Vážení milovníci fotografie, na svém webu jsem zveřejnil další recenzi filmu. Ve formátu 4x5 jsem dosud pracoval s filmy Fomapan 100 a Efke (jako CHS 50 nebo Rollei Tonal). Nejen z finančních důvodů. Jako začátečník ve velkoformátové fotografii produkuji poměrně hodně zmetků a musím si dovolit experimentovat a dělat chyby. S ukončením výroby filmů Efke jsem nyní otestoval Fomapan 200. Průzkum na fórech nevykreslil o tomto filmu příliš dobrý obraz. Mnoho účastníků fóra mělo problémy, stěžovalo si na vady emulze a nedosahovalo dobrého kontrastu na negativech. Chtěl jsem si proto udělat vlastní názor a nejprve jsem film otestoval po expozici a vyvolání. Na tomto základě jsem pak nafotil několik motivů a vyvolal je různými způsoby. Poté jsem vyhotovil zvětšeniny na barytovém papíře a zhodnotil je. Pro mě osobně si Foma 200 vedla velmi dobře. Snímky působí krásně s mnoha tóny. Negativy se dají dobře tisknout. Zrno je velmi jemné a má příjemnou strukturu. Poměr cena/výkon je tedy v pořádku. Jsem rád, že jsem opět našel film, se kterým mohu bezstarostně fotografovat formátem 4x5. Pro všechny, kteří se zajímají o výchozí hodnoty pro expozici a vývoj: exponujte mezi 125 a 160 ASA (v případě vývojky N+ 1 1/2 dokonce s 200 ASA). Vyvolávám v XTOL 1+2, 20 stupňů, v papírovém válci na rotačním zařízení Durst. Podrobný test a příslušné snímky najdete na mém webu:
www.gilbert-mayer.ch v sekci Fotogalerie. Přeji všem krásné zasněžené dny s mnoha skvělými motivy.