pierods
Nešlo prodat filmy FOTOIMPEX Orwo?
Slyšel jsem, že to zkoušíte znovu.
AchimBauer
Ahoj Pierodsi,
Nevím, jestli FOTOIMPEX prodává.
Existuje ale několik druhů filmů Orwo. Jedním z nich jsou filmy NP, které pocházejí ještě z produkce staré firmy Orwo. Ty se na eBayi nabízejí v různých formátech, přičemž jejich datum spotřeby často vypršelo už před více než 10 lety. Na to, zda má smysl je používat, se názory liší.
Další jsou filmy od Filmotecu ve Wolfenu. Jedná se o speciální filmy pro sledování, které jsou také vhodné pro infračervené snímání, alespoň jeden z nich, ten se dá sehnat i v běžné kazetě pro malý formát u Lomosu, nebo kinofilmy jako UN 54 s 100 ASA nebo UN 76 s 400 ASA, a nemají prý nic společného se starými.
Jsou k dostání pouze v rolích, ale také jako 30,5metrový film, který se vejde do běžných filmových zásobníků, pokud se jedná o verzi s jádrem.
Koupil jsem si UN 54 na eBayi a vyvolal jsem 2 filmy v RODINALu 1:50 po dobu 9,5 minuty. Výsledky byly skvělé. Ještě jsem ho ale nevyzkoušel v přímém srovnání s jinými filmy.
Pokud to chceš někdy vyzkoušet sám, zeptej se u Filmotec nebo u Wephota.
S pozdravem Achim
pierods
Díky, Achime!
Zajímá mě film s citlivostí 400 ISO, UN 74, možná ten dodá ten „vintage vzhled“.
Zavolám do Wephoty.
Wolf_XL
...sice nevím, co si pod pojmem „vintage look“ představuješ, ale N74 je spolehlivý film bez slabých stránek. Jelikož se tento film vyrábí především jako materiál pro kinematografii, lze předpokládat, že kolísání vlastností emulze nehraje téměř žádnou roli. Co se týče zrnitosti a ostrosti, film se může směle měřit s běžně dostupnými filmy, jako jsou HP5 nebo Tri-X. Zde je několik údajů o vyvolání:
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=Orwo&Developer=&mdc=Search
pierods
Díky, Wolfe!
Jsem o tom přesvědčený, ale od Orwa se dá koupit jen 200 metrů. I kdybys chtěl vyrábět kazety sám, je to trochu moc...
V USA existují firmy, které to balí do kazet. Tak jsem si říkal, že FOTOIMPEX by to mohl dělat taky...
Wolf_XL
...na požádání ti film dodáme i v plechovce o délce 30,5 m...
pierods
Myslíš přímo od Orwa? Tak se tam zeptám.
Wolf_XL
...můžeš si ho objednat dokonce přímo v USA – mají tam zastoupení společnosti ORWO. Nabízejí tam dokonce i 100stopovou cívku...
http://www.orwona.com/b-w-motion-picture-camera-films/
AchimBauer
No,
sehnat ten film o USA, pokud tu vůbec je, je trochu složité.
UN 76 neznám, ale svůj UN 54 jsem koupil jako 30,5metrovou roli, sice přes eBay, ale ten, kdo je prodával, je také odněkud sehnal. Wephota uvádí, že jiné rozměry jsou k dispozici na vyžádání, a podle toho, co se říká, by se měl dát sehnat i u Orwa jako 30,5metrová role. V USA je zřejmě častější používat kinofilmy pro statické snímky, existují internetové stránky, kde jsou zveřejňovány snímky z nich, používají se tam i černobílé kinofilmy Kodak, a před lety byl i u nás v Německu nabízen barevný film, který produkoval negativy s papírovými snímky a diapozitivy, ten byl také založen na kinofilmu, ale propadl, protože byl jednak drahý, měl problémy s kvalitou a dal se vyvolat pouze v USA.
O problémech s kvalitou se u mých dvou testovacích filmů s UN 54 mluvit nedá, ten je špičkový.
Brzy ho ale otestuji v přímém srovnání s jinými filmy.
S pozdravem Achim
KPA40
Objednávka z USA rozhodně není nutná. 100stopové role se v Německu dají sehnat i tady:
http://www.wittner-k...m/kleinbild.php
S pozdravem, Olaf
pierods
Skvělé, díky!