Robin_
Ahoj, členové fóra,
máte pro mě nějaké tipy, jak vyvolat fotografie (negativy i pozitiva)
tak, aby opravdu vypadaly, jako by pocházely z výše
uvedeného období? Osobně se mi tento „vzhled“ líbí nejvíc a fotím
pouze starými fotoaparáty. Výběr filmu je samozřejmě důležitý, s filmem chs 100 jsem
již dosáhl docela autentických výsledků. Existují však určitá pravidla/techniky, které je třeba
dodržovat? Děkuji předem.
S pozdravem, Robin
TR
Ano, s filmem CHS máš pravdu. Lepší by byl ortochromatický film. Ten se ale už téměř nedá sehnat. V
tomto příspěvku je popsán pokus o „soustředění“ ještě dostupného „lith filmu“ tak, aby se podařilo dosáhnout alespoň přibližných polotónů. Tvým problémem však bude spíše sehnat autentickou optiku. Nemůžeš použít „moderní“ optiku. Potřebuješ nepatinovaný objektiv – nejlépe na fotoaparátu formátu 6x9 – z té doby. Lehký „Duto-softfocus“, který není nápadný, ti pomůže, alespoň u portrétů. Pokud chceš fotografovat portréty, měl by sis být vědom toho, že už samotná odlišná fyziognomie a make-up osob přispívá k tvému obrazovému dojmu. Alespoň na to první nebudeš moci nic změnit.
Robin_
Díky předem za dobré rady. K focení stejně používám jen foťáky jako Agfa Box 44, Kodak Junior nebo Zorki I. Jsem spíš ten typ, co jen tak cvaká, takže méně portrétů a spíš každodenní scény s lidmi v odpovídajícím oblečení. Nejde mi ani o „dokonalost“ zvětšenin. Nejraději mám kontakty ve formátu 6x9 ve starém kopírovacím rámečku mého dědečka.
Na co dalšího je třeba dávat pozor?
S pozdravem
TiMo
Ahoj Robine,
možná bys mohl použít nějakého vývojáře, který už tehdy existoval.
S pozdravem Tim
Robin_
Na vyvolávání negativů používám ADONAL. Byl by tedy Adotol vhodný i na papír?
S pozdravem
Tandemfahren
Ahoj Robine,
výběr vývojky (kromě lith-printu) prakticky vůbec nemění výsledný vzhled.
Papír s teplým tónem reaguje trochu na vývojku pro teplé tóny, to je ale všechno.
„Vědecky“ řečeno, lze ovlivnit pouze minimálně tonální křivku a zrnitost prakticky vůbec.
Pokud chceš na snímku něco změnit barevně, musíš papír tónovat. To se stejně doporučuje kvůli trvanlivosti a navíc je to zábava!
Tak se do toho dej,
Frank
Robin_
Dobře, tak to vím. S barvami na vlasy nemám moc zkušeností. Zkusil jsem to jen jednou. Musím při barvení na něco dávat pozor, co by mohlo mít zásadní vliv na výsledný vzhled?
S pozdravem
TiMo
Myslel jsem vývojku pro negativy. S RODINALem budeš na tom určitě dobře.
Myslím si, že kromě filmu bude mít největší vliv objektiv. Zbytek je jen třešnička na dortu.
Staré objektivy už máš. S filmem to bude těžké. Tam budeš asi muset experimentovat, abys zjistil, zda se dají napodobit staré emulze.
Myslím, že jsem také četl, že staré filmy byly silnější. Dokážu si dobře představit, že to mělo na obraz velký vliv. Prosím, opravte mě, pokud se mýlím.
Doufám, že uvidíme i výsledky tvých experimentů. Je to zajímavé.
Pozdrav od Tima
Robin_
Možná se mi o víkendu podaří natočit nějaký film. V tom případě sem určitě něco zveřejním (samozřejmě jen pokud to dopadne dobře :))
S pozdravem
sputnik
V divadelní rekvizitárně bych si sehnal pár starých uniforem Wehrmachtu a oblékl je svým modelům.
To navodí mnohem větší atmosféru 30. a 40. let než cokoli jiného.
Pak ještě trochu rozostření nebo případně expoziční časy, které už se dá jen tak tak udržet bez rozmazání, a je to hotovo.
