TR
Ahoj všichni!
Pořídil jsem si za výhodnou cenu zvětšovací přístroj Magnifax 4, abych mohl zvětšovat až do formátu 6x9. Míchací komora v přiložené barevné hlavě „Color 3“ se mi jeví jako vhodná až pro formát 6x7 (světelná plocha je široká asi 8 cm). Skládá se sice jen z polystyrenu a světlé plastové plochy, ale než se pokusím něco takového postavit sám, chtěl bych se zeptat, zda je možné takovou míchací komoru pro formát 6x9 ještě sehnat přes Impex?
Tento záznam v tomto ohledu vzbudil mou zvědavost, i když má jako nadpis „náhradní filtry“. O co přesně se zde jedná? Mohu přes Impex ještě sehnat směšovací komoru 6x9 pro barevnou hlavu Meopta Color 3?
Ještě jedna otázka k obrazové desce: Ta je vybavena povinnou dvojicí skel / antinewtonem. Pro malý formát jsou v katalogu Impexu ještě k dispozici masky, bohužel zřejmě již ne pro formát 6x6 a už vůbec ne pro formát 6x9 – má zvětšování formátu 6x9 bez skla vůbec smysl? Nebo se přirozeně prohýbají? Přinejmenším řešení s jedním sklem a jednou maskou by zde bylo dobrým kompromisem.
S pozdravem,
Thomas
MirkoBoeddecker
Směšovací komory 6x9 a masky bez skla jsou bohužel vyprodány. Dobrou kombinací je maska bez skla dole a sklo AN nahoře.
Náhradní filtry jsou určeny pro „mechaniky“, kteří si rozebírají hlavu a chtějí vyměnit filtry v proudu paprsku nahoře.
S pozdravem,
Mirko
TR
Ahoj Mirko, díky za odpověď. Už jsem ten barevný filtr odšrouboval – takže teď vím, co se myslí těmi náhradními filtry – je to logické, jenže v popisu produktu se mluví o směšovacích komorách.
Škoda, že už neexistuje čistě 6x9 příslušenství. Budu si tedy muset smíchávací komoru vyrobit sám. Stejně tak potřebuji rámeček 6x9. Někde mám ještě starý držák na plánový film 6x9, ten se pokusím najít – možná se z něj dá něco vyrobit.
Pozdrav a příjemné svátky,
Thomas
mabo
[color=#000000][font=arial, sans-serif][size=3][left][background=rgb(255, 255, 191)]Ahoj Thomasi,[/background][/left][size][/color
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]alespoň maska 6x6 je momentálně na eBayi k dostání za rozumnou cenu: http://www.ebay.de/itm/Meopta-Formateinlage-65x90-60x60-MAGNIFAX-NEU-/310539963426?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item484d9fcc22#ht_1092wt_1183[/background][/lef[/size][/colo
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]S pozdravem[/background][/lef[/size][/colo
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]Markus[/background][/lef[/size][/colo
TR
Ahoj Markusi, díky za odkaz.
Mám ještě pár „posuvníků“, které byly původně určeny pro 4x5palcové kazety velkoformátových fotoaparátů. Jsou vyrobeny z černého, poměrně tuhého plastu, který se zdá být možné opracovat pouze pomocí nože na řezání a brusného papíru. Zkusím z nich vyřezat pár šablon.
pittyman
Ahoj Thomasi,
když v temné komoře potřebuji nějaké „rámy“, většinou mi dosud stačil řezač na pasparty a kousek kartonu. Bez větší námahy tak rychle a snadno získáš téměř dokonale pravoúhlé masky/rámy. Výsledek lze v případě potřeby ještě „vylepšit“ matným černým sprejem. Tímto způsobem jsem si také sám vyrobil jeden či dva držáky negativů.
Hodně štěstí s tvým Magnifaxem!
Dirk
MirkoBoeddecker
...to je vlastně logické, jenže v popisu produktu se mluví o směšovacích komorách.
Aha, teď jsem si to taky všiml.
Změníme to. Přeji krásné svátky.
Mirko
tschackmack
Ahoj všichni,
pořídil jsem si použitý Magnifax 4 a (jako nováček mi to všechno trvá déle ;) jsem si právě všiml, že na mé negativní desce chybí horní antinewtonovské sklo (byla tam maska pro malý formát), což je škoda, když chci fotit střední formát ;)
Teď hledám vhodné antinewtonovské sklo... dá se ještě objednat? Bohužel jsem nenašel nic aktuálního (jen
https://www.yumpu.com/de/document/view/3594190/efker-FOTOIMPEX/71 nebo podobně staré věci)
Nebo ví někdo, jestli existují vhodné skla od jiných značek?
Moc děkuji!
tschackmack
jonny
Společnost Kaiser nabízí jako příslušenství k přístrojům řady V sklo 6x9 AN. Nemohu ti ale říct, zda bude z hlediska tloušťky a rozměrů přesně pasovat. Objednej si ho a případně ho vrať a dej nám vědět, aby z toho měli prospěch všichni. Jinak by ses mohl obrátit na místního skláře.
€
Míchací boxy a podobné věci se nejlépe seženou tak, že si při příležitosti pořídíš druhé zařízení s vhodným vybavením jako zdroj náhradních dílů.
Desky objektivů a masky pro Magnifax 4 byly ještě před pár měsíci k dostání i na eBayi, ale byly poměrně drahé.
€
Střední formát lze s Magnifaxem zvětšovat i bez skla (s maskami). Ideální je samozřejmě kombinace AN-skla nahoře a masky dole. Takto zvětšuji formát 6x9 pomocí zvětšovacího přístroje Magnifax, přičemž spodní maska je vyřezaná z lepenky. V zásadě by se dala vyřezat nebo vyfrézovat i z masky formátu 6x6 nebo 6x7, ale frézování je pracné a řezat to nikdo nechce, protože se to nevyplatí. AN sklo/sklo není podle mých zkušeností dobrá kombinace, protože mnoho moderních filmů (např. filmy Kodak CN) je na straně vrstvy tak hladkých, že tam se standardním sklem vytvářejí Newtonovy kruhy. AN sklo na straně vrstvy (dole) samozřejmě nejde. Antinewtonův sprej, který dříve vyráběla firma Tetenal, také zmizel z trhu. V praxi to ale, jak již bylo řečeno, funguje velmi dobře s AN-sklem nahoře a maskou dole, nebo alespoň u formátů 6x6/6x7 také s maskou nahoře i dole.
tschackmack
*wow* moc děkuji za rychlou a podrobnou odpověď! 😊 Už jsem byl skoro na cestě ke svému oblíbenému sklenáři (od té doby, co jsem se vrátil k analogii, jsem si něco takového pořídil ;) ), když jsem si přečetl, že to musí být sklo AN, a trochu jsem ztratil důvěru v to, že je to ve sklenářství standard, ale můžu se ho zkusit zeptat, jestli by to nechtěl trochu obrousit a vypilovat... Zatím jsem nikde nenašla, jak se to dá poznat („lehce matný povrch“...???). Nebo prostě vyzkoušet a uvidět, jestli se objeví kruhy? (tedy já jsem to omylem vyzkoušela a žádné tam nebyly) 😊 Ale ten nápad s maskou určitě hned vyzkouším. Zase je vidět, jak hloupě se člověk jako začátečník může chovat, je to úplně logické, ale mě by to asi nikdy nenapadlo, díky!!! 😊 Ještě jednou moc děkuji, teď musím zase do temné komory :)