bernhardmangelsgmxde
Ještě před nedávnem byly zmíněné papíry dostupné jako levný standardní materiál i v německy mluvících zemích. Ví vlastně někdo, proč byl tento papír v Německu a Rakousku jako levná varianta „vyřazen“? V Anglii je totiž stále k dostání za relativně přijatelné ceny, takže i jako malý odběratel bych při objednávce ze zahraničí vyšel podstatně levněji, ačkoli by mě poštovné v přepočtu stálo 22 eur. Nějak se mi nelíbí ani jedno z toho – platit při objednávce z Německa nebo Rakouska výrazně více, než je nutné, nebo při objednávce z Velké Británie platit 15 GBP + DPH... z toho by měl prospěch hlavně DHL, což přece není smyslem celé věci.
bernhardmangelsgmxde
nemyslel jsem tím, že byl stažen z trhu, ale že přestal být uváděn jako „velmi cenově dostupný kvalitní papír anglické výroby“, a tedy jako levná, ale relativně vysoce kvalitní alternativu k MGIV a MCP, protože ceny byly před nějakou dobou upraveny (podle mého odhadu o 50–70 %, v závislosti na velikosti; ostatní (MGIV, MCP, Fomaspeed VIII) se v této souvislosti zvýšily pouze o cca 25 %, pokud jsem to správně sledoval).
V zásadě to není problém. Nemusím ten papír kupovat, a pokud ho chci koupit v Berlíně, je stále k dispozici. Pokud se držíte menších formátů, těžko se tím zchudnete... jako „každodenní“ papír by bylo fajn mít levné alternativy. (nyní je k dispozici pouze Foma, která však také bývala levnější). V Anglii je tento papír (nebo podobný?) jako VC Select stále levný, a v dnešní době není žádný větší problém objednat si ho ze zahraničí. Ale samozřejmě bych raději mohl objednat třeba u Impexu, ale bez toho, abych za to platil o 20–40 % (v závislosti na množství) více, než bych musel při samostatné objednávce z Anglie, i když by se při tom muselo zaplatit asi 22 € za poštovné.
TR
Před nějakou dobou jsem si – tuším u firmy Impex – koupil balíček Kentmere Vario-Baryt, protože stál přesně tolik jako Fomabrom. Pak mě také překvapil ten rychlý nárůst ceny. Samotný papír ostatně není lepší než ten od Fomy – ledaže by člověk trval na skutečně neutrálním tónu černobílého snímku.