pierods
Czy firma FOTOIMPEX nie mogła sprzedać filmów Orwo?
Słyszałem, że znów to robią.
AchimBauer
Cześć Pierods,
Nie wiem, czy firma FOTOIMPEX ma je w sprzedaży.
Istnieje jednak kilka rodzajów filmów Orwo. Jednym z nich są filmy NP, które pochodzą jeszcze z produkcji starej firmy Orwo. Są one oferowane na eBayu w różnych formatach, a ich termin przydatności do użycia często minął już ponad 10 lat temu. Opinie na temat tego, czy warto ich używać, są podzielone.
Drugie to filmy z Filmotec w Wolfen. Są to specjalne filmy do monitoringu, które nadają się również do pracy w podczerwieni – przynajmniej jeden z nich można dostać w zwykłej kasecie KB w sklepach Lomo – lub filmy kinowe, takie jak UN 54 o czułości 100 ASA lub UN 76 o czułości 400 ASA, i podobno nie mają nic wspólnego ze starymi.
Są one dostępne tylko w rolkach, ale także jako film o długości 30,5 metra, który pasuje do standardowych kaset filmowych, jeśli jest to wersja z rdzeniem.
Kupiłem UN 54 na eBayu i wywołałem 2 filmy w RODINALU 1:50 przez 9,5 minuty. Efekty były świetne. Nie próbowałem go jednak jeszcze w bezpośrednim porównaniu z innymi filmami.
Jeśli chcesz sam spróbować, po prostu zapytaj w Filmotec lub Wephota.
Pozdrawiam, Achim
pierods
Dzięki, Achim!
Interesuje mnie film o czułości 400 ISO, UN 74 – może właśnie on zapewni ten „vintage look”.
Zadzwonię do Wephota.
Wolf_XL
...nie wiem co rozumiesz pod pojęciem „vintage look”, ale N74 to niekapryśny film bez żadnych wad. Ponieważ ta taśma jest produkowana jako materiał kinowy, można założyć, że wahania właściwości emulsji nie mają tu większego znaczenia. Pod względem ziarnistości i ostrości film ten może śmiało konkurować z popularnymi filmami, takimi jak HP5 czy Tri-X. Oto kilka danych dotyczących wywoływania:
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=Orwo&Developer=&mdc=Search
pierods
Dzięki, Wolf!
Jestem o tym przekonany, ale od Orwo można kupić tylko 200 metrów. Nawet jeśli chcesz sam robić kasety, to trochę za dużo...
W USA są firmy, które pakują to do kaset. Pomyślałem więc, że FOTOIMPEX też może to robić...
Wolf_XL
...na życzenie film jest dostępny również w puszce o pojemności 30,5 m...
pierods
Masz na myśli samą firmę Orwo? W takim razie zapytam.
Wolf_XL
...możesz go zamówić nawet bezpośrednio w USA – mają tam przedstawicielstwo ORWO. Oferują tam nawet puszkę o długości 100 stóp...
http://www.orwona.com/b-w-motion-picture-camera-films/
AchimBauer
No cóż,
zdobycie filmu o USA, jeśli w ogóle tu jest dostępny, jest trochę kłopotliwe.
Nie znam modelu UN 76, ale kupiłem swój UN 54 w rolce o długości 30,5 metra – co prawda na eBayu, ale osoba, która go sprzedawała, też go skądś wzięła. Wephota podaje inne rozmiary na zamówienie, a z tego, co słyszałem, podobno można go też dostać w Orwo w rolce o długości 30,5 metra. W USA najwyraźniej częściej używa się filmów kinowych do zdjęć, są strony internetowe, na których publikuje się takie zdjęcia, używa się tam również czarno-białych filmów kinowych Kodaka, a wiele lat temu również u nas w Niemczech oferowano kolorowy film, który pozwalał uzyskać negatywy, zdjęcia papierowe i diapozytywy; był on również oparty na filmie kinowym, ale okazał się klapą, ponieważ był drogi, miał problemy z jakością i można go było wywołać tylko w USA.
Na podstawie moich dwóch filmów testowych na UN 54 nie można mówić o problemach z jakością, ten film jest świetny.
Wkrótce jednak przetestuję go w bezpośrednim porównaniu z innymi filmami.
Pozdrawiam, Achim
KPA40
Z pewnością nie ma potrzeby zamawiania w Stanach Zjednoczonych. Rolki o długości 100 stóp są dostępne również w Niemczech, na przykład tutaj:
http://www.wittner-k...m/kleinbild.php
Pozdrawiam, Olaf
pierods
Świetnie, dzięki!