to přece nemůže být správné.
Opravdu nepříjemné to je zejména tehdy, když máš silně exponovaný negativ. I přes clonu 3,8 pak zbývá ještě čas zajít si mezitím nakoupit. Potom dalších 30 minut dodatečně exponovat rohy, aby se pak zjistilo, že jsi pořád pod časem... to je otrava!
piu58
> Opravdu nepříjemné to začne být zejména v případě, že máte silně přeexponovaný negativ. I přes clonu 3,8
Tady něco nesedí.
Já nezvětšuji až na formát 40×40. U formátu 80×80 by to trvalo čtyřikrát déle, s určitým Schwarzschildovým efektem možná ještě o něco déle.
U nejméně citlivého chlorbromového papíru, který mám, se pak dostanu na časy kolem 2–3 minut, což je samo o sobě už trochu nepříjemné. Při cloně 8!! To znamená, že při f/4 a také u velmi málo citlivého papíru by se dosáhlo srovnatelných časů. Přitom bych f/4 nikdy nepoužil, protože pak by rohy byly jistě neostré. U velkých zvětšenin je to obzvláště patrné.
Pitt23
Ahoj Isonull,
Našel jsi návod? Pokud ne:
http://rangefinder.r...a-pdf-5828.pdf.
Podle mých zkušeností svítí Magnifax VELMI rovnoměrně, včetně kondenzátorové hlavy.
Vignettování: Je v něm správná opálová žárovka (150 W) nebo obyčejná žárovka? (Čiré žárovky jsou jasnou volbou pro přehnaně lomograficky působící výsledky, ani normální matná žárovka není vhodná.) Je žárovka správně seřízená? Jsou lampa, kryt atd. čisté? Výše zmíněné úspěchy při clonění možná také svědčí o slabých stránkách objektivu.
Jak řekl PIU58: 13 minut expozičního času pro normální fotografický papír – to není v pořádku!
Zdravím a přeju dobré světlo!
Pitt