Olivinyl
Cześć wszystkim
Chciałbym w dalszej przyszłości (gdy znów zaświeci słońce, a trawa i liście na drzewach znów będą zielone) zrobić kilka zdjęć w podczerwieni.
Jak wiadomo, efekt Wooda nie jest zbyt silny w przypadku wspomnianego wyżej filmu, ponieważ jego czułość kończy się na 720 nm.
Ale do „zabawy i testowania” to wystarczy.
Mam filtr 720 nm.
Kto ma doświadczenie z tymi filmami?
Chciałbym dowiedzieć się czegoś o czasie wywoływania lub dostosowaniu wywoływania w porównaniu z wywoływaniem filmu o czułości 200 ASA (ADONAL & Xtol).
Jakie ustawienie czułości ASA w aparacie daje sensowne wyniki i ładny efekt?
Pozdrawiam, Oliver
da1nee
Z mojego ostatniego zapytania skierowanego do firmy Maco wynika, że Rollei Retro 400S to ten sam film co Superpan 200.
Cytat z wypowiedzi pana Bartha z firmy Maco:
[font=Verdana][size=2]W Retro 400S zawsze znajdował się AVIPAN 200, który firma Agfa Gevaert wycinała dla nas w rolkach o szerokości 35 mm i 61,5 mm. Ten sam film wykorzystywaliśmy w przypadku Superpan 200.[/size][size=2]
[font="Verdana"]Dlaczego? Ponieważ w tamtym czasie wprowadziliśmy na rynek Superpan 200 jako alternatywę dla Agfa SCALA 200 w procesie odwracalnym. Zapasy Agfa SCALA są ograniczone i nie można ich ponownie wyprodukować. Retro 400S oferujemy jako „zwykły” film panchromatyczny.[/size]
[size=2]
[font=Verdana][size=2]Jednak osobiście nadal nie rozumiem – dlaczego więc Maco umieszcza na swojej stronie internetowej kartę techniczną Avipan 400, skoro Retro 400S wcale nie jest tym filmem, i dlaczego te dwa filmy różnią się cenowo, skoro są one najwyraźniej jednym i tym samym.[/size][/size][size=2]
[font=Verdana][size=2]Jeśli chodzi o mnie, to obecnie podchodzę do filmów Rollei z ogromnym sceptycyzmem.[/size][/size]
bernhardmangelsgmxde
No więc... wygląda na to, że model Retro 400S to kiedyś był Avipan 400 / ASP 400. Tak przynajmniej twierdzi niejaki Hartmuth Schröder na forum aphog...
http://www.aphog.de/...=22639&start=15
W ten sposób w ofercie pojawiły się dwa filmy oparte na AviPan 400: Retro 400S i Infrarot 400S.
wosis123
...„oparte na...” może oznaczać wszystko (lub nic)!
Maco wykazał się w tej kwestii sporą kreatywnością...
Olivinyl
Cześć wszystkim,
Bez urazy, ale nie chciałem wiedzieć, które filmy są identyczne!
Wiadomo przecież, że firma Maco lubi wykazywać się dużą kreatywnością, zmieniając dostawców filmów lub emulsje, ale nie modyfikuje kart charakterystyki.
Niestety, to nie ma związku z tematem ani pytaniem!
Pytałem o zastosowanie wyżej wymienionych filmów w fotografii IR, w szczególności o dostosowany proces wywoływania (czas wywoływania w stosunku do naświetlania i wywoływania przy 200 ASA) oraz ustawienie ASA/Din przy pomiarze TTL z filtrem 720 nm.
Chętnie zobaczę przykładowe zdjęcia, a najlepiej osobiste doświadczenia.
Pozdrawiam, Oliver
michael-kielgmxnet
Cześć Oliver,
Z pomiarem TTL przy filtrze IR możesz zapomnieć. Pomocne będzie tylko zmierzenie ekspozycji za pomocą zewnętrznego ekspozymetru (lub bez filtra) i dostosowanie czułości filmu. W zależności od zachmurzenia i położenia słońca, przy tym filmie ustawiłbym czułość na około 12 do 25 ASA. Najlepiej jest wykonać serię naświetleń i sporządzić odpowiednie notatki. Dzięki temu będziesz miał później punkty odniesienia, które ustawienie sprawdziło się w danej sytuacji.
Naświetlanie przebiega wtedy jak zwykle, ponieważ film został prawidłowo naświetlony, z uwzględnieniem współczynnika filtra.
Olivinyl
Cześć,
Czyli jeśli film został naświetlony przy czułości 12 ASA z filtrem 720, to wywołuje się go dokładnie tak samo długo, jak przy czułości 200 ASA bez filtra?
Pozdrawiam, Oliver
piu58
Moje doświadczenia z modelem SP 200 i filtrem 720: należy dokonać prześwietlenia o 3–4 stopnie więcej niż wskazuje normalny wskaźnik. W słoneczne dni uzyskuje się wartości rzędu 1/30 s przy przysłonie f/5,6–f/8.
Wolf_XL
...Superpan 200 świetnie nadaje się do fotografii w podczerwieni. Z filtrem Hoya R72 naświetlam go na 25 ASA i wywołuję film w A49 zgodnie z instrukcją. Najłatwiejsze są zresztą zdjęcia w podczerwieni aparatem z wizjerem – bo z lustrzanką i filtrem IR z przodu robi się to bardzo niepraktyczne, jeśli chodzi o ustawianie ostrości i kompozycję obrazu...
Superpan to film bezproblemowy, który bardzo mi się podoba również w „normalnym trybie” – z jednym wyjątkiem: w Rollei RHS nie udało mi się jeszcze wywołać ani jednego filmu nadającego się do użytku... Przetestowałem i uznałem za „dobre” A49, D76 oraz – jeśli ktoś lubi wywoływacze pozostawiające plamy – Märsch Tanol Speed.
Olivinyl
Witam wszystkich,
Bardzo dziękuję!
michael-kielgmxnet
Tak, w filmie ATOMAL Superpan 200 sprawdza się całkiem nieźle; podczas naświetlania bez filtra osiąga tam prawie 200 ASA. Pod względem wyglądu przypomina nieco Foma 200, ale jest bardziej kontrastowy.
Olivinyl
Przetestowałem filmy Superpan 200 / ASP 400S / Retro 400S w wywoływaczach ADONAL/RODINAL.
Użyłem roztworu 1+25, wywoływałem przez 6 minut i 30 sekund w temperaturze 20°C. Przez 30 sekund wywoływałem metodą ciągłego przechylania, a następnie co 30 sekund delikatnie przechylałem kasetę dwukrotnie.
Film osiąga czułość 160 ASA / 23 DIN i ma średnią wartość gamma wynoszącą 0,74.
W strefach od 3 do 7 film plasuje się nieco poniżej linii idealnej, a od strefy 7 wykazuje wzrost czułości.
Strefa 8: 1,65
Strefa 9: 2,21
Strefa 10: 2,58
Po 7 minutach w strefach od 1 do 6,0 leży na linii idealnej, a potem gwałtownie idzie w górę! Gamma 0,81
Dla 1+50 film już wisi na sznurze do wyschnięcia.
Xtol 1+2 zrobię w przyszłym tygodniu. Kieruję się wartościami Jörga Bergsa.
Osiągnąłem jednak całkiem niezłe wyniki przy wywoływaniu statycznym, podczas naświetlania filmu na 800-1600 ASA.
500 ml wody + 3 ml ADONALU + 50 ml Xtolu. 18°C.
30 sekund ciągłego przechylania, co 30 minut 5 razy delikatnie przechylać. Całkowity czas 120 minut.
Mało ziarna, ostrość, odbitki w stopniu 2 i skanowanie bez problemu.
Pozdrawiam, Oliver
ultra8
Cześć Oliver,
Na pewno wykonuj intensywne i obfite naświetlanie, wtedy będzie dobrze. Przejdź na Kodaka!
Tekst o XTOL-u jest teraz dostępny tutaj:
http://blog.joerg-be...weiter-auflage/
Pozdrawiam,
Jörg
piu58
> Film ma czułość 160 ASA / 23 DIN i średnią wartość gamma wynoszącą 0,74.
To całkiem spora czułość. Nie należy go używać do fotografii portretowej.
> W strefach od 3 do 7 film pozostaje nieco poniżej idealnej krzywej, a od strefy 7 wykazuje gwałtowny wzrost.
Takie są również moje doświadczenia. Spośród wszystkich wywoływaczy, które wypróbowałem, A49 najlepiej łagodzi ten efekt.
Olivinyl
Witam wszystkich,
Wyniki dla ASP 400S w RODINALU 1+50 są już gotowe.
RODINAL / ADONAL 1+50, 20°C, mieszanie przez 30 sekund, co 30 sekund 2x delikatnie.
10:30 minut
Krzywa od strefy 1 do 7 znajduje się nieco poniżej linii idealnej, od strefy 7 zaczyna się wznosić.
Strefa 4: 0,40
Strefa 5: 0,55
Strefa 6: 0,76
Strefa 7: 1,10
Strefa 8: 1,50
Strefa 9: 1,90
Strefa 10: 2,20
125 ASA / 22 Din - Gamma 0,73
Pozdrawiam, Oliver
EDIT: Zmieniono wartości ASA / DIN i gamma!
TiMo
Cześć Oliver,
dziękuję za opublikowanie wyników testów.
Pozdrawiam, Tim
Olivinyl
Kontynuujemy,
ASP 400S w Xtol 1+1, 20°C, 12:30 min.
30 sekund ciągłego przechylania, co 30 sekund 5-krotne szybkie przechylanie w ciągu 5 sekund.
100 ASA / 21 Din - Gamma 0,66
Strefa 1 - Strefa 8 poniżej linii normy, od strefy 8 lekko powyżej linii normy
Strefa 2: 0,12
Strefa 3: 0,26
Strefa 4: 0,39
Strefa 5: 0,55
Strefa 6: 0,75
Strefa 7: 1,00
Strefa 8: 1,30
Strefa 9: 1,55
Strefa 10: 1,68
Pozdrawiam, Oliver