StefanT
Ahoj všichni,
nejprve bych se vám rád představil, protože jsem na fóru nový. Někteří z vás mě možná znají z fóra Phototec, kde jsem kdysi trochu přispíval.
Fotografuji už od mládí, tedy už asi 35 let, střídavě analogově (moje láska) a také digitálně (když to má být pohodlné a časově nenáročné). Černobílé fotografování v posledních letech poněkud zanedbávám, protože mám v suterénu bytového domu poněkud nepraktickou temnou komoru bez přívodu vody. Tak to není moc zábavné. Ale rád bych se k tomu zase vrátil. Fotografuji převážně s Olympusem OM-1n a někdy s mým milovaným Vitomaticem IIa. Občas také na střední formát. Za ta léta jsem si koupil a zase prodal několik TLR. Ale vždy mě to zase táhne zpátky. Aktuálně jsem si pořídil Rolleicord Vb, který vypadá téměř jako nový. První film by měl vidět v příštích dnech, až bude zase trochu více světla a jasného počasí. Co už teď mohu říct, je, že dlouhé expoziční časy jsou, jak se dalo očekávat, trochu pomalé. Po horlivém mačkání spouště se to zlepšilo, ale nevím, jak spolehlivé ty časy jsou. Druhý „nedostatek“: předchozí majitel udělal na matnici pár malých značek fixem, možná pro výřez 28x40. Příslušné přepínání tam také bylo.
Teď moje otázky:
Dlouhé časy nepotřebuji nutně často, ale rád bych věděl, jestli můžu očekávat, že se závěrka zase „rozběhne“, nebo jestli bude nezbytná údržba. Jak jsem to pochopil, týká se ta závada stejně jen dlouhých časů, nebo je možné, že mě závěrka úplně opustí?
Za druhé, můžete mi v případě potřeby doporučit dobrý servis pro Cord?
A za třetí, mohu bezpečně odstranit značky od fixy na matném skle, tedy bez jeho poškození, a pokud ano, čím? Stačí otřít alkoholem a vatovou tyčinkou?
Moc děkuji předem.
Stefan
piu58
> „se rozběhne“
Časy budou dlouhodobě o něco pomalejší. Je však možné se na to připravit a zohlednit to při expozici. Sekundová ručička by však měla alespoň běžet a nezastavovat se.
Pravidelně spouštějte! Aby se to nezhoršilo.
Gucker
S etanolem by se ty stopy po fixách měly dát odstranit; sklo to rozhodně nepoškodí, a když to nevyjde, nic se nestane.
Urnes
Závěr je zaschlý a obvykle se dá opravit (vyčistit a namazat). U velkoformátového centrálního závěru to vyjde asi na 70–80 eur. Pokud je fotoaparát Cord v dobrém stavu, rozhodně se to vyplatí.
S pozdravem Sven.
Gast
Své fotoaparáty Rolleiflex jsem nechal opravit buď zde:
Paepke Fototechnik, majitel Dieter Paepke
Rather Broich 57
40472 Düsseldorf
http://www.paepke-fototechnik.de/
nebo zde:
Jürgen Kuschnik
Landgraf-Philipp-Strasse 55
60431 Frankfurt nad Mohanem
Německo
http://www.jurgenkuschnik.com/index_de.html
Problém s čárkami od fixy na matném skle jsem také jednou měl.
Šlo to odstranit běžným lihem bez zanechání stop.
S pozdravem
Wolfgang
StefanT
Ahoj a díky za tipy. Fixka je teď pryč. S alkoholem to šlo úplně snadno. A i když mě teď z natahování a spouštění skoro bolí prsty, vteřinová ručička běží pěkně hladce. Nechám to zatím tak a uvidím, jak se to vyvine. Odkazy na servis jsem si uložil, pro všechny případy. Teď už potřebuji jen trochu víc světla. Mám ještě dva Portra 160VC, které budou muset posloužit pro první fotky. Ale na to je tu teď trochu zamračeno.
S pozdravem, Stefan
Tandemfahren
Ahoj Stefane,
s filmem CN ale sotva poznáš, jestli jsou expoziční časy příliš dlouhé, tomu je to celkem jedno (alespoň ve srovnání s diapozitivy), pokud to samozřejmě není úplně katastrofální.
Existují navíc dva zdroje chyb: samotná závěrka a spoušťový mechanismus, který se používá při expozicích delších než 1/30.
Užij si Cord,
Frank
peterkrumm
...Za druhé, mohli byste mi v případě potřeby doporučit nějakou dobrou opravnu pro Cord?...
v Braunschweigu:
http://classic-fototechnik.de/
velmi doporučuji!
Občas by se starému železu měla dopřát údržba.
StefanT
Ahoj Franku a peterku,
s tou poznámkou o filmu CN máš samozřejmě pravdu. Ale nejdřív bych chtěl ten Cord prostě vyzkoušet. Při příští objednávce spotřebního materiálu tam bude i diafilm. Ten přinese větší jasno. Díky za přání.
Díky, Petere, za adresu. Odkaz si také uložím. Pokud bude závěrka potřebovat údržbu, tak ji také dostane. Bohužel ale zrovna nemám tolik peněz, abych z pouhé radosti ze života podporoval německé cechy jemných mechaniků. Pracuji ve zdravotnictví, o kterém se už desítky let mluví spíše v negativním smyslu a kde je skutečně značná potřeba přerozdělování.
S pozdravem, Stefan
Morte
U velkoformátového centrálního závěrky to vyjde asi na 70–80 eur.
Je tato částka reálná?
U svého Rolleiflexu Automat mám stejný problém s prodlouženými expozičními časy. Když jsem se poptal v jedné berlínské dílně v Charlottenburgu (Sybelstraße), byla mi za čištění a seřízení nabídnuta částka 200 eur. To si při vší lásce k Rolleiflexu nemohu dovolit. Jiné dílny, například ta výše zmíněná v Ostkreuz, mi po telefonu daly standardní odpověď: „To můžeme posoudit až v konkrétním případě.“ Riziko, že pošlu fotoaparát do opravy a teprve po jejím dokončení mi bude sdělena částka, která pro mě může být nedostupná, je pro mě však příliš vysoké.
Takže pokud někdo tuto opravu (vlastně jde spíše o čištění a údržbu, nic není rozbité) už někdy nechal provést a může uvést konkrétní částku u konkrétního servisu, byl bych za to velmi vděčný.
S pozdravem, Morte
piu58
> Celkem 200 eur
To je hodně. Při dnešních hodinových sazbách se ale nedostanete pod 100 eur – ať už jde o cokoli. Nechal jsem si opravit svou Cord a Flex u Paepkeho v Düsseldorfu. Dělají to pořádně, ale levné to rozhodně nebylo.
Je třeba si uvědomit, že po generální opravě dostanete fotoaparát, který můžete používat po celý svůj budoucí fotografický život bez dalšího servisu. Když to porovnáte s elektronikou, kterou vyměňujete každých pár let, už to nezní jako tolik.
StefanT
„Je třeba si uvědomit, že po generální opravě získáte fotoaparát, který můžete po celý zbytek svého fotografického života používat bez dalšího servisu.“
Je to opravdu tak? Myslím si, že po generální opravě máte fotoaparát, u kterého byla zkontrolována součinnost jednotlivých součástí, vadné díly byly vyměněny a celý přístroj byl vyčištěn a případně promazán. Nicméně máte fotoaparát, jehož jednotlivé součásti jsou staré a použité, v případě mého Cordu „jen“ asi 40 let. Před několika lety jsem si u prodejce koupil Olympus OM-1n, který podle jeho slov prošel generální opravou. Přesto se mi po 2–3 letech rozbil transport. „Ostkreuz“ ji opravil za jeden den (zrovna jsem byl na dovolené v Berlíně) za necelých 100 eur (jak říkal Uwe). O dva měsíce později se pokazil Beli (ano, já vím, elektronika). Ostkreuz mi to opravil z dobré vůle, což bylo velmi milé. Ale tvrzení „život fotografa“ nebude vždy platit.
S pozdravem, Stefan
piu58
> to nemusí vždycky vyjít
V případě modelu Cord asi ano. Tam se nemůže nic pokazit (na rozdíl od podstatně složitějšího modelu Flex). Jediným problémem je mazivo.
StefanT
No, doufám, že to tak bude. Právě proto jsem si pořídil kalhoty z manšestru a ne kalhoty Flex z 50. let nebo tak.
sputnik
> to nemusí vždycky vyjít
V případě modelu Cord asi ano. Tam se nemůže nic pokazit (na rozdíl od podstatně složitějšího modelu Flex). Jedině to mazivo.
No, Uwe. Dá se to tak říct? Nevím. Ten Paepke, o kterém mluvíš, mi tehdy, když jsem se začal zajímat o dvouoké fotoaparáty, zcela jednoznačně odradil od Cordu, protože Flexy kromě lepšího vybavení měly také a zejména mnohem vyšší hodnotu, která rozhodně ospravedlňovala vyšší počáteční investici.
Je jasné, že na Flexu je toho víc. Ale vzhledem k tomu, že pokud jde o kvalitu materiálů a zpracování, se s Flexem dá srovnat málokterý jiný fotoaparát (věříme-li opravářům), nic pro mě zatím nenasvědčuje vyšší náchylnosti k poruchám než u Cordu.
Samozřejmě za předpokladu, že je zatím vše v pořádku. A také za předpokladu, že si nepořídíte kus, u kterého už na první pohled vidíte, že má za sebou VELMI rušný život jako profesionální fotoaparát a tedy několik set tisíc expozic, které by Cord za určitých okolností vůbec nezvládl.
Proto jsem si nakonec pořídil 3,5F, který mě, díky náhodě, nestál víc než průměrný Cord (jinak bych ho možná dodnes neměl).
Také by mě náklady na údržbu Cordu jednoznačně bolely VÍCE než u Flexu, protože v porovnání s hodnotou (i užitnou hodnotou!) fotoaparátu jsou v mnohem horším poměru.
Zkrátka: JÁ bych se kdykoli ZNOVU rozhodl pro Flex a proti Cordu a doporučil bych ho také každému, kdo chce svůj dvojoký fotoaparát opravdu používat k fotografování.
Při hledání se prostě musí mít trpělivost. :-)
Nebo dost peněz. :-(
PS: TOTO prosím nechápejte jako útok na Cord, ale pouze jako relativizaci tvrzení, že Cord je z hlediska životnosti a spolehlivosti lepší volbou.
piu58
Můj Cord Vb mě stál necelých 200 €, ale po chvíli se začal zasekávat uzávěr. To mě stálo dalších 130 €.
Můj 3,5F stál něco přes 400 €, po roce se musel opravit navíječ filmu (ta část, co je na klice). Později jsem pak ztratil ještě ten kolík, který drží filmovou cívku. Vnitřní vložka tam ještě byla, takže jsem to zvládl přes dovolenou. Ale to mě stálo dalších 100 €.
Nemyslím si, že vnitřní součásti Cordu jsou méně kvalitní. Je to prostě všechno jednodušší, tedy méně technických vychytávek. Už jen filmový mechanismus Flexu je věc sama o sobě (u mě ale selhal až u jednoho z asi 1000 filmů).
sputnik
Můj Cord Vb stál necelých 200 €, ale po chvíli se začal zasekávat závěr. To mě stálo dalších 130 €.
Můj 3,5F stál něco přes 400, po roce se musel opravit navíječ filmu (to, co je na klice). Pak jsem ještě ztratil ten kolík, který drží filmovou cívku. Vnitřní vložka tam ještě byla, takže jsem to přečkal přes dovolenou. Ale to bylo dalších 100.
No, Uwe. To je 1 (slovy „JEDEN“) příklad. Odvodit z toho obecně platnou pravdu mi přijde možná trochu troufalé. A že ztráta kolíku (což se pravděpodobně stane jednomu z 100 000 majitelů) má záviset na modelu, lze klidně zpochybnit, koneckonců mohl spadnout i u modelu Cord.
Kdybych u modelu Flex akceptoval, že dlouhé časy už neběží na 100 % přesně, nemusel bych dosud investovat ani cent kromě těch 333 €, které jsem za něj před dvěma lety zaplatil včetně Geli, filtrů a Gossen Profisix.
Ale i TO je jen JEDEN příklad a není reprezentativní.
Nevěřím, že vnitřní součásti modelu Cord jsou méně kvalitní. Je to prostě všechno jednodušší, tedy méně technických vychytávek. Už jen filmový mechanismus modelu Flex je kapitola sama o sobě (u mě však selhal až u jednoho z přibližně 1000 filmů).
Já si nedokážu udělat názor na to, zda jsou Flexy také kvalitněji vyrobené. Rozhodně ne spolehlivý. Jak také? Pokud to ale tvrdí někdo jako pan Paepke, který rozebral nespočet Rollei TLR, pak to pro mě má VÁHU. I když si jsem plně vědom toho, že u složitější mechaniky existuje přirozeně více možností pro nejrůznější závady. Otázkou je, zda a především po jaké době používání k nim skutečně dojde.
Morte
Abych se vrátil k tématu:
Můj Rolleiflex Automat je z roku 1939 a celkově – jak po mechanické, tak po optické stránce – je v úžasně dobrém stavu. Kožené potahy například vypadají jako nové! Pro mě jako (mechanického) laika je to doslova fascinující výkon. (O čemž si dnešní přístroje většinou ani nesní.)
Chci tím říct: pro mě má tento Rolleiflex cenu jak opravy, tak i intenzivního používání, protože pořizuje úžasné snímky. Nejde tedy o morální, ale o čistě finanční smysl takového opatření. Proto se ptám na alespoň přibližné údaje. 100 eur je však něco úplně jiného než dvojnásobek této částky.
sputnik
(vlastně jde spíš o čištění a údržbu, nic se přece nerozbilo)
Abych se ještě krátce vrátil k tomuto tématu. Pokud vím, podle směrnic Rollei se při každé údržbě závěrky vždy vyměňuje i hlavní pružina.
Tak mi to alespoň vysvětlil pan Kuschnik.
Myslím, že z bezpečnostních důvodů, a to dává smysl, protože na nově servisovanou, tj. vyčištěnou, namazanou a seřízenou závěrku dává opravář nakonec záruku.
Pokud si dobře vzpomínám, vznikají tím další náklady na materiál ve výši 20 (nebo 30?) eur.
Jen pro informaci.
Zda se však ještě dají sehnat nové hlavní pružiny i pro modely z 30. let, to nevím.