Olivinyl
Ahoj všichni,
v daleké budoucnosti (až zase vyjde slunce a tráva i listí na stromech budou opět zelené) bych chtěl pořídit pár infračervených fotografií.
Jak je známo, u výše zmíněného filmu není Woodův efekt tak výrazný, protože jeho spektrum končí na 720 nm.
Na „hrání a testování“ to ale stačí.
Mám filtr 720 nm.
Kdo má s těmito filmy zkušenosti?
Rád bych se dozvěděl něco o době vyvolávání, resp. o úpravě vyvolávání ve srovnání s vyvoláním filmu 200 ASA (ADONAL & Xtol).
Jaké nastavení hodnoty ASA na fotoaparátu přinese rozumné hodnoty a pěkný efekt?
S pozdravem Oliver
da1nee
Z mého posledního dotazu u společnosti Maco vyplynulo, že Rollei Retro 400S je stejný film jako Superpan 200.
Citace pana Bartha ze společnosti Maco:
[font=Verdana][size=2]V Retro 400S byl vždy AVIPAN 200, který pro nás Agfa Gevaert nařezala do formátu Pancake 35 mm a 61,5 mm. Stejný film jsme použili i pro Superpan 200.[/size][size=2]
[font="Verdana"]Proč? Protože jsme tehdy s filmem Superpan 200 uvedli na trh alternativu k filmu Agfa SCALA 200 pro reverzní proces. Zásoby filmu Agfa SCALA jsou omezené a nelze je znovu vyrobit. Film Retro 400S nabízíme jako „běžný“ panchromatický film.[/size]
[size=2]
[font=Verdana][size=2]Co mi ale osobně stále nedává smysl – proč tedy Maco uvádí na své domovské stránce technický list filmu Avipan 400, když Retro 400S vůbec není ten film, a proč se tyto dva filmy liší cenou, když jsou zjevně jedno a totéž.[/size][/size][size=2]
[font=Verdana][size=2]Já osobně jsem vůči filmům Rollei mezitím velmi skeptický.[/size][/size]
bernhardmangelsgmxde
No... zdá se, že Retro 400S byl kdysi Avipan 400 / ASP 400. Alespoň to tvrdí jistý Hartmuth Schröder na fóru aphog...
http://www.aphog.de/...=22639&start=15
Takto byly s Retro 400S a Infrarot 400S nabízeny dva filmy založené na AviPan 400.
wosis123
...„na základě...“ může znamenat cokoli (nebo nic)!
Maco byl/je v tomhle ohledu docela kreativní...
Olivinyl
Ahoj všichni,
Bez urážky, ale nechtěl jsem vědět, které filmy jsou identické!
Je známo, že Maco jeice velmi kreativní a mění dodavatele filmů či emulze, ale technické specifikace nemění.
Bohužel jste se minuli s tématem, respektive otázkou!
Ptal jsem se na použití výše uvedených filmů pro IR fotografii, zejména na přizpůsobený vývoj (doba vyvolávání v poměru k expozici a vyvolání 200 ASA) a nastavení ASA/Din při měření TTL s filtrem 720 nm.
Rád bych viděl ukázkové snímky a nejlépe osobní zkušenosti.
S pozdravem Oliver
michael-kielgmxnet
Ahoj Olivere,
Na měření TTL s infračerveným filtrem můžeš zapomenout. Jediným řešením je měření externím expozimetrem (nebo bez filtru) a přizpůsobení citlivosti filmu. V závislosti na oblačnosti a poloze slunce bych u tohoto filmu nastavil asi 12 až 25 ASA. Nejlepší je pořídit sérii snímků s různou expozicí a udělat si k tomu příslušné poznámky. Pak budeš mít později vodítko, které nastavení se hodilo pro danou situaci.
Vyvolání proběhne jako obvykle, film byl totiž s přihlédnutím k filtrovému faktoru správně exponován.
Olivinyl
Ahoj,
Takže pokud byl film expozicí při citlivosti 12 ASA s filtrem 720 vyvolán stejně dlouho jako při citlivosti 200 ASA bez filtru?
S pozdravem Oliver
piu58
Moje zkušenost s modelem SP 200 a filtrem 720: je třeba provést přeexponování o 3–4 clony oproti standardnímu nastavení. Za slunečných dnů se tak dostanete do rozsahu 1/30 s při cloně f/5,6–f/8.
Wolf_XL
...film Superpan 200 se pro infračervené snímkování hodí dobře. S filtrem Hoya R72 ho provádím expozici na citlivost 25 ASA a používám vývojku A49 podle návodu. Nejjednodušší je mimochodem pořizovat IR snímky pomocí hledáčkového fotoaparátu – protože s zrcadlovkou a IR filtrem vpředu je to velmi nepraktické, co se týče zaostřování a kompozice snímku...
Superpan je bezproblémový film, který se mi líbí i při „běžném použití“ – s jednou výjimkou: v Rollei RHS se mi zatím nepodařilo vyvolat ani jeden použitelný film... Otestoval jsem a shledal za „dobré“ A49, D76 a – pokud máte rádi vývojky, které zanechávají skvrny – Märsch Tanol Speed.
Olivinyl
Ahoj všichni,
Moc děkuji!
michael-kielgmxnet
Ano, v ATOMAL se Superpan 200 osvědčuje docela dobře, při expozici bez filtru má v tomto fotoaparátu citlivost téměř 200 ASA. Vzhledem se trochu podobá filmu Foma 200, je však kontrastnější.
Olivinyl
Vyzkoušel jsem filmy Superpan 200 / ASP 400S / Retro 400S v roztoku ADONAL/RODINAL.
Použil jsem poměr 1+25 a vyvolával jsem 6 minut a 30 sekund při teplotě 20 °C. 30 sekund nepřetržitého protřepávání, poté každé 30 sekund dvakrát jemně protřepat.
Film dosahuje citlivosti 160 ASA / 23 DIN a má střední gama 0,74.
V zónách 3 až 7 je film mírně pod ideální křivkou a od zóny 7 se křivka zvedá.
Zóna 8: 1,65
Zóna 9: 2,21
Zóna 10: 2,58
Po 7 minutách se v zónách 1 až 6 nachází na ideální linii, pak jde strmě nahoru! Gamma 0,81
Pro roztok 1+50 už visí jeden film na šňůře na sušení.
Xtol 1+2 se bude dělat příští týden. Řídím se hodnotami Jörga Bergse.
Dosáhl jsem ale docela pěkných výsledků se statickým vyvoláním, film s expozicí na 800–1600 ASA.
500 ml vody + 3 ml ADONALU + 50 ml Xtolu. 18 °C.
30 sekund nepřetržitého naklánění, každých 30 minut 5x jemně naklonit. Celková doba 120 minut.
Málo zrna, ostrost, zvětšeniny ve stupni 2 a skenování bez problémů.
LG Oliver
ultra8
Ahoj Olivere,
opravdu prováděj expozici s velkou rezervou a dostatečně, pak to vyjde. Sázím na Kodak!
Text o XTOLu je mimochodem k dispozici zde:
http://blog.joerg-be...weiter-auflage/
S pozdravem,
Jörg
piu58
> Film má citlivost 160 ASA / 23 DIN a střední gama 0,74.
To je už docela výrazné. Na portréty by se s ním fotit nemělo.
> V zónách 3 až 7 je film mírně pod ideální křivkou a od zóny 7 se křivka prudce zvedá.
To je i moje zkušenost. Ze všech vývojek, které jsem vyzkoušel, tento efekt nejlépe tlumí A49.
Olivinyl
Ahoj všichni,
máme hotové hodnoty pro ASP 400S v RODINALU 1+50.
RODINAL / ADONAL 1+50, 20 °C, protřepávání 30 sekund nepřetržitě / každých 30 sekund 2x jemně.
10:30 minut
Křivka se od zóny 1 do 7 pohybuje mírně pod ideální linií, od zóny 7 se zvedá.
Zóna 4: 0,40
Zóna 5: 0,55
Zóna 6: 0,76
Zóna 7: 1,10
Zóna 8: 1,50
Zóna 9: 1,90
Zóna 10: 2,20
125 ASA / 22 Din – gama 0,73
LG Oliver
EDIT: Hodnoty ASA / DIN a gama změněny!
TiMo
Ahoj Olivere,
děkuji za zveřejnění výsledků tvých testů.
S pozdravem Tim
Olivinyl
Pokračujeme,
ASP 400S v Xtol 1+1 při 20 °C, 12:30 min.
30 sekund nepřetržitého protřepávání, každých 30 sekund 5x rychlé protřepání během 5 sekund.
100 ASA / 21 Din – gama 0,66
Zóna 1 – zóna 8 pod normální čarou, od zóny 8 mírně nad normální čarou
Zóna 2: 0,12
Zóna 3: 0,26
Zóna 4: 0,39
Zóna 5: 0,55
Zóna 6: 0,75
Zóna 7: 1,00
Zóna 8: 1,30
Zóna 9: 1,55
Zóna 10: 1,68
LG Oliver