TR
Witam wszystkich!
Kupiłem niedrogo powiększalnik Magnifax 4, aby móc powiększać zdjęcia do formatu 6x9. Wydaje mi się, że komora mieszająca w dołączonej głowicy kolorowej „Color 3” nadaje się do formatów do 6x7 (powierzchnia świetlna ma około 8 cm szerokości). Składa się ona przecież tylko ze styropianu i jasnej powierzchni z tworzywa sztucznego, ale zanim spróbuję zbudować coś takiego samodzielnie, chciałem zapytać, czy taką komorę mieszającą 6x9 można jeszcze nabyć za pośrednictwem firmy Impex?
Ten wpis wzbudza moją ciekawość w tej kwestii, chociaż nosi on tytuł „Filtry zamienne”. O co dokładnie tu chodzi? Czy za pośrednictwem Impexu mogę jeszcze zdobyć komorę mieszającą 6x9 do głowicy kolorowej Meopta Color 3?
Jeszcze jedno pytanie dotyczące matówki: jest ona wyposażona w obowiązkową parę szkła / antynewtona. W katalogu Impex są jeszcze maski do małego formatu, niestety najwyraźniej nie ma już masek do formatu 6x6, a już na pewno nie do 6x9 – czy powiększanie formatu 6x9 bez szkła ma w ogóle sens? A może po prostu nie dają rady z natury rzeczy? Przynajmniej rozwiązanie polegające na użyciu raz szkła, a raz maski byłoby tutaj dobrym kompromisem.
Pozdrawiam serdecznie,
Thomas
MirkoBoeddecker
Komory mieszające 6x9 i maski bezszklane są niestety wyprzedane. Dobrym połączeniem jest maska bezszklana na dole i szklana płytka AN na górze.
Filtry zamienne są przeznaczone dla „mechaników”, którzy rozbierają głowicę i chcą wymienić filtry w górnym kanale strumienia.
Pozdrawiam,
Mirko
TR
Cześć Mirko, dzięki za odpowiedź. Odkręciłem już głowicę Color – dzięki temu wiem teraz, o co chodzi z tymi filtrami zamiennymi – to przecież logiczne, tylko w opisie produktu mowa jest o komorach mieszających.
Szkoda, że nie ma już akcesoriów przeznaczonych wyłącznie do formatu 6x9. Muszę więc sam wykonać komorę mieszającą. Potrzebna jest również ramka 6x9. Gdzieś mam jeszcze stary uchwyt na film planowy 6x9, poszukam go – może uda się z niego coś sklecić.
Pozdrawiam i życzę udanych świąt,
Thomas
mabo
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]Cześć Thomas,[/background][/lef[/size][/colo
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]przynajmniej maska 6x6 jest obecnie dostępna na eBayu w rozsądnej cenie: http://www.ebay.de/itm/Meopta-Formateinlage-65x90-60x60-MAGNIFAX-NEU-/310539963426?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item484d9fcc22#ht_1092wt_1183[/background][/lef[/size][/colo
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]Pozdrawiam[/background][/lef[/size][/colo
[color=#000000][font=arial, sans-seri[size=3][lef[background=rgb(255, 255, 191)]Markus[/background][/lef[/size][/colo
TR
Cześć Markus, dzięki za link.
Mam jeszcze kilka „suwaków”, które pierwotnie były przeznaczone do kaset 4x5 cali w aparatach wielkoformatowych. Są one wykonane z czarnego, dość sztywnego tworzywa sztucznego, które wydaje się dać się obrabiać za pomocą samego noża do tapet i papieru ściernego. Spróbuję wyciągnąć z nich kilka szablonów.
pittyman
Cześć Thomas,
gdy potrzebuję w ciemni jakichś „ramek”, do tej pory zazwyczaj świetnie mi wystarczał nóż do passe-partout i kawałek kartonu. Bez większego wysiłku można szybko i łatwo uzyskać niemal idealnie prostopadłe szablony/ramki. W razie potrzeby efekt końcowy można jeszcze „wykończyć” matową czarną farbą w sprayu. W ten sposób sam wykonałem sobie też kilka uchwytów do negatywów.
Powodzenia z Twoim Magnifaxem!
Dirk
MirkoBoeddecker
...to przecież logiczne, tylko w opisie produktu mowa jest o komorach mieszających.
Ach, teraz też to zauważyłem.
Zmienimy to. Wesołych Świąt.
Mirko
tschackmack
Cześć wszystkim,
dostałem używany aparat Magnifax 4 i (jako nowicjuszowi wszystko zajmuje mi trochę więcej czasu ;) właśnie zauważyłem, że w mojej kasecie negatywowej brakuje górnej soczewki anty-Newtonowskiej (była tam maska do małego formatu), co jest kłopotliwe, gdy chce się robić zdjęcia w średnim formacie ;)
Teraz szukam odpowiedniej soczewki anty-Newtonowskiej... czy można je jeszcze zamówić? Niestety nie znalazłem nic aktualnego (tylko
https://www.yumpu.com/de/document/view/3594190/efker-FOTOIMPEX/71 lub podobne stare modele)
A może ktoś wie, czy są pasujące modele innych marek?
Bardzo dziękuję!
tschackmack
jonny
Firma Kaiser oferuje szkło 6x9 AN jako akcesorium do urządzeń serii V. Nie potrafię jednak powiedzieć, czy będzie ono idealnie pasowało pod względem grubości i wymiarów. Zamów je, a w razie potrzeby zwróć i napisz o tym tutaj, aby wszyscy mogli z tego skorzystać. W przeciwnym razie możesz skontaktować się z lokalnym producentem szkła.
€
Najlepiej zaopatrzyć się w skrzynki mieszające i podobne elementy, kupując przy okazji drugie urządzenie z odpowiednim wyposażeniem, które posłuży jako źródło części zamiennych.
Płytki obiektywowe i maski do Magnifax 4 były jeszcze kilka miesięcy temu dość drogie, nawet na eBayu.
€
Za pomocą Magnifaxa można powiększać zdjęcia średnioformatowe również bez szkła (z maskami). Ale oczywiście idealne jest połączenie szkła AN na górze i maski na dole. W ten sposób powiększam format 6x9 za pomocą powiększalnika Magnifax, przy czym dolna maska jest wycięta samodzielnie z tektury. W zasadzie można by ją również wyfrezować lub wyciąć z maski 6x6 lub 6x7, ale frezowanie jest uciążliwe, a nikt nie chce wycinać, bo to się nie opłaca. Z mojego doświadczenia wynika, że szkło AN/szkło nie jest dobrym połączeniem, ponieważ wiele nowoczesnych filmów (np. filmy Kodak CN) jest po stronie warstwy tak gładkich, że przy użyciu standardowego szkła tworzą tam pierścienie Newtona. Szkło AN po stronie warstwy (na dole) oczywiście nie wchodzi w grę. Spray antinewtonowski, który wcześniej oferowała firma Tetenal, również zniknął z rynku. W praktyce jednak, jak już wspomniałem, bardzo dobrze sprawdza się szkło AN na górze i maska na dole lub przynajmniej w przypadku formatów 6x6/6x7 również z maską na górze i na dole.
tschackmack
*wow* Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź! 😊 Już prawie wybierałam się do mojego zaufanego szklarza (odkąd wróciłam do fotografii analogowej, kupiłam sobie taki aparat ;) ), kiedy przeczytałam, że musi to być szkło AN i nieco straciłam wiarę, że to standard w szklarstwie, ale mogę go przecież zapytać, czy zechce je też wygładzić i wygładzić pilnikiem... Jak dotąd nigdzie nie znalazłem informacji, jak to rozpoznać („lekko matowa powierzchnia”…???). A może po prostu spróbować i sprawdzić, czy pojawią się pierścienie? (właściwie to przez pomyłkę już próbowałem i nie było żadnych) 😊 Ale pomysł z maską na pewno od razu wypróbuję. Znowu widać, jak głupio można się zachowywać jako początkujący, to całkowicie logiczne, ale sam nigdy bym na to nie wpadł, dziękuję!!! 😊 Jeszcze raz wielkie dzięki, muszę teraz wracać do ciemni :)