bernhardmangelsgmxde
Jeszcze nie tak dawno temu wspomniane papiery były dostępne jako niedrogi materiał standardowy również w krajach niemieckojęzycznych. Czy ktoś wie, dlaczego ten papier został „wycofany” jako tańsza opcja w Niemczech i Austrii? W Anglii jest on nadal dostępny w stosunkowo przystępnych cenach, więc nawet jako osoba składająca niewielkie zamówienie znacznie taniej wyszłoby mi zamówienie z zagranicy, mimo że przeliczając, koszty wysyłki wyniosłyby 22 euro. Nie podoba mi się ani jedno, ani drugie: płacić znacznie więcej niż to konieczne przy zamówieniu z Niemiec lub Austrii, ani płacić 15 GBP + VAT przy zamówieniu z Wielkiej Brytanii... w tym przypadku beneficjentem byłaby przede wszystkim firma DHL, co nie jest zgodne z zamierzeniami.
Gast
U gospodarza jest przecież program Easy Print, prawda?
bernhardmangelsgmxde
Nie chodziło mi o to, że produkt został wycofany z rynku, ale o to, że przestał być postrzegany jako „bardzo niedrogi papier wysokiej jakości z angielskiej produkcji”, a tym samym jako tania, ale stosunkowo wysokiej jakości alternatywę dla MGIV i MCP, ponieważ jakiś czas temu ceny zostały dostosowane (moim odczuciem o 50–70%, w zależności od rozmiaru, podczas gdy ceny pozostałych (MGIV, MCP, Fomaspeed VIII) wzrosły w tym samym czasie tylko o około 25%, o ile dobrze to zaobserwowałem).
W zasadzie nie ma problemu. Nie muszę kupować tego papieru, a jeśli chcę go kupić w Berlinie, to nadal jest on dostępny. Jeśli pozostaje się przy mniejszych formatach, to trudno się tym zrujnować... jako papier „na co dzień” miło byłoby mieć niedrogie alternatywy. (obecnie jest tylko Foma, która jednak kiedyś była tańsza). W Anglii papier ten (lub podobny?) jest nadal dostępny w przystępnej cenie jako VC Select, a obecnie zamawianie za granicą nie stanowi większego problemu. Oczywiście wolałbym po prostu móc zamówić go np. w Impex, ale bez konieczności płacenia za to 20–40% (w zależności od ilości) więcej, niż musiałbym zapłacić przy osobnym zamówieniu z Anglii, mimo że w tym przypadku należałoby uiścić około 22 € kosztów wysyłki.
TR
Jakiś czas temu kupiłem – chyba w Impexie – paczkę papieru Kentmere Vario-Baryt, bo kosztował dokładnie tyle samo, co Fomabrom. Sam też się zdziwiłem, jak szybko wzrosła jego cena. Nawiasem mówiąc, sam papier nie jest lepszy od tego firmy Foma – chyba że ktoś koniecznie chce uzyskać prawdziwie neutralną tonację czarno-białego zdjęcia.