Nic
Witam,
Jestem typowym początkującym i oczywiście od razu popełniam pierwsze błędy.
Chciałem wykonać odbitki kontaktowe z moich negatywów. Moje próbki są jednak już po 3 sekundach w wywoływaczu całkowicie czarne. Wypróbowałem wszystkie czasy naświetlania od 1 do 30 sekund przy przysłonie f/8. Zawsze ten sam efekt.
Papier jest nowy. Użyłem wywoływacza Adox Adotol Liquid Ne, rozcieńczonego w proporcji 1+7. Czerwone światło w ciemni!
Gdzie może leżeć błąd?
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi podać kilka wskazówek, od czego zacząć szukanie przyczyny!
Pozdrawiam, Niklas
wosis123
Jak dokładnie przeprowadziłeś naświetlanie tych arkuszy?
3 sekundy to zdecydowanie za dużo światła.
Pozdrawiam,
Hendrik
Nic
Zrobiłem zdjęcie podczas naświetlania z użyciem samowyzwalacza. Użyłem aparatu Meopta/Axomat z obiektywem standardowym o przysłonie f/8.
Pozdrawiam, Niklas
Gucker
Jaka jest odległość między papierem a soczewką; jakie jest ogniskowa tej soczewki?
Wolfgg
Cześć Niklas,
może ktoś w świetle dziennym policzył, ile arkuszy papieru jest w opakowaniu. Nie śmiejcie się, takie rzeczy się zdarzają, odkąd pojawił się „papier fotograficzny” do drukarek kolorowych.
Najpierw sprawdź, czy papier jest jeszcze nienaświetlony, i wyjmij z pudełka mały kawałek nienaświetlonego papieru z emulsją do dołu, zanurz go na 1 minutę w wywoływaczu, a następnie zatrzymaj i utrwal jak zwykle. Jeśli papier nadal jest biały, to wszystko w porządku.
Następnie, jako kolejny test bez filmu w powiększalniku, ustaw przysłonę na 11, głowicę tak wysoko, aby oświetlała arkusz kontaktowy, a potem wykonuj naświetlanie małego kawałka papieru przez 1 sekundę, potem przez 2 sekundy, potem przez 4 sekundy, potem przez 8 sekund itd. i zawsze wywołuj emulsją do dołu (czas zapisz ołówkiem z tyłu). Podwajaj czas naświetlania, aż czerń przestanie ciemnieć. Następnie, korzystając z czasu uzyskania pierwszej maksymalnej czerni i przysłony 11, naświetl arkusz kontaktowy, ale najpierw weź mały kawałek, oceń go i w razie potrzeby skoryguj czas dla dużego arkusza.
Zapisz ustalone wartości wysokości głowicy, przysłony i czasu naświetlania; dla tego papieru pozostaną one zawsze takie same, pod warunkiem, że Twoje filmy są zawsze prawidłowo naświetlone i wywołane.
Pozdrawiam, Wolfgang
TiMo
Jeśli Twoje czasy są bardzo krótkie i przez to niezbyt precyzyjne, możesz też użyć filtra gradacyjnego.
piu58
Najpierw wywołaj nienaświetlony arkusz, żeby sprawdzić, czy papier jest w porządku. Nawet jeśli ktoś otworzył opakowanie, arkusze znajdujące się poniżej mogą nadal nadawać się do wykonania odbitek.
Następnie zrób pasek próbny. Jeśli przy przysłonie f/8 wszystko jest czarne, po prostu ustaw przysłonę na f/16.