A tohle samozřejmě nesmí chybět:
http://tinyurl.com/b82y6j4
Ale teď vážně: co se týče papíru, v otázce „starého“ vzhledu nic nepřekoná Fomatone MG FB!
Robin_
Kromě fotografování se také věnuji „živé historii“ z období 2. světové války. Proto pro mě uniformy nejsou žádný problém. Až se vrátím domů, brzy sem přidám pár fotek.
Vždycky tam působím jako „fotograf“.
Mám už starou pákovou řezačku s řezem Böttenschnitt. To je takříkajíc třešnička na dortu.
Pozdravy
pittyman
Ale teď vážně: Pokud jde o papír, v otázce „starobylého“ vzhledu nic nepřekoná Fomatone MG FB!
S tím mohu jen souhlasit!!
Robin_
Tady je pár fotek z poslední akce.
Robin_
Víc toho teď nahrát nemůžu. Mám
nějaké problémy s mobilem.
sputnik
To je přece super!
Zvětšeniny namoč přes noc do konvice s čajem Earl Grey, nalep je do alba, které jsi koupil na bleším trhu, a udělej tím radost nějakému slabomyslnému dědečkovi z nejbližšího domova důchodců.
Ten ti pak určitě vypráví ty nejúžasnější příběhy, jakmile se na fotkách pozná.
:-)
Robin_
Hahaha, právě jsem se smíchy popadal za břicho. Hezky řečeno;)
Tak a teď se mi to po několika pokusech přece jen podařilo nahrát.
Jsou záměrně trochu vybledlé. Takhle jsem to viděl na spoustě soukromých fotek
z té doby.
Zdravím
TiMo
To už se tomu docela blíží.
Můžeš taky zkusit jemný sépiový nádech nebo nechat kopie příliš dlouho v selenu.
peterkrumm
Hahaha, právě jsem se smíchy popadal za břicho. Hezky řečeno;)
Tak a teď se mi to po několika pokusech přece jen podařilo nahrát.
Jsou záměrně trochu vybledlé. Takhle jsem to viděl na spoustě soukromých fotek
z té doby.
Pozdravy
Nechápu úplně, čemu se směješ. Takové fotky by se asi hodily spíš na fanouškovskou stránku nějaké vojenské skupiny NPD.
Trolluj si někde v pravém rohu. Tady se taková skrytá reklama s chabými zdůvodněními odmítá!
Robin_
Nechci být drzá, ale zabýval ses někdy živou historií, respektive reenactmentem?
To nemá nic společného s politikou. Existují rekonstrukce všech historických období a my úzce spolupracujeme s muzei, která se zabývají obdobím druhé světové války. Já sama nejsem rodilá Němka, proto si takové obvinění nedovolím!
Takže se nejdřív informuj, než začneš křičet!
Dobrý večer
peterkrumm
Nechci být drzá, ale zabýval ses někdy živou historií nebo rekonstrukcemi historických událostí?
Ty už se tím zabýváš. Co takhle zinscenovat Drážďany nebo Coventry?
To nemá nic společného s politikou. Existují rekonstrukce všech epoch a my úzce spolupracujeme s muzei, která se zabývají obdobím druhé světové války. Já sám nejsem rodilý Němec, proto si takové obvinění nedovolím!
Takže se nejdřív informuj, než začneš křičet!
Dobrý večer
Living History jsme právě zažili s NSU.
Neznám žádné seriózní muzeum, které by kladlo důraz na takovou pseudovědeckou práci.
A historie má vždy něco společného s politikou. I s heroizujícím a senzačním ztvárněním válečných událostí.
Měl bys se nad tímto tématem nejprve zamyslet, než začneš produkovat a zveřejňovat takové nesmysly.
Z té doby existují kilometry obrazového, filmového a zvukového materiálu, není nutné takové věci znovu inscenovat, ledaže bys chtěl sobě a svým přátelům dodávat zdání serióznosti.
Tvůj původ to nijak nezlepšuje. Je to spíše otázka „cti“. Cti nesčetných mrtvých této události. Těch, kteří přežili Coventry a Drážďany.
Podívej se na výstavu Philipa Reemtsmy o Wehrmachtu, tam najdeš dostatek příkladů, jak se to nedělá.
No pasaran!