TiMo
S výše uvedeným filmem formátu 120 mám docela dobré zkušenosti. Pro expozici používám citlivost ASA 6 nebo 3 podle situace a většinou dosahuji velmi použitelných výsledků.
Včera jsem vyzkoušel film ve formátu 4x5. Postupoval jsem stejně jako u formátu 120. Film byl uložen v ledničce a má ještě rok trvanlivosti. Všechny snímky až na jeden vypadají jako v příloze (světlá kruhová skvrna je žárovka stropního svítidla, ne motiv na filmu). Jediný snímek, který se povedl lépe, jsem pořídil před pár týdny. Je však také velmi málo kontrastní.
Včera jsem také fotil na CHS 50 a ten je bezchybný. Na objektivu to tedy není.
Ví někdo, v čem by mohl být důvod?
Timgruss
piu58
> Ví někdo, v čem by mohl být důvod?
Takto vypadají filmy s velmi silným nánosem (jde o desítky let). Nebo materiál, který utrpěl chemické poškození, zejména vlivem sirovodíku.
TiMo
Film jsem dostal asi před 8 týdny. Od té doby byl skladován v chladu a samozřejmě nebyl vystaven žádným sloučeninám síry a vodíku. A jak jsem již řekl: datum spotřeby je do října 2013.
Tandemfahren
Ahoj, jen abych hned vyloučil tu nejhloupější možnou chybu: stejný filtr jako na MF, stejný nebo podobný?
Vypadá to skoro jako by se prováděla expozice posuvným kazetovým fotoaparátem / kryt je ještě nasazený / závěrka je rozbitá!
Dál bych zkusil provést expozici infračerveným filmem bez infračerveného filtru, abych zjistil, jestli se něco změní.
S pozdravem Frank
TiMo
Ahoj Franku.
Použil jsem stejný filtr. Chybu objektivu mohu vyloučit. Použil jsem čtyři různé objektivy a fotografie na CHS50 se povedly.
Právě jsem provedl další test. Prováděl jsem expozici na dva další filmy. Bez filtru na citlivost ASA 100. Jeden film ze starého balení a jeden z dosud neotevřeného.
Oba filmy byly poté vyvolány společně s CHS 50. Čas byl u IR o 1 minutu kratší, ale samozřejmě by mělo být něco vidět. Oba filmy však vykazují stejnou šedou barvu jako na fotografii výše. Není vidět ani nejmenší detail motivu.
Pokud při zpracování IR plochých filmů neexistuje něco velmi důležitého, o čem nevím, mohu asi předpokládat, že filmy jsou zničené.
Timgruss
piu58
Zkus vyvolat ten neexponovaný snímek. Infračervené filmy jsou citlivé, kdo ví, co se stalo.
TiMo
Ahoj Uwe,
výsledek tvého návrhu je vidět níže.
Listy jsem jako vždy vložil večer do neosvětlené místnosti do nepropustného sáčku. Skladoval jsem je v ledničce, v původním obalu a navíc v dalším nepropustném sáčku.
Levý list je z balení, které jsem otevřel speciálně pro tyto testy. Toto balení mám už několik měsíců.
Pravý list je první list z balení, které jsem dostal předevčírem.
Zajímavé je, že se liší i oddělovací listy. V tom dobrém balení jsou černé, v tom špatném bílé.
Díky a pozdravy
Tim
TiMo
Tým Impex se v tomto případě zachoval velmi vstřícně.
Za to jim tímto srdečně děkujeme.