gbanse
Witam wszystkich!
Na początek życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku i wszystkiego najlepszego w 2013 roku!
Ponieważ przez długi czas tylko czytałem posty, nadszedł czas na mój pierwszy wpis.
Krótko o mnie: mieszkam w Allgäu, mam około czterdziestu pięciu lat i fotografuję od młodości. Zaczynałem od fotografii czarno-białej, już wtedy sam wywoływałem zdjęcia. Niestety przez te wszystkie lata nigdy nie zajmowałem się tym zbyt intensywnie. W ostatnich latach zacząłem fotografować cyfrowo, ale coraz bardziej frustruje mnie dążenie do absolutnej perfekcji i ciągłe ulepszanie sprzętu.
Moje postanowienie na 2013 rok: powrót do ciemni i wywoływanie zdjęć analogowych na papierze barytowym.
W tym celu chcę również przetestować mój proces wywoływania w wodzie.
Moje pytanie do uczestników forum brzmi:
czy w Niemczech jest jeszcze jakiś dostawca/sprzedawca internetowy roztworu testowego Kodak HT-2 lub podobnego, gotowego zestawu testowego? (pomimo wielogodzinnych poszukiwań nie znalazłem żadnego niemieckiego dostawcy, a samodzielne przygotowanie zestawu nie wchodzi w grę ze względu na brak dostępu do niezbędnych chemikaliów).
Z góry dziękuję za pomocne wskazówki!
Gerd
gurkensaft
Cześć Gerd, życzę szczęśliwego Nowego Roku.
Ja również nie znam żadnego źródła, gdzie można by kupić gotowy preparat.
Jedyną przeszkodą w zdobyciu tego środka wydaje się być azotan srebra. Jeśli nie uda ci się go znaleźć u dostawców chemikaliów, może zapytaj gospodarza tego forum o źródło zaopatrzenia.
Pozdrowienia z wirtemberskiej części regionu Allgäu!
Torsten
Otto
Tutaj znajdziesz gotowe rozwiązanie testowe:
http://www.silverprint.co.uk/ProductByGroup.asp?PrGrp=523
W przeciwnym razie zapytaj Wolfganga Moerscha:
http://www.moersch-photochemie.de/content/rohchemie
Pozdrawiam serdecznie,
Otto!
MNossi
Cześć!
Właśnie zamówiłem ten preparat próbny u mojego zaufanego farmaceuty.
Zgodnie z oryginalną recepturą (znalezioną w sieci) przygotował mi 100 ml w ładnej buteleczce z
pipetą. Cena wyniosła około 10 €.
Pozdrawiam
Mario