TiMo
Včera jsem se poprvé pustil do lith-printu. Samozřejmě se objevilo několik otázek.
Jako papír jsem prozatím použil MCP, protože jsem nechtěl na experimenty plýtvat drahým barytovým papírem.
Použil jsem přípravek Easy Lith od Moersch v ředění 1+40 při teplotě 26 stupňů.
Mezitím začínám pochybovat, zda byl výběr motivu tak vhodný. Je to velmi kontrastní snímek s malým množstvím středních tónů.
První snímek:
Nejprve jsem vyhotovil alespoň částečně použitelnou zvětšeninu v běžné vývojce, abych získal přibližné časy. Expozice byla 20 sekund při f/16 a stupni 2.
Druhý snímek:
Poté jsem při stejné expozici a cloně jako u snímku 1, ale bez filtru, vyvolal zvětšeninu v Easy Lith-printu. Zatím není vidět velký efekt. To se dalo při slabém osvětlení očekávat. Doba vyvolávání cca 8 minut.
Třetí snímek:
Clona 11, 50 sekund. Na skenu to není moc dobře vidět, ale snímek je o něco barevnější. Světle hnědý odstín (na skenu téměř neviditelný, ale ve skutečnosti velmi zřetelný). Docela rozmazané a s nízkým kontrastem.
Čtvrtý snímek:
Clona 8, 30 sekund. Celý snímek je o něco tmavší než snímek 3. Také rozmazaný a s nízkým kontrastem.
Záměrně jsem neměnil ředění, abych se soustředil pouze na expozici. Pokud tomu dobře rozumím, více světla vyžaduje řidší vývojku. Dlouhá expozice má tendenci zbarvit výtisk.
Moje otázky nyní zní:
- Zhloubila by silnější vývojka stíny?
- Jsem možná na scestí a – ať udělám cokoli – s MCP nedosáhnu výsledku, který chci, protože není pro lith-print tak vhodný?
- Není tento motiv pro testy příliš vhodný, protože má sám o sobě tak silný kontrast a málo středních tónů?
Momentálně se v tom ještě trochu tápu, protože u lith printu zřejmě hraje velkou roli papír a já přesně nevím, jestli s MCP možná nikdy nedosáhnu syté černé.
Díky a pozdrav
Tim
michael-kielgmxnet
Ahoj Time,
papír Adox MCP je vynikající, ale bohužel není příliš vhodný pro přímé lith-printování. Sám jsem ho použil jen jednou, s poměrně silným ředěním (myslím, že to bylo asi 1+10). Výsledek se co do barevnosti přibližně shodoval s tvým třetím skenem. Celkově bych ho pro lith-printování už znovu nepoužil.
Co se však s tímto papírem skvěle daří, je nepřímý litografický vývoj, tj. vyvolání v běžné papírové vývojce, bělení a poté zpětný vývoj ve velmi zředěném lith developeru (asi 1+100). Jelikož bělení a zpětný vývoj provádíš při denním světle, můžeš celý proces velmi dobře sledovat. Pokud tě tento postup zajímá, doporučil bych ti podívat se na stránky pana Moerscha, kde je vše velmi podrobně popsáno a jsou tam i příklady.
Pro přímý lith-printový vývoj bych ti jako začátečníkovi doporučil Fomatone MG, který se skvěle litografuje a dá se dobře regulovat ředěním a expozicí. Skvělý je také Adox Nuance, který je ale bohužel kvůli ukončení výroby u Fotokemika k dostání už jen v zbytkových zásobách.
TiMo
Ahoj Michaeli,
vlastně jsem si jen chtěl trochu pohrát; proto jsem si nekoupil papír, o kterém je známo, že se dobře hodí pro lith-print. Mám tady MCC a MCP.
Nepřímé vyvolávání zní zajímavě. Musím to ale zatím odložit, protože nemám bělidlo.
Píšeš, že MCP není pro lith-print tak vhodný. Zajímalo by mě, proč to píšeš. Nedokážu ten papír dostatečně ztmavit, nebo na něm barvy neulpívají?
Díky a pozdrav
Tim
michael-kielgmxnet
Ahoj Time,
podle mých zkušeností se s MCP nedá dosáhnout typického lith-efektu; domnívám se, že u tohoto papíru nedochází k infekčnímu vyvolání, které je pro lith typické, nebo je alespoň výrazně zpomaleno. Barevnost je velmi jemná a k dosažení stínů je potřeba hodně trpělivosti. Celkově vzato se ta námaha opravdu nevyplatí, protože lehce teplý tón dosáhneš i s běžným teplým vývojkem.
Ale pokud máš k dispozici i MCC, tak to zkus, prý je to mnohem vhodnější (sám jsem to ale ještě nezkoušel).
TiMo
Ahoj Michaeli,
děkuju. Tak to asi nakonec budu muset vzít ten dobrý MCC.
Pozdrav od Tima
Urnes
Ahoj Time,
nechme teď papír stranou. Zkus snížit teplotu na 26 °C. Jinak je vývojka příliš rychlá a nedá se už regulovat. Snímek bude příliš grafický. Podívej se sem:
http://so-froehlich..../02/rawalb5.jpg Negativ má sice jemné přechody, ale při 36 °C byla vývojka prostě příliš horká. Pokud snížíš teplotu na 26 °C, měla by se
výrazně prodloužit doba vyvolávání. Odhaduji asi na 20 minut.
S pozdravem Sven.
TiMo
Ahoj Svene,
to byla překlep (mezitím jsem to opravil); samozřejmě to bylo 26 stupňů, jak jsi mi doporučil.
U pozdějších snímků trvalo vyvolávání vždy asi 10 minut. Pak se dlouho nic nedělo, tak jsem je vyndal z vývojky.
S pozdravem Tim
TiMo
Nyní jsem to zkusil s papírem MCC.
Ředění bylo 1+40. Teplota 26 stupňů.
Expozice byly f/8 20 s, f/8 40 s a f/5,6 40 s.
Všechny fotografie byly vyvolány současně, aby se eliminoval vliv slábnoucího účinku vývojky. Níže je vidět fotografie s f/8 40 s. Ostatní vypadají téměř stejně. Byly vyvolány o pár minut déle, resp. kratší dobu. U snímků s dlouhou expozicí je barevnost o něco výraznější; tak to má být.
To už vypadá lépe než MCP. Na monitoru ale barvy úplně nesedí. Ve skutečnosti je to slonovinově žlutá/světle béžová; vlastně docela hezká. Bohužel mi chybí srovnání s papírem, který se velmi dobře hodí pro litografický vývoj.
Michaeli, podle Moersche už Fomatone v novějších šaržích není tak vhodný. Mým dalším kandidátem by byl Adox Variotone. Máš s ním zkušenosti?
Díky a pozdrav
Tim
TR
Ahoj Timo, to už teď vypadá dobře.
Speciálně pro lith-print mám ještě větší zásobu starého papíru ORWO (ještě jsem ho nevyhodil). Funguje skvěle s lith developersem a na eBayi se dá vždycky sehnat za docela dobrou cenu (většina z nich je sice „silná“, ale i to má své kouzlo). Pro běžnou vývojku už většina papírů ORWO určitě není použitelná kvůli šedivému oparu způsobenému stárnutím a „posunu“ gradace směrem k měkčímu vzhledu. V Easylithu má papír hnědý nádech a s následným selenovým tonérem se černé tóny ještě o dost prohloubí.
TiMo
Ahoj Thomasi,
to je pravda, je to dobré využití starého papíru.
Raději ale počkám, až se na trhu objeví nějaký vhodný papír (třeba Polywarmtone?). Nebydlím v Německu, takže s eBayem a papírem Orwo to u mě nejde.
Máš zkušenosti s Adox Variotone?
S pozdravem Tim
michael-kielgmxnet
Ahoj Time,
ADOX Variotone také není přímo vhodný pro lith-print, stejně jako Ilford Warmtone, na jehož emulzi je založen. Nepřímo, tedy s dodatečným vyvoláním, s ním ale dosáhneš velmi pěkných výsledků.
Ano, starý papír Orwo se pro lith-print hodí velmi dobře. Já sám občas používám Orwo BBN (Baryt Brilliant) s velmi dobrými výsledky.
Kde přesně bydlíš? Vlastně se všude dají koupit některé druhy papíru, které jsou vhodné pro litografii. Aktuální Fomatone MG je mimochodem podle nejnovějších informací od firmy Moersch pro litografický proces vhodný, jen se musí pracovat s vyšším ředěním. Stejně tak se hodí i ostatní barytové papíry od Fomy a jejich protějšky od Rollei (Rollei Vintage). Od Ilfordu je k dispozici relativně nový papír Art, který je také vhodný, ale bohužel poměrně drahý.
A pak jsou tu, jak už bylo řečeno, ještě zbytkové zásoby od Fotokemiky, tedy ADOX Nuance nebo Emacs. Ty by ale měly být brzy vyprodány.
TiMo
Ahoj Michaeli,
tak to asi budu muset zkusit zpětný vývoj. Jaký bělící roztok bych měl použít (na bázi hexacyanoferátu nebo hexacyanoferátu draselného/bromidu)?
Jak dlouho se přibližně bělí? Dokud nezmizí jen světlé partie, nebo až dojde k poškození i středních tónů?
U Moersch jsem k tématu nepřímého litografického vyvolávání nic nenašel.
Bydlím ve Fujilandu. Fotografické potřeby ale nakupuji téměř výhradně u provozovatele fóra. Jediný papír, který mě ještě napadá, je Seagull.
Díky a pozdravy
Tim
michael-kielgmxnet
Ahoj Time,
dosud jsem používal pouze bělidlo na bázi síranu měďnatého od firmy Moersch (modré lith-print bělidlo), které je k dostání i tady v obchodě. Doba bělení závisí na ředění a na tom, jakého výsledku chceš dosáhnout. Můžeš vybělit buď úplně, nebo jen částečně. Pokud při bělení necháš stíny, nebudou se následně ani vyvolávat. Částečné bělení jsem ale ještě nezkoušel.
TiMo
Teď jsem ty návody přece jen našel na stránkách Moersch. Nenajdete je v sekci „Know How“, ale jsou roztroušené mezi ukázkovými fotografiemi.
Zde jsou odkazy:
http://www.moersch-p.../galerie/red/12
http://www.moersch-p...t/galerie/red/8
http://www.moersch-p.../galerie/red/25
http://www.moersch-p...nt/shop/lith-print/97
Dodatek 1.2.2013
Bohužel výše uvedené tipy k reverznímu vyvolání mezitím ze stránek pana Moerscha zmizely a existuje už jen odkaz na stránku obchodu. Vysvětlení tam však již není tak podrobné, jak bylo dříve pod fotografiemi.
sputnik
Aktuální Fomatone MG je podle nejnovějších informací od firmy Moersch nakonec pro litografický proces vhodný, stačí pouze pracovat s vyšším ředěním.
Aktuální Fomatone se dá stejně dobře použít pro lith-print i v silných ředidlech. Výsledek je pouze méně oranžový, zato žlutější než dosud.