TiMo
Mam całkiem dobre doświadczenia z wyżej wymienionym filmem w formacie 120. Dokonuję naświetlania go przy czułości ASA 6 lub 3, w zależności od sytuacji, i zazwyczaj uzyskuję bardzo przydatne rezultaty.
Wczoraj wypróbowałem ten film w formacie 4x5. Postępowałem tak samo jak w przypadku formatu 120. Film był przechowywany w lodówce i ma jeszcze rok ważności. Wszystkie zdjęcia, z wyjątkiem jednego, wyglądają tak, jak na załączniku (jasna okrągła plama to źródło światła lampy sufitowej, a nie motyw na filmie). Jedyne zdjęcie, które wyszło lepiej, zrobiłem kilka tygodni temu. Jest jednak również bardzo mało kontrastowe.
Wczoraj zrobiłem też zdjęcia na CHS 50 i są one bez zarzutu. Nie leży to więc po stronie obiektywu.
Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam, Tim
piu58
> Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną?
Tak wyglądają filmy, na których widoczne są bardzo silne nawarstwienia (mowa tu o dziesięcioleciach). Albo materiały, które uległy zniszczeniu pod wpływem czynników chemicznych, przede wszystkim siarkowodoru.
TiMo
Otrzymałem ten film około 8 tygodni temu. Od tego czasu był przechowywany w chłodnym miejscu i oczywiście nie był narażony na działanie żadnych związków siarki. I jak już wspomniałem: termin przydatności upływa w październiku 2013 roku.
Tandemfahren
Cześć, żeby od razu wykluczyć najgłupszy z możliwych błędów: ten sam filtr co w MF, ten sam czy podobny?
Wygląda to prawie tak, jakby przeprowadzono naświetlanie suwaka kasetowego / pokrywa nadal na miejscu / zepsuty zamek!
Następnie naświetliłbym film IR bez filtra IR, żeby sprawdzić, czy coś się zmieni.
Pozdrawiam, Frank
TiMo
Cześć, Frank.
Użyłem tego samego filtra. Mogę wykluczyć błąd obiektywów. Wykorzystałem cztery różne obiektywy, a zdjęcia na CHS50 wyszły dobrze.
Właśnie przeprowadziłem kolejny test. Przeprowadziłem naświetlanie dwóch kolejnych rolek. Bez filtra, przy czułości ASA 100. Jedną rolkę z starego opakowania i jedną z dotychczas nieotwartego.
Oba filmy zostały następnie wywołane razem z CHS 50. Czas naświetlania był o 1 minutę krótszy dla filmu IR, ale oczywiście powinno być coś widać. Oba filmy pokazują jednak ten sam odcień szarości, co na zdjęciu powyżej. Nie widać ani naj najmniejszego szczegółu motywu.
Jeśli nie ma jakiejś bardzo ważnej rzeczy, o której nie wiem, dotyczącej obróbki błon płaskich IR, to mogę chyba założyć, że filmy są zepsute.
Pozdrawiam, Tim
piu58
Może wywołaj ten nienaświetlony kadr? Filmy na podczerwień są bardzo czułe, kto wie, co się stało.
TiMo
Cześć Uwe,
Wynik Twojej propozycji można zobaczyć poniżej.
Arkusze zostały jak zwykle włożone wieczorem do nieprzezroczystej torby w nieoświetlonym pomieszczeniu. Przechowywane w lodówce, w oryginalnym opakowaniu oraz w dodatkowej nieprzezroczystej torbie na wierzchu.
Arkusz po lewej pochodzi z opakowania, które otworzyłem specjalnie na potrzeby tych testów. To opakowanie mam u siebie od kilku miesięcy.
Arkusz po prawej to pierwszy arkusz z opakowania, które otrzymałem przedwczoraj.
Co ciekawe, również przekładki są różne. W dobrym opakowaniu są czarne, a w złym – białe.
Dziękuję i pozdrawiam
Tim
TiMo
W tej sprawie firma Impexteam wykazała się dużą wyrozumiałością.
Chciałbym w tym miejscu za to serdecznie podziękować